profil teatral george constantin candida de g b shaw revista teatrală radio

Duminică, 11 mai 2014, la ora 14.00, la  Radio România Cultural,  Teatrul Național Radiofonic vă propune să-l ascultați pe George Constantin în Candida de George Bernard Shaw, spectacol în regia Elenei Negreanu,tnr-logoîn care marele actor, care interpretează rolul reverendului James Morell, îi are ca parteneri pe Valeria Seciu (Candida), Petre Gheorghiu (Mr Burgess), Florin Zamfirescu (Alexander Mill), Florin Călinescu (Eugene Marchbanks), Jeanine Stavarache (Miss Proserpine Garnett). Înregistrare din 1983.

george constantin revista teatrala radio

George Constantin

Candida este una dintre piesele Piesele plăcute publicate de Bernard Shaw în 1898, în care transpare orientarea sa socialistă, autorul fiind în 1884 unul dintre fondatorii Societății fabienilor (Fabian Society), din care s-a născut mai târziu Partidul Laburist englez. Personajul James Morell, un cleric de orientare orientare socialist creștină, este de altfel semnificativ ca exponent al acestei ideologii. Aparent, piesa ar trata tema consacrată a triunghiului conjugal, dar dramaturgul face sa transpară un spectru mai larg de probleme sociale și politice din Anglia epocii victoriene, chiar dacă adesea emoțiile personajelor devansează ideile lor. Pentru Walter N. King, Candida este un „retoric tur de forță al lui Bernard Shaw” (1959). Alții au văzut în ea o piesă naturalistă despre viața de familie în Epoca victoriană sau chiar o parodie a piesei lui Ibsen, O casă cu păpuși.

george constantin candida de g b shaw revista teatrală radio

După încercări nereușite de a o impune teatrelor la sfârșitul anilor 1890, Candida s-a jucat la New York la sfârșitul lui 1903, cu mare succes, ceea ce îl făcea pe Bernard Shaw să spună cu umor că în 1904 metropola americană devenise un „focar de candidomanie”. În 1904 , Royal Court Theatre din Londra o joacă la șase matinee, piesa fiind programată și în stagiunile următoare.

Costin Tuchilă

Candida de George Bernard Shaw, regia: Elena Negreanu. Data difuzării în premieră: 28 februarie 1983 – fragment


Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

Reamintim că Revista Teatrală Radio a dedicat luna mai 2014 actorului

GEORGE CONSTANTIN

george constantin comemorare 20 ani revista teatrala radio

logo rrcSeria de „Mari spectacole” de la Radio România Cultural, în săptămâna 12–18 mai 2014, ora 0.30, este dedicată lui George Constantin. Detalii în Revista Teatrului Național Radiofonic.

logo revista teatrala radioVezi: George Constantin în „Iona” de Marin Sorescu

George Constantin la rubrica „Remember” de Annie Muscă

20 de ani de la plecarea lui George Constantin de Costin Tuchilă

Luna mai, dedicată actorului George Constantin

costintuchilaPROFIL TEATRALanglia epocii victoriene,candida g b shaw,costin tuchilă,fabian society,george constantin,james morell,luna mai 2014 dedicată lui george constantin,plays pleasant,portret george constantin,remember

Duminică, 11 mai 2014, la ora 14.00, la  Radio România Cultural,  Teatrul Național Radiofonic vă propune să-l ascultați pe George Constantin în Candida de George Bernard Shaw, spectacol în regia Elenei Negreanu,în care marele actor, care interpretează rolul reverendului James Morell, îi are ca parteneri pe Valeria Seciu (Candida),...