hotel europa goran stefanovski premiera 9g la tnb

Hotel Europa după Goran Stefanovski, în regia lui Andrei Raicu, este noua premieră care va avea loc în cadrul Programului 9G la TNB, miercuri, 18 şi joi, 19 noiembrie 2015, ora 20.00, la Sala Mică a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București. Traducere de Ioana Ieronim. Regia şi adaptarea: Andrei Raicu. Cu: Eduard Cîrlan, Alexandra Laura Badea, Alina Badea, Cosmin Dominte, George Lepădatu, Ionuț Niculae, Mădălin Mandin. Scenografia: Mihaela Popescu. Asistent scenografie: Livia Vișănescu. Mișcarea scenică: Andreea Belu. Muzica şi sound design: Alex Halka. Light design: Cristi Niculescu.

hotel europa_Afis

Hotel Europa este un loc unde visul Occidentului se demontează cărămidă cu cărămidă, unde orice speranţă devine praf şi pulbere, unde pericolul pătrunde prin orice fisură, iar copilăria şi fragilitatea nu îşi mai găsesc locul. Este acel spaţiu şi timp pe care Europa de Est sau vechea Europă „glorioasă” nu îl va mai găsi niciodată. Este un loc unde se râde în hohote şi unde plânsul se numără în bani, crime, mutilări umane.

Hotel Europa goran stefanovski

O apocalipsă spusă cu sânge şi umor, pentru că în Balcanii descrişi de Goran Stefanovski, tragedia este sursa supravieţuirii.

„Europa de Est – Bizanțul – este o societate închisă, verticală, patriarhală, rurală, lipsită de toleranță și democrație. Fără posibilitatea unei libere exprimări, în orice aspect legat atât de viața publică cât și de viața privată. De cealaltă parte stă Donald Duck – simbolul capitalismului. El trăiește într-o societate urbană, rapidă, democratică, post-industrială și consumeristă. Nu are familie. E ca un cowboy a cărui viață depinde de viteza și de capacitatea de reacție atunci când intră într-un «saloon». Donald Duck este simbolul politicii sterile de dreapta și al ratării metafizice. Intrarea lui Donald Duck în Bizanț este ceea ce a pățit Europa de Est în ultimii douăzeci de ani”, spunea Goran Stefanovski.

Goran Stefanovski

Goran Stefanovski

Astăzi stabilit în Marea Britanie, la aflarea veştii că piesa sa este montată la Bucureşti în cadrul unui program dedicat tinerilor, Goran Stefanovski mărturiseşte că este foarte curios ce impact va avea textul scris în urmă cu 15 ani, văzut prin ochii unei noi generaţii.

Hotel Europa_467

Fotografii din spectacol de Bogdan Movileanu

Andrei Raicu, regizor aflat la debut, explică opţiunea pentru această piesă, astfel: „Hotel Europa este despre coliziunea a două lumi, cea a oamenilor proveniți din zona Bizanțului (est-europenii) care bat la ușile Europei din dorința de a scăpa de teroarea în care trăiesc și care se manifestă în mai multe forme și pe mai multe planuri în Lