hamlet premiera tntm

Shakespeare ne este veșnic contemporan, peste secole, peste generații. E o realitate pe care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara o afirmă deschis prin noua sa montare cu Hamlet, în traducerea și adaptarea „remix” a lui Peca Ștefan, și în direcția de scenă a Adei Lupu Hausvater. Prima reprezentație, în avanpremieră, a spectacolului este programată marți, 10 mai 2016, de la ora 19, la Sala Mare a Teatrului Național, fiind urmată miercuri, 11 mai, de la aceeași oră, de premiera oficială.

Spectacolul Naționalului timișorean cercetează în interiorul binecunoscutei povești destinul unui om neintoxicat de mizantropie, compromisuri și meschinării, într-un context șocant de asemănător cu cel al cotidianului imediat. Acestui Hamlet al anului 2016  îi răspunde live muzica trupei Subcarpați, într-o întâlnire în care ritmurile ultra-contemporane și liniile melodice autentice românești traduc sensurile profunde ale unui text esențial pentru cultura universală.

hamlet -repetitie21

Spectacolul Naționalului timișorean calibrează în spațiul Sălii Mari dilemele unei generații pentru care firescul a devenit un obstacol de netrecut în aproape toate aspectele existenței. Hamlet însuși este doar un om tânăr, solar, inteligent, firesc și cu simțul umorului, pus într-o serie de situații nedrepte, de mari compromisuri, iar noua realitate în care se trezește constrâns să trăiască este ca o cutie a Pandorei pe care el o refuză, dar care totuși este deschisă de minciunile, lașitățile, oportunismul, comoditatea și mai cu seamă de refuzul celor din jurul său de a-și asuma responsabilitatea pentru acțiunile pe care le fac.

demohamlet 1_1

Hamlet este un manifest pentru dreptul neîngrădit al oamenilor de a fi autentici, pentru dreptul de a rămâne ei înșiși, pentru dreptul de a-și păstra vocea distinctă în societate. Cred că generațiile care vin au nevoie să-și descopere echilibrul și că societatea, de asemenea, trebuie să restabilească un adevăr fundamental  – acela că putem exista doar în firescul, în  naturalețea unei vieți curățate de teamă, de jumătăți de măsură, de minciună și de amoralitate”, declară Ada Lupu Hausvater, directorul de scenă al spectacolului.

Echipa spectacolului îi reunește pe actorii Matei Chioariu, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Marius Andrei Alexe, Doru Iosif, Victor Manovici,  Ramona Dumitrean/Cristina König, Flavius Retea, Cătălin Ursu, Bogdan Spiridon, Adrian Jivan, Florin Ruicu, Costel Tovarnițki, Raul Bastean, Benone Viziteu, Romeo Ioan, Claudiu Dogaru, Ionuț Iova și Marius Lupoian. De asemenea, este important de menționat că în distribuția spectacolului îl regăsim pe Marius Andrei Alexe, cunoscut publicului și ca MC Bean, căruia i se alătură Valentin Popescu (Vali Umbră).

Hamlet si Sbcarpati

Muzica este semnată de Subcarpați, un fenomen muzical descris ca „manifest cultural contemporan”, un proiect care mixează muzica electronică, ritmurile hip-hop și dubstep cu teme din folclorul românesc, într-o suprapunere eclectică, elaborată și, în egală măsură, accesibilă și acroșantă pentru public.

Decorurile și costumele aparțin Iulianei Vâlsan, unul dintre cei mai prolifici și premiați artiști vizuali din noul val, artista reunind în portofoliul său numeroase scenografii, picturi, instalații etc. Nu în ultimul rând, efectele video sunt realizate de KOTKI visuals, un studio creativ preocupat de implementarea tehnologiilor multimedia în artele spectacolului, colaborând cu artiști contemporani și festivaluri din România, Bulgaria, Austria, Elveția, Germania, Olanda, Spania, Marea Britanie etc.

hamelt tntm

Fotografii: Adrian Pîclișan, TNTm

Biletele se pot achiziționa la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), orar: marți–duminică, orele 11–19, sau online pe www.tntimisoara.com.

Comunicat al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara

logo revista teatrala radioArhiva Teatrul Național din Timișoara

Arhiva rubricii Premieră

Arhiva rubricii Anul Shakespeare

costintuchilaPREMIERĂada lupu,hamlet,shakespeare,subcarpati,teatrul national timisoara
Shakespeare ne este veșnic contemporan, peste secole, peste generații. E o realitate pe care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara o afirmă deschis prin noua sa montare cu Hamlet, în traducerea și adaptarea „remix” a lui Peca Ștefan, și în direcția de scenă a Adei Lupu Hausvater. Prima reprezentație, în avanpremieră,...