gina patrichi amintiri din turnee mircea patrichi annie musca profil teatral gina patrichi

Între anii 1963–1972, sub directoratul regizorului Liviu Ciulei, Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” a cunoscut o evoluție copleșitoare și o faimă în lumea teatrală europeană, iar actrița Gina Patrichi, pe scena care îi va deveni în scurt timp atât de familiară, trăiește bucuria debutului în Jocul de-a vacanța (1964) de Mihail Sebastian, în regia lui Valeriu Moisescu.

gina patrichi amintiri din turnee annie musca revista teatrala radio

Gina Patrichi

Socotit, pe bună dreptate, un teatru de elită al anilor ’70–’80, aici juca seară de seară Gina Patrichi, alături de actori extraordinari – Clody Bertola, Irina Petrescu, Octavian Cotescu și Rodica Tapalagă, Toma Caragiu și Florian Pittiș, Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc, Virgil Ogășanu, Ion Caramitru – și sub îndrumarea unor regizori de excepție: Liviu Ciulei – alături de care ajungea la Festivalul de Film de la Cannes în 1965 – Valeriu Moisescu, Cătălina Buzoianu sau Lucian Pintilie.

În acest deceniu, Gina Patrichi și-a purtat personajele prin Europa și Statele Unite, chiar și în Brazilia, turneele fiind pentru ea și pentru fiecare dintre colegi o oază de libertate, în care pasiunea lor pentru teatru era manifestată cu dăruire.

În 1990, Gina Patrichi trăia alături de colegii de scenă entuziasmul succesului obținut pe scena National Theatre London, cu piesa Hamlet, în regia lui Alexandru Tocilescu, în care actrița o întruchipa pe Gertruda, Regina Danemarcei, iar Ion Caramitru pe fiul ei, Hamlet.

gina patrichi ion caramitru turneu hamlet sua

Gina Patrichi și Ion Caramitru în Hamlet, regia: Alexandru Tocilescu, National Theatre din Londra, 1990

Iată încă un motiv pentru care în anul următor Teatrul Bulandra devine membru cu drepturi depline al Uniunii Teatrelor din Europa, fondat de Giorgio Strehler, în martie 1990, alături de renumite companii teatrale europene: Odéon Théatre de l’Europe, Piccolo Teatro di Milano sau Teatre Lliure de Barcelona, dar și Düsseldorfer Schauspielhaus. Ca urmare, din 1991, Bulandra a participat în fiecare an la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa.

Mircea Patrichi a adunat în cartea sa dedicată Ginei impresii și emoții ale actriței din călătoriile prilejuite de turnee. Unele dintre aceste însemnări erau redactate pe cărțile poștale pe care le trimitea fratelui ei, însuși autorul…

gina patrichi cannes 1965 liviu ciulei victor rebengiuc ana szeles padurea spanzuratilor

Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Ana Szeles, Liviu Ciulei, Mihnea Gheorghiu, Petre Sălcudeanu, la Cannes, în 1965

Despre New York…

„Cei ce trăiesc acolo spun că orașul acesta este o nouă Americă. Și într-adevăr, așa este. Publicul este teribil de copilăros, de entuziast și de… sincer. Niciodată n-am văzut oameni cu reacții atât de directe și de diferite: unii spectatori se prăpădesc de râs, alții se ridică pur și simplu și pleacă din sală, dacă nu le place ceva. Ai putea crede că pentru un actor o asemenea reacție este penibilă. Poate este adevărat, dar mie-mi convine, pentru că ea reprezintă barometrul exact al muncii mele. […] Nimănui nu-i pasă de nimeni. Ziua, noaptea, la orice oră, fiecare face ce-i trece prin minte. Poți, de pildă, în plină noapte să vezi un tip cu un magnetofon în brațe urmat de doi prieteni care-i țin boxele și, după ei, o droaie de dansatori…” (p. 122).

gina patrichi in turneu in sua

Cu Victor Rebengiuc la New York, în 1979

Veneția…

„Nu pot să mă rețin din emoția ce-mi transmite farmecul Veneției. Sunt copleșită privind arhitectura orașului, când parcurg străduțele romantice, când suspin pe podurile de pe Canal Grande sau când vechile palate lovite de valuri evocă în spiritul meu trecutul strălucitor al acestui oraș vestit în întreaga lume. Ce seară fericită am trăit ieri când am jucat pe scena Teatrului Fenice. Sala, o adevărată bijuterie, are o acustică ireproșabilă. De sus, de la toate lojile, primeam aplauzele care răsunau la fel ca cele ce răsplăteau pe marii artiști ai lumii, de-a lungul secolelor. Încerc să-mi pun masca imaginară a carnavalului și să las orașul lagunelor să mă seducă așa cum numai el știe…” (p. 123).

