Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ

hamletelia praga

sigla rubrica teatru si teatre la praga 2În cadrul Festivalului ”Prague Fringe”, între 1 şi 3 iunie 2017, de la ora 21.15 la Teatrul Kampa din Praga (Nosticova 634/2a, 110 00 Praha 1 – Malá Strana) va avea loc spectacolul Hamletelia, scris și interpretat de Caroline Pagani.

Lună plină. Într-un cimitir, o umbră intonează un cântec în noapte. E Ofelia, al cărei spirit are şi acum ceva de spus. Pe o scenă bântuită de corbi şi şobolani, spiritul Ofeliei renaşte, dezvăluindu-ne secrete despre bărbaţii din viaţa ei. În această ”lume ultra” Ofelia întâlneşte fantomele altor eroine ale lui Shakespeare: Julieta, Desdemona, Lady Macbeth, Cleopatra.

Hamletelia-Foto-Pierluigi-Mulas

”Hamletelia”. Foto: Pierluigi Mulas

Ofelia este centrul acţiunii, este umbra arhetipală a fiecăruia dintre noi, personajul Hamlet dezvăluindu-şi conștiința în fața publicului. Prin acest personaj cu multiple fațete, Caroline Pagani retrasează în sens invers intriga lui Hamlet, aducând un omagiu poeticii shakespeariene impregnate cu ironie, erotism, magie şi sunet, o lume în care se amestecă pământ și cer, divinitate și nebunie, sacru și profan.

hamletelia

Caroline devine o Gertrude lascivă, un Hamlet metamorfotic, o Julietă voluptoasă, o Lady Macbeth nebună, o Cleopatră comică: un personaj de o infinită varietate. Ofelia joacă teatru, cântă, dansează, reluând dialogul întrerupt cu Hamlet, cu Gertrude, cu viața. Încearcă să răspundă la întrebările care o bântuie, pentru a umple golurile din capodopera lui Shakespeare. Un melanj de stiluri interpretative trecând de la teatrul clasic la commedia dell’arte, parodie, bufonerie. O poveste tragicomică despre dragoste și moarte, un tribut adus istoriei reprezentărilor lui Hamlet, în teatru, film și arte vizuale. 

Acest teatru e unicat atât datorită faptului că se axează pe opere de autor, improvizaţii, creaţii ale tinerilor pentru tineri, cât şi datorită locaţiei şi atmosferei. Capacitatea redusă şi aranjamentul sălii (60–90 de spectatori) permit un contact strâns şi direct cu spectatorul, reuşind să-i ofere o atmosferă intimă şi personalizată, datorită căreia spectatorii devin adesea parte a acţiunii de pe scenă.  

Teatrul Kampa din Praga

Teatrul Kampa din Praga

Un loc important în programul teatrului îl ocupă, pe lângă altele, spectacolul trupei cehe Cylindr, cu o delicată poetică feminină, mai ales drame britanice recente, puse în scenă de Teatrul NaHraně (în traducere, ”joc de cuvinte”), dezbateri, improvizaţii ale celebrului autor ceh Jaroslav Dušek şi, cu regularitate,  week-enduri cu poveşti pentru copii. 

Scopul Teatrului Kampa este acela de a oferi un spaţiu creaţiei artistice necomerciale. În sala de la mansardă, copiii şi adulţii pot urma ateliere de actorie, cursuri de canto, gimnastică şi seminarii.

Corespondență de la Praga

lidia nasincova

Lidia Našincová

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Teatru și teatre la Praga

Marele actor slovac Ladislav Chudík a încetat din viață

Arhiva rubricii Aniversare 

costintuchilaTEATRU ȘI TEATRE LA PRAGACaroline Pagani,Cleopatra,commedia dell'arte,Cylindr,desdemona,Festivalul ”Prague Fringe”,hamlet,Hamletelia,Jaroslav Dušek,julieta,lady macbeth,Malá Strana,ofelia,shakespeare,Teatrul Kampa din Praga
Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ În cadrul Festivalului ”Prague Fringe”, între 1 şi 3 iunie 2017, de la ora 21.15 la Teatrul Kampa din Praga (Nosticova 634/2a, 110 00 Praha 1 – Malá Strana) va avea loc spectacolul Hamletelia, scris și interpretat de Caroline Pagani. Lună plină. Într-un...