teatrul luceafarul hansel si gretel dupa fratii grimm

Ultima premieră a acestei stagiuni la Teatrul „Luceafărul” din Iași este un spectacol la Sala mică realizat după cunoscutul basm al Fraților Grimm, Hänsel și Gretel. Avanpremiera și premiera sunt programate duminică, 28 iunie 2015, ora 10.00, respectiv 11.30.

hansel_gretel_premiera teatrul luceafarul iasi

Varianta propusă publicului, a cărei regie este semnată de Ion Ciubotaru, după o idee de Oltița Cîntec, este o formulă de spectacol inedită pentru echipa artistică a teatrului ieșean. Ea combină storytelling-ul cu animația de obiecte, într-o reprezentație în care interpreții sunt deopotrivă naratori și personaje. Carmen Mihalache, Liliana Mavriș Vîrlan, Alex Iurașcu și George Cocoș vor nara, cu mijloace specifice teatrului de animație modern, întâmplările celor doi frați rătăciți în pădure. Echipa de creatori a lucrat într-o strânsă colaborare, stârnirea creativității și apariția ideilor fiind stimulate de tehnici de improvizație colectivă. 

hansel_gretel_2

Regizorul Ion Ciubotaru a creat „un spectacol de improvizație, în care imaginația privitorului e pusă serios la treabă. Am vrut un spectator activ, care, văzând spectacolul, să își facă propria poveste. De data aceasta am renunțat la păpuși în accepția lor tradițională și am apelat la obiecte, care își părăsesc latura utilitară și capătă valențe teatrale. Vrem să demonstrăm că în teatru ficțiunea e cel mai important lucru și că, dacă visăm, putem facem teatru din orice, cu orice.” Montarea are și o latură pedagogică importantă, pentru că, finalmente, fiecare basm conține importante elemente educaționale.

hansel_gretel_3

Textul spectacolului este scris de Ramona Iacobuțe, jurnalist cultural foarte apropiat de arta teatrală, care debutează acum în postura de autor al dramatizării: „Am mers pentru prima dată la teatru la 7 ani și am simțit că a coborât o vrajă asupra mea. De atunci, cochetez cu această lume, ca spectator, critic amator și, mai nou, ca scriitor. Dramatizarea acestei povești mi-a testat cea mai prețioasă dintre calitățile pe care trebuie să le aibă un scriitor – capacitatea de a spune și a respune povești la nesfîrșit. Am intrat în lumea lui Hänsel și Gretel și, împreună cu actorii, cu regizorul și cu scenograful, am respus o poveste. Bucuria aceea în stare pură de la 7 ani a revenit!”

hansel_gretel_4

Sursa foto: Teatrul „Luceafărul” din Iași

Obiectele scenice sunt realizate de Constantin Butoi, sculptorul de păpuși de la Teatrul „Luceafărul”, artist inventiv care acum s-a aflat într-o nouă misiune, de a identifica și adapta scenic obiecte banale cu potențial artistic.

Prețul unui bilet este 10 lei (online – www.bilet.ro sau la casieria teatrului).

Oltița Cîntec

Director artistic al Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași

logo revista teatrala radio

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂhansel si gretel,oltița cîntec,Ramona Iacobuțe,storytelling,teatru de obiecte,teatrul luceafărul iași
Ultima premieră a acestei stagiuni la Teatrul „Luceafărul” din Iași este un spectacol la Sala mică realizat după cunoscutul basm al Fraților Grimm, Hänsel și Gretel. Avanpremiera și premiera sunt programate duminică, 28 iunie 2015, ora 10.00, respectiv 11.30. Varianta propusă publicului, a cărei regie este semnată de Ion Ciubotaru,...