geo barton annie musca revista teatrala radio

Într-o zi de 10 iunie a anului 1982 dispărea actorul Geo Barton, născut la Piatra Neamț în 1912.

geo barton

Geo Barton

Actorul înzestrat cu un chip expresiv, conturat de dure trăsături, și cu o annie musca geo barton comemorarevoce distinctă prin particularitatea timbrului ei, absolvea în 1941 Conservatorul de Artă Dramatică din București.

Zeci și zeci de roluri la Teatrul Giulești, Teatrul Bulandra, apoi la Naționalul bucureștean. Vronski din Anna Karenina de Tolstoi, Fred din Mașina de scris de Cocteau sau Nichita din Omul cu mârțoaga de George Ciprian.

Actorul, care se remarcase de la primele apariții scenice, prin sobrietate și rafinament, a debutat pe Marele Ecran în 1949 în filmul Răsună valea de Paul Călinescu, iar șase ani mai târziu, rolul lui Lică Sămădăul din filmul lui Victor Iliu, La Moara cu noroc, îl va consacra în arta interpretativă cinematografică, alături de Ioana Bulcă și Constantin Codrescu.

geo barton in la moara cu noroc victor iliu annie musca

În rolul lui Lică Sămădăul, La Moara cu noroc, 1955

În Teatrul Național Radiofonic, vocea profundă și clară i-a fost căutată permanent.

Îl puteți asculta în Fata fără zestre (1954) de A. N. Ostrovski, în regia lui Radu Beligan, unde glasul lui se armonizează cu vocile nemuritoare ale actorilor: Silvia Dumitrescu-Timică și Clody Bertola, Emil Botta, George Calboreanu și Grigore Vasiliu-Birlic; apoi în Macbeth (1956) de Shakespeare, în regia lui Petre Sava Bălenu, cu Emil Botta și Marieta Anca; în Rețeta fericirii (1957) de Aurel Baranga, în regia Mariettei Sadova, alături de Fory Etterle, Marieta Deculescu, Mihai Fotino, Irina Răchițeanu-Șirianu, Marcela Rusu și Mircea Constantinescu; sau în piesa scriitoarei australiene, Mona Brand, intitulată Familia Hamilton, alături de Aura Buzescu, în regia lui Mihai Zirra.

Annie Muscă

Geo Barton în filmul La Moara cu noroc, regia: Victor Iliu, 1955

Articole de Annie Muscă: vezi arhiva rubricii Remember

Dan Mihăescu: „Ar fi o glumă să devin octogenar”

Silvia Popovici, în premieră în presă

costintuchilaCOMEMORAREa n ostrovski,anna karenina,annie muscă biografii,constantin codrescu,fata fără zestre,filme românețti,g ciprian,geo barton date biografice,ion slavici,jean cocteau,la moara cu noroc,lică sămădăul,moara cu noroc,paul constantinescu,piatra neamț,răsună valea,victor iliu,vronski
Într-o zi de 10 iunie a anului 1982 dispărea actorul Geo Barton, născut la Piatra Neamț în 1912. Geo Barton Actorul înzestrat cu un chip expresiv, conturat de dure trăsături, și cu o voce distinctă prin particularitatea timbrului ei, absolvea în 1941 Conservatorul de Artă Dramatică din București. Zeci și zeci de...