de COSTIN TUCHILĂ

gina patrichi ranevskaia livada de visini 1983

Melancolie crepusculară, parcă un ton de sfârșit de veac, ușor revoltat în fața incertitudinii a ce va să vină, dar și resemnare, apoi acea undă de duioșie când reîntâlnești lucruri dragi de altădată, când le asculți murmurul insesizabil pentru alții, suspin interiorizat pe care noblețea stirpei nu trebuie să-l facă vizibil, puțină mirare, puțină poezie și mai ales gustul amar al faptului care te sfâșie dar care, iată, se împlinește sub ochii tăi, fără să-l mai poți controla. Toate acestea se răsfrâng cu atât firesc – acel firesc la care se ajunge atât de greu – în personajul Liubov Andreievna Ranevskaia, interpretat de Gina Patrichi la Teatrul Național Radiofonic.

gina patrichi roluri radio

Gina Patrichi

Montarea lui Dan Puican cu Livada de vișini de A. P. Cehov se difuza în premieră într-o seară de iulie, 25, a anului 1983, cu o distribuție de aur, pe care se cuvine să o amintim: George Constantin (Gaev), Mircea Albulescu (Lopahin), Ion Caramitru (Trofimov), Mariana Mihuț (Varia), Mariana Buruiană (Ania), Dana Dogaru (Duniașa), Mitică Popescu (Epihodov), Mihai Fotino (Iașa), Ilieana Stana Ionescu (Charlotta), Nicolae Luchian-Botez (Firs). Nu spun o noutate prin faptul că, între multele sale calități, Dan Puican o are pe aceasta, esențială, de fapt: știința de a face distribuții ideale, mai ales că la teatrul radiofonic, spre deosebire de teatrele „de scândură”, acest lucru devine posibil. Iar ascultând acest spectacol de referință, greu de depășit astăzi, am sentimentul capodoperei de artă interpretativă, chiar dacă, poate, voi fi taxat drept subiectiv. Modul în care se înlănțuie scenele, ritmul de joc, intonațiile, atmosfera pe care o degajă această înregistrare, relațiile create între personaje, contrastele, prezența pe care o simți printr-o respirație sau printr-o reacție când partenerul de joc spune replica iar tu taci, felul în care se creează sugestii „vizuale”, uneori doar prin culoarea timbrală a vocii, devin mereu prilej nou de reflecție.

a p cehov livada de visini gina patrichi

În aceeași regie, Gina Patrichi interpretase rolul Mașei din Trei surori (1981) și pe Arcadina din Pescărușul, cu mai puțin de un an (data difuzării în premieră: 24 noiembrie 1982) înaintea montării Livezii de vișini, și ele roluri de neuitat ale actriței la teatrul radiofonic. (Amănunte despre integrala Cehov realizată de Dan Puican la Teatrul Național Radiofonic în cartea dedicată de Annie Muscă regizorului, Dan Puican – „Radioul este viața mea”, București, Editura Adevărul Holding, 2013).

tnr-logoVă invit să o reascultați pe Gina Patrichi în Livada de vișini, duminică, 23 martie 2014, la ora 14.00, la  Radio România Cultural.

Luni, 24 martie, la ora 0.30, pe același program, în seria „Mari spectacole” va veți reîntâlni cu Gina Patrichi în Capriciile Fenisei de Lope de Vega (rolul Lisarda) iar duminică, 30 martie, ora 14.00, România Cultural, o veți asculta în Război cu Troia nu se face de Jean Giraudoux, unde o întruchipează radiofonic pe Andromaca.

Livada de vișini de A. P. Cehov, regia artistică: Dan Puican, 1983 – fragment

Grafică și ilustrații de Costin Tuchilă. Editare multimedia: Maria Andronache.

logo revista teatrala radioReamintim că Revista Teatrală Radio a dedicat luna martie 2014 actriței
GINA PATRICHI

 

Vezi: Gina Patrichi – 20

Gina Patrichi la rubrica „Remember” de Annie Muscă

Gina Patrichi: Amintiri din turnee de Annie Muscă

In memoriam Gina Patrichi la TVR

Liftul societăţii sau liftingul sentimental, cronică de teatru radiofonic de Cristina Chirvasie

Sunetele unei simfonii tragice de Pușa Roth

Oana Anagnoste: „Gina Patrichi, o flacără, un fluture, o adiere…”, interviu realizat de Annie Muscă

 

costintuchilaPROFIL TEATRALa p cehov,caopodoperă,dan puican,george constantin partener gina patrichi,gina patrichi livada de vișini ranevskaia,in memoriam gina patrichi,jean giraudoux,la guerre de troie n aura pas lieu,lisarda,livada de vișini,lopahin,lope de vega
de COSTIN TUCHILĂ Melancolie crepusculară, parcă un ton de sfârșit de veac, ușor revoltat în fața incertitudinii a ce va să vină, dar și resemnare, apoi acea undă de duioșie când reîntâlnești lucruri dragi de altădată, când le asculți murmurul insesizabil pentru alții, suspin interiorizat pe care noblețea stirpei nu...