remember mari actori romani rubrica de annie musca

eterne reveniri in luna lui april annie musca portrete actori romani remember rtrSub semnul Eternelor reveniri în luna lui April…, la rubrica Remember v-am oferit la începutul aceste luni un portret dedicat lui Ștefan Tapalagă, actorul cu zîmbet cald și discret, născut în 4 aprilie 1933.

În a doua jumătate a acestei luni vă veți reîntâlni cu două nume de marcă ale teatrului românesc, din perioade diferite ale veacului trecut, începând din deceniile interbelice și până în anii din urmă, figuri emblematice de care se leagă momente de referință ale mișcării teatrele românești.

Joi, 17 aprilie 2014:

SEMICENTENAR

George Vraca (26 noiembrie 1896–17 aprilie 1964)

george vraca annie musca

Nume de rezonanță al scenei românești, George Vraca se distingea prin eleganța împrumutată personajului pe care îl interpreta cu o dicție rar întâlnită, chiar în lumea actorilor. A strălucit pe scena Teatrului Național, dar și a altor teatre bucureștene pe care le-a slujit cu pasiune. A fost și conducător de colective artistice, și director de teatru, și profesor de dicție la Institutul de Cinematografie, iar în adolescență, un îndrăgostit de flori și de rugby. A străbătut marile capitale europene, avid de a-și perfecționa arta teatrală, cunoscând staruri și regizori celebri de la care nu a contenit să-și însușească tainele profesiei de actor.

Acest bărbat seducător, cu privirea tăioasă dată de arcuirea sprâncenelor de sub care se înfățișau ochii parcă de un albastru nedefinit sticlos, aparent rece, trăise războiul și visase în patul rănitului, poate fără să știe, la Arta Thaliei.

Marți, 22 aprilie 2014:

Ion Lucian (22 aprilie 1924–31 martie 2012)

ion-lucian

Unul dintre cei mai longevivi actori de comedie, artist emerit, membru al Uniunii Scriitorilor și al Societaţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici de la Paris, fondator și director al Teatrului „Excelsior”, societar de onoare al Teatrului Național din București, pe scena căruia urca la 18 ani, în haina cea adevărată a actorului, Ion Lucian avea să cucerească inima publicului, înregistrând succes după succes. Fostul student al maestrului Ion Manolescu avea să călătorească, de-a lungul celor aproape șapte decenii de carieră, din teatru în teatru, din oraș în oraș, dar și peste hotare timp de 25 de ani, la spectacole și congrese internaționale legate de arta de a fi actor și regizor. Cel care în afară de operă făcuse tot, cum îi plăcea să spună, a marcat lumea teatrului românesc prin rolurile antologice interpretate și prin iubirea pentru cel mai tânăr public – copiii. Nu o dată, trecătorii îi strângeau mâna în stradă maestrului cu suflet generos, cu voce surâzătoare și un limbaj al ochilor rar întâlnit.

În 26 aprilie 2014 se vor împlini 20 de ani de la moartea lui George Constantin, căruia îi va fi dedicată rubrica Remember de sâmbătă, 3 mai 2014.

George Constantin (3 mai 1933–26 aprilie 1994)

george constantin

George Constantin, considerat unanim „un monstru sacru al teatrului și filmului romanesc ”, „actorul perfect”, cu un joc virtuoz, totodată foarte precis. Cel despre care Liviu Ciulei spunea: „Indiferent că juca în comedie sau dramă, trecea întotdeauna mai departe, fiindcă sub fruntea lui purta semnul tragic, o rară calitate la un actor, însemnul tragediei. Talentul şi meseria îl făceau să reuşească interpretarea fiecărui rol. Însemnul tragic îl însingura şi-l ridica, tulburător, peste nivelul interpretărilor obişnuite. În colaborarea sa cu regizori mari, ei citeau această dimensiune a lui, fără de contur, imponderabilul, înlesnindu-i dezvăluirea. Atunci asistam la momente scenice de o rară şi vibrantă mărturisire, momente pe care le numim câteodată incandescenţă scenică. E atât de greu de spus în vorbe de ce şi cum se întâmplă miracolul şi sigur nu poate fi cuprins în metode.

Poate, comparabilă cu puterea culorii în pictură este în arta actorului puterea cuvântului. George Constantin a dezvoltat într-un stil unic întrebuinţarea cuvântului, încărcându-l cu toată importanţa, cu toată densitatea «înţelesului». Între cuvinte, între replici, între tirade, intervine pauza şi rareori pauza devine tăcere. Felul în care George Constantin aducea tăcerea pe scenă – purtând în ea tot ce a născut-o – puteai citi în ochii lui, în umerii lui, în paşii lui, în nemişcarea lui.”

Annie Muscă

 Este momentul să vă anunțăm că Revista Teatrală Radio va dedica luna mai 2014 actorului GEORGE CONSTANTIN.

Pe lângă portretul dedicat de Annie Muscă la rubrica „Remember”, veți citi comentarii, evocări, amintiri despre George Constantin și veți asculta fragmente din înregistrari aflate în Fonoteca de Aur. Luni, 19 mai 2014, la ora 11.00, în cadrul audițiilor de la Clubul Ramada-Majestic din București, Teatrul Național Radiofonic va organiza o Evocare George Constantin.

george constantin 20 de ani de la moarte revista teatrală radio

rubrica remember annie musca revista teatrala radioReamintim că la rubrica Remember a Revistei Teatrale Radio, Annie Muscă vă oferă în fiecare lună articole cu caracter monografic despre cei sosiți sau plecați în luna respectivă, chiar în ziua care marchează data nașterii sau a trecerii lor în neființă, ilustrate cu fragmente semnificative din spectacole de teatru și filme și grupaje de fotografii. Intenționăm astfel să păstrăm vie imaginea actorilor care au scris pagini de referință în istoria teatrului românesc.

logo revista teatrala radioLa rubrica Remember mai puteți citi:

 Ovidiu Iuliu Moldovan

Rodica Tapalagăannie-musca promo rubrica

Cornel Coman

Grigore Vasiliu Birlic

Silviu Stănculescu

Emil Hossu

Marian Hudac

Lucia Mureșan

Ștefan Iordache

Ștefan Mihăilescu-Brăila

Emanoil Petruț

Octavian Cotescu

Marcel Anghelescu

Gina Patrichi

Ștefan Tapalagă 

costintuchilaPROMOannie muscă,george constantin,george constantin 20,george vraca portret de annie muscă,ion lucian,istoria teatrului românesc,mari actori români evocați de annie muscă,monștri sacri teatru românesc,octavian cotescu,portrete annie muscă,tăcerea pe scenă
Sub semnul Eternelor reveniri în luna lui April..., la rubrica Remember v-am oferit la începutul aceste luni un portret dedicat lui Ștefan Tapalagă, actorul cu zîmbet cald și discret, născut în 4 aprilie 1933. În a doua jumătate a acestei luni vă veți reîntâlni cu două nume de marcă...