george banu premiu academia franceza

Cunoscutului teatrolog George Banu i se va acorda Premiul Academiei Franceze pentru difuzarea culturii franceze în lume. Premiul îi va fi acordat în şedinţa solemnă de joi, 4 decembrie 2014, în prezenţa filozofului Jean-Louis Marion,  a secretarei perpetue a Academiei, Hélène Carrère D’Encausse şi a fostului preşedinte al Franţei, Valéry Giscard d’Estaing.

George Banu (n. 22 iunie 1943, Bucureşti) este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris si un eseist de reputație mondială. George Banu şi-a dedicat opera critică regiei moderne şi figurilor ei exemplare (Brook, Strehler, Grotowski etc).

George-Banu revista teatrala radio

George Banu

George Banu s-a stabilit la Paris din 1973. A făcut parte din echipa de conducere a celebrei reviste „Travail théâtral” şi a fost redactor‑şef al revistei „Arta teatrului” (1981–1988), publicată de Théâtre National de Chaillot, condus pe atunci de Antoine Vitez. Director artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor în anii 1991–2000. Ales de trei ori preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, este în prezent preşedinte de onoare al acesteia. Este, de asemenea, preşedintele Premiului Europa pentru teatru. A fost de două ori laureat al UNITER, iar în 2007 a primit Premiul Prometheus pentru întreaga activitate. Conduce revista „Alternatives théâtrales” şi coordonează colecţia „Le Temps du théâtre” la Editura Actes Sud. A primit titlul de Doctor honoris causa al mai multor universităţi româneşti şi europene. A predat în Statele Unite, Canada, China şi a animat evenimente teatrale în diverse capitale ale lumii. Este membru de onoare al Academiei Române.

George Banu premiat de Academia Franceza

Responsabil (alături de Mihaela Tonitza‑Iordache) al remarcabilei antologii Arta teatrului şi coordonator al volumelor colective Teatrul de artă, o tradiţie modernă, Repetiţiile şi teatrul reînnoit, De la vorbă la cântec.

În 2013 i‑a fost consacrat volumul de studii şi eseuri Calătoriile sau orizontul teatrului, avindu‑i ca autori, printre alţii, pe Eugenio Barba, Peter Brook, Andrei Şerban, Ariane Mnouchkine, Radu Penciulescu şi Niky Wolcz.

costintuchilaPREMIIarta teatrului,george banu,premiu academia franceza,teatrologie
Cunoscutului teatrolog George Banu i se va acorda Premiul Academiei Franceze pentru difuzarea culturii franceze în lume. Premiul îi va fi acordat în şedinţa solemnă de joi, 4 decembrie 2014, în prezenţa filozofului Jean-Louis Marion,  a secretarei perpetue a Academiei, Hélène Carrère D'Encausse şi a fostului preşedinte al Franţei,...