Bruxelles

„După ce am vizitat piața de păsări și cea de flori – un ocean de culori care-ți încântă ochiul, apoi Muzeul de artă veche – un tezaur inestimabil de lucrări semnate de mari artiști, am asistat la un spectacol muzical pe care nu-l voi putea uita: L’ homme de la Mancha. Eram «elevă» la o lecție de artă dramatică și muzicală ținută timp de două ore de inegalabilul Jacques Brel în rolul lui Don Quichotte.” (p. 123).

Dublin

„Dublin este un oraș despre care știam foarte puțin. […] Abbey Theatre ne-a primit și ne-a oferit scena lui. […] Se spune despre acești locuitori ai îndepărtatei insule europene că știu să cultive ospitalitatea după tradiții seculare, iar că inalterabila lor dragoste de viață este comunicativă.” (p. 124).

gina patrichi in turneu in sua

Gina Patrichi, Irina Petrescu, Mariana Mihuț, Octavian Cotescu în turneu în SUA

Washington

„În aceste zile la Washington nu se află numai Capitoliul care domină întregul oraș, nu există numai Casa Albă cu președintele Statelor Unite înăuntru, nu este numai National Gallery of Art pe care am străbătut-o cu admirație, ci și un afiș care anunță turneul Teatrului Bulandra. Am jucat cu săli arhipline «Elisabeta I» (la care eu am primit un mare buchet de flori)și «O scrisoare pierdută» (unde eu am făcut figurație)” (p. 124).

gina patrichi si mircea patrichi in elvetia

Gina și Mircea Patrichi în Elveția, în 1988

Nisa

„Mă plimb cu pași leneși sub umbra palmierilor de pe Promenade des Anglais din Nisa, iar la orizont am spectacolul Mediteranei care-și deschide larg porțile către restul lumii. În acest oraș modern întâlnesc rafinamentul parizian al magazinelor sau restaurantelor și în același timp parfumul cartierelor înflorite agățate parcă pe colinele din jur. Nisa are multe fețe și fiecare dintre ele îmi arată surâsul lor irezistibil.” (p. 124).

Londra

„Am remarcat dezinvoltura, nonșalanța, naturalul unei generații lipsită de grijile și necazurile pe care noi le-am cunoscut în tinerețe. […] Fac o comparație între lumina degajată de pe fețele tinerilor întâlniți aici și tristețea întipărită în privirea multora de la noi, din țară.” (p. 121).

Viena

„Vă scriu sorbind vestita cafea vieneză într-o cofetărie decorată în stil baroc. Am remarcat bulevardele largi ale Rinului, un amestec insolit de originalitate și de căldură umană specifice orașului vienez. […] Îmi pare rău că nu am făcut o plimbare cu trăsura, însă mă pot lăuda că am dansat un vals la brațul lui Victor în magnifica sală imperială de bal.” (p.124–125).

gina patrichi stefan banica turneu teatru bulandra brazilia

Gina Patrichi și Ștefan Banică în vizită la prieteni, cu ocazia turneului Teatrului „Bulandra” în Brazilia, 1991. Fotografii din arhiva familiei

Rio de Janiero

„După un zbor lung, fără sfârșit, iată-mă împreună cu colegii mei din Teatrul Bulandra la Rio de Janiero, sub soarele arzător al faimoasei plaje Copacabana. Oamenii pe care i-am întâlnit au o suplețe de spirit, o imaginație fără limite, un farmec irezistibil…” (p. 125).

(Fragmente din vol. Mircea Patrichi, Gina Patrichi. Clipe de viață, București, Editura UNITEXT, 1996)

Annie Muscă

Gina Patrichi (Doamna) în Cameristele de Jean Genet. În distribuție: Maia Morgenstern (Claire), Dana Dogaru (Solange). Regia artistică: Dan Puican, Data difuzării în premieră: 3 noiembrie 1992

)

Grafică și ilustrații: Costin Tuchilă. Editare multimedia: Maria Andronache.

Reamintim că Revista Teatrală Radio a dedicat luna martie 2014 actriței
GINA PATRICHI

Vezi: Gina Patrichi – 20

Gina Patrichi la rubrica „Remember” de Annie Muscă

 

costintuchilaPROFIL TEATRALalex tocilescu,amintiri din tuenee gina patrichi,annie musca turnee gina patrichi,cannes padurea spanzuratilor fotografii,gina patrichi gertruda,gina patrichi si victor rebengiua,hamlet teatrul bulandra la londra,ion caramitru hamlet,irina petrescu,liviu ciulei,mircea patrichi,turneele teatrului bulandra
Între anii 1963–1972, sub directoratul regizorului Liviu Ciulei, Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” a cunoscut o evoluție copleșitoare și o faimă în lumea teatrală europeană, iar actrița Gina Patrichi, pe scena care îi va deveni în scurt timp atât de familiară, trăiește bucuria debutului în Jocul de-a vacanța (1964) de...