gina patrichi doua decenii de la moarte revisa teatrala radio

Revista Teatrală Radio dedică luna martie 2014 actriței

GINA PATRICHI

gina patrichi foto din arhiva familiei

Gina Patrichi. Fotografie din arhiva familiei

În 18 martie 2014 se vor împlini 20 de ani de la dispariția prematură a actriței Gina Patrichi. Dar oare un actor dispare odată cu retragerea din viața fizică? Am folosit verbul cu o strângere de inimă, dar și cu gândul că noi, cei care am avut privilegiul de a le fi contemporani, avem datoria nu doar de a ni-i reaminti fugar, ci de a reveni la marii artiști care au dăruit publicului momente de neuitat. De neuitat rămâne Gina Patrichi pe scenele teatrelor, în filme, la teatrul radiofonic, în roluri de compoziție interpretate într-o manieră unică. Personalitate artistică de mare frumusețe și complexitate, a creat, poate, un stil personal de interpretare, indiferent cu cât scepticism ar privi unii acest termen în cazul unui actor.

gina patrichi despre teatru

Manuscris reprodus din vol. Gina Patrichi. Clipe de viață de Mircea Patrichi, București, Editura UNITEXT, 1996

De aceea, luna martie a acestui an este dedicată de publicația noastră actriței pentru care teatrul nu era considerat nici meserie, nici divertisment. Teatrul însemna pentru Gina Patrichi „omul regăsit în superioara lui umanitate”, o definiție cu valoare aforistică la care se cuvine să medităm.

gina patrichi

Gina Patrichi (8 martie 1936–18 martie 1996)

profil teatral gina patrichiÎn această lună, în Revista Teatrală Radio, la rubrica pe care o așteptați mereu cu bucurie, Remember de Annie Muscă, veți citi mâine, sâmbătă 8 martie, un portret monografic Gina Patrichi. Începând din 18 martie vom publica un interviu inedit cu Oana Anagnoste, fiica actriței, realizat de Annie Muscă. Accesând paginile electronice ale revistei noastre veți mai întâlni opinii, caracterizări critice ale marii actrițe, amintiri, note de călătorie ale Ginei Patrichi, fragmente din volume care i-au fost dedicate, fotografii inedite din arhiva familiei și, bineînțeles, fragmente în format multimedia din spectacole radiofonice cu Gina Patrichi, intrate de mult în Fonoteca de Aur a Radioului și în conștiința amatorilor acestui gen de teatru.

rubrica remember annie musca revista teatrala radioPână mâine, un scurt fragment din portretul dedicat de Annie Muscă Ginei Patrichi, la rubrica Remember:

„Fascinată de teatru încă din copilărie, Gina Patrichi punea în fiecare femeie pe care o întruchipa, ceva din ființa ei, astfel încât, oricât de negativ ar fi fost personajul, actrița avea forța de a aduce în fața spectatorului picul acela de «ceva bun» ce răzbătea din el.

Cine mai știe că Gina își studia îndelung personajele și trudea aproape singură la costumele sale?! Sau cui îi mai răsună dincolo de cuvinte vocea aceea timbrată împrumutată eroinelor sale ale căror vieți le trăia până la paroxism?!

Să ne amintim de minunata actriță în Luna lui Mărțișor, iar pe 18 martie, să nu pierdeți întâlnirea cu fiica sa, Oana Anagnoste, într-un interviu inedit despre mama și soția Gina Patrichi, despre minunata femeie și pasiunile ei…”

Annie Muscă

Gina Patrichi în Vocea umană de Jean Cocteau, traducere și adaptare radiofonică de Manase Radnev. Regia artistică: Titel Constantinescu. Data difuzării în premieră: 12 decembrie 1982

Grafică și ilustrații de Costin Tuchilă. Editare multimedia: Maria Andronache.

rubrica remember annie musca revista teatrala radioLa rubrica Remember de Annie Muscă mai puteți citi:

 Ovidiu Iuliu Moldovanannie musca

Rodica Tapalagă

Cornel Coman

Grigore Vasiliu Birlic

Silviu Stănculescu

Emil Hossu

Marian Hudac

Lucia Mureșan

Ștefan Iordache

Ștefan Mihăilescu-Brăila

Emanoil Petruț

Octavian Cotescu

Marcel Anghelescu


 

costintuchilaPROFIL TEATRAL20 de ani de la moartea actritei gina patrichi,20 de ani de la moatrea actritei gina patrichi,annie muscă,foto de familie gina patrichi,gina patrichi la revista teatrala radio,inedit,interviu gina patrichi,jean cocteau,manase radnev,monolog,oana anagnoste,profil gina patrichi,profil teatral gina patrichi,reflecții despre teatru gina patrichi,remember,rrc,rubrica profil teatral rtr,vocea umană cu gina patrichi
Revista Teatrală Radio dedică luna martie 2014 actriței GINA PATRICHI Gina Patrichi. Fotografie din arhiva familiei În 18 martie 2014 se vor împlini 20 de ani de la dispariția prematură a actriței Gina Patrichi. Dar oare un actor dispare odată cu retragerea din viața fizică? Am folosit verbul cu o strângere de...