hamlet vlad mugur tvr

Anul acesta comemorăm 400 de ani de la moartea unuia dintre cei mai cunoscuți creatori ai tuturor timpurilor, William Shakespeare (probabil 23 aprilie, botezat 26 aprilie 1564, Stratford-upon-Avon – 23 aprilie 1616, Stratford-upon-Avon). Casa de Producție a TVR vă invită ca pe tot parcursul anului 2016 să fiți parte din programul „Shakespeare 400”. Ne propunem să vă aducem în case montări ale unora dintre cele mai cunoscute scrieri, spectacole de dans, personaje puternice care au scris istoria, dar și istoria teatrului, actori cu har și forță. 

Vlad Mugur foto Nicu Cherciu

22 iunie 2001, Teatrul Național din Cluj-Napoca: Aniversare Vlad Mugur la 74 de ani. În fundal: Magda Stief, Estera Biro, Marina Constantinescu. Fotografie de Nicu Cherciu. Sursa foto: TVR

Cel de-al șaptelea spectacol al proiectului „Shakespeare eveniment teatral sigla 2400” este In memoriam Vlad Mugur (22 iunie 1927, București – 22 iulie 2001, München): Hamlet de William Shakespeare, montare a Teatrului Național din Cluj-Napoca. Traducerea și adaptarea Roxana Croitoru. În distribuție: Sorin Leoveanu, Luiza Cocora, Bogdán Zsolt, Elena Ivanca, Anton Tauf. Regia TV: Silviu Jicman. Redactor: Ioana Prodan. Scenografia: Helmut Stürmer. Costume: Lia Manţoc. Regia artistică: Vlad Mugur. Spectacol preluat de la Festivalul Internațional de Teatru de la Craiova.

sorin leoveanu

Sorin Leoveanu

Program de difuzare:

TVR 2 – luni, 20 iunie 2016, ora 19.20 și luni, 27 iunie, ora 1.30
TVR 3 – sâmbătă, 25 iunie, ora 20.00 și duminică, 26 iunie, ora 7.40
TVR Moldova – sâmbată, 26 iunie, ora 16.35
TVR Internațional – duminică 26 iunie, ora 17.30

tragedia lui hamlet

„…Prima oară, în 1958, când Vlad Mugur a regizat primul Hamlet de după cel de-al Doilea Război Mondial, chiar în acel Teatru Naţional din Craiova, în care, în 1925, cu Ion Manolescu în rolul principal, a fost pus în scenă textul integral. Mugur l-a distribuit în rolul prinţului danez pe Gheorghe Cozorici care, treizeci de ani mai târziu, îşi amintea că a întruchipat un Hamlet dârz şi hotărât, care părea indecis doar în clipa în care era nevoit să facă deosebirea între limita subtilă dintre bine şi rău, dar nu şi atunci când trebuia să acţioneze. În perioada aceasta însă, critica de teatru nu mai zăbovea asupra esenţei artistice a actorilor, fiind preocupată să-i cânte în strună Partidului şi să redea întru totul ideologia sa. Unul dintre cronicari, de pildă, e de părere că viziunea lui Mugur e extrem de «formală», pentru că Hamlet al lui e puternic influenţat de Laurence Olivier; în plus, e mult prea preocupat de mişcarea scenică, în loc să se concentreze pe conflictele sociale. E mai greu să reconstruieşti piesa, bazându-te pe astfel de argumente. 

A doua punere în scenă a avut loc treisprezece ani mai târziu – şi, din păcate, nu degeaba a fost Vlad Mugur superstiţios. În zadar decurgeau fără probleme repetiţiile în 1971, la Teatrul Naţional din Cluj; aşa-numita revoluţie culturală ceauşistă a intervenit, ordonând suspendarea muncii artiştilor, astfel că Vlad Mugur s-a văzut nevoit să părăsească ţara şi să emigreze împreună cu «Ofelia» lui, Magda Stief. Regizorul reuşeşte să-şi îndeplinească visul abia după treizeci de ani, şi moare la exact o lună după premieră, de parcă ar fi spus tot ce-a avut de spus. E o poveste tristă şi extraordinar de frumoasă, la fel de frumoasă ca opera lui Mugur, e un joc straniu cu piesa, în care nu actorii o joacă, ci piesa se joacă cu ei.

După dispariţia maestrului, testamentul său artistic e transmis mai departe: în Săptămâna Comemorativă dedicată lui Vlad Mugur […] ba mai mult, spectacolul revoluţionar al lui Mugur induce apariţia unei serii de particularităţi în lumea teatrului. I-am putea atribui o valoare simbolică faptului că, la fel ca în Ungaria, unde Claudiuşii anilor ’90 sunt jucaţi de Hamleţii anilor ’80, în secolul al 21-lea, se petrece acelaşi lucru şi cu «regale» din piesa regizată de László Bocsárdi, reprezentată la începutul anului 2009 la Bucureşti. Trebuie menţionat faptul că, doar cu opt ani înainte, Sorin Leoveanu a fost cel care a intrepretat rolul principal aproape extravagant, ba chiar morbid, al ultimei piese regizate de Vlad Mugur (care dă dovadă de o viziune tipică sfârşitului de secol, simptomatică pentru moralitatea unei lumi iraţionale) – şi asta cu foarte puţin înainte de 11 septembrie. Deja Claudiusul Teatrului Metropolis e omul instinctelor, omul imoral al prezentului, care n-are cum să-l înţeleagă pe intelectualul moralizator.” 

hamlet vlad mugur teatrul national cluj

„Omul poartă în sine raiul şi iadul. Pariul Divinităţii cu Lucifer s-a făcut în aceşti termeni. Cea mai simplă logică binară ne anunţă cu repeziciune CONFLICTUL. Conflictul interior, între sine şi sine, între sine şi Sinele  Universal şi între sinele propriu şi sinele celorlalţi. NELINIŞTEA SINELUI.” – scrie Hamletul craiovean al lui Tompa Gábor, regretatul Adrian Pintea, în eseul său intitulat Hamlet sau actorul lucid.

Fragmente din Pentru prefaţa cărţii în limba română – Darvay Nagy Adrienne,  Cadrele epocii – Hamlet la cumpăna mileniului, Budapesta, Editura Holnap, 2006. 

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro. Producător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR 

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea  

costintuchilaTEATRU TVadrian ăpintea,Darvay Nagy Adrienne,gheorghe cozorici,hamlet in regia lui vlad mugur,Hamlet sau actorul lucid,sorin leoveanu,teatrul national cluj,teatrul national de televiziune
Anul acesta comemorăm 400 de ani de la moartea unuia dintre cei mai cunoscuți creatori ai tuturor timpurilor, William Shakespeare (probabil 23 aprilie, botezat 26 aprilie 1564, Stratford-upon-Avon – 23 aprilie 1616, Stratford-upon-Avon). Casa de Producție a TVR vă invită ca pe tot parcursul anului 2016 să fiți parte din programul „Shakespeare...