de ȘERBAN CIONOFF

evocare gina patrichi auditii majestic auditie vocea umana

Puține ar putea să fie cuvintele mai nimerite să exprime personalitatea fascinantă a neuitatei Gina Patrichi, asa cum sunt cele pe care le-a ales Pușa Roth: „O actriță ca o metaforă, ca un fior, ca un strigăt, ca o iubire, o mare actriță cu știință și cu înțelegere a textului”. Mi-aș îngădui, așadar, să așez sub arcul lor de boltă cele câteva notații despre evocarea pe care i-au consacrat-o marii artiste Teatrul Național Radiofonic și Revista Teatrală Radio în cadrul tradiționalelor acțiuni a căror gazdă este Hotelul Ramada-Majestic.

gina patrichi

Gina Patrichi

O evocare care a încununat o bogată suită de acțiuni reunite sub genericul Luna Gina Patrichi. Alegerea lunii martie pentru acest emoționant remember fiind datorată faptului că, în urma cu 20 de ani, la 18 martie 1994, Gina Patrichi părăsea această lume, unde venise, tot într-o zi de martie, adică în zorii zilei de 8 martie 1936. „Părăsea” este doar un fel de a spune, pentru că, de fapt, Gina Patrichi traiește prin creația sa unică și irepetabilă, o creație care își are locul său definitiv, greu de egalat, în galeria capodoperelor teatrului nostru.

annie musca serban cionoff loreta popa majestic evocare gina patrichi

Annie Muscă, Șerban Cionoff, Loreta Popa

Punctul de referință al acestei admirabile lecții despre magica întâlnire despre Iubire, Înțelepciune și Frumusețe, al cărei moderator subtil și inspirat a fost, și de această dată, criticul și animatorul cultural Costin Tuchilă, l-a reprezentat evocarea caldă, rafinată a personalității Ginei Patrichi pe care ne-a oferit-o Annie Muscă – nume consacrat al scrisului prin cărțile sale dedicate unor personalități ale artei, culturii și științei românești. I-au fost alături în acest excurs Dan Puican, redutabilul regizor al teatrului radiofonic și alte numeroase personalități ale vieții culturale și artistice – Andra Pitiș, Manuella Popescu, Elena Negreanu, Julieta Strâmbeanu, Ion Arcudeanu, Silvia Cusursuz, Mihai Potcoavă, Dan Dulciu, Loreta Popa –, fiecare dintre ei păstrând, cu siguranță, într-un ales ungher al sufletului o clipă de viață căreia Gina Patrichi îi conferă, dincolo de granițele timpului, magice înțelesuri.

annie musca julieta strambeanu

Annie Muscă, Julieta Strâmbeanu

În mod cu totul deosebit, am remarcat prezența fiicei marei artiste, Oana Anagnoste, care a făcut un emoționant portret al Ginei Patrichi ca Artist și ca Om. De data asta, Oana Anagnoste nu a stăruit mai îndelung asupra acestor amintiri, asa cum a facut-o în suita de evocări pe care le-a depănat dimpreună cu Annie Muscă și care au fost publicate în ediția electronică a Revistei Teatrale Radio. Citește integral în Revista VIP , 3 aprilie 2014.

costintuchilaPROFIL TEATRALactori români de azi si de ieri,annie muscă,arc de boltă,gina patrichi la teatrul radiofonic,hotel ramada majestic,julieta strâmbeanu,loreta popa,majestic,mari actori romani annie muscă,pușa roth gina patrichi,remember de annie muscă,serban cionoff,vip
de ȘERBAN CIONOFF Puține ar putea să fie cuvintele mai nimerite să exprime personalitatea fascinantă a neuitatei Gina Patrichi, asa cum sunt cele pe care le-a ales Pușa Roth: „O actriță ca o metaforă, ca un fior, ca un strigăt, ca o iubire, o mare actriță cu știință și cu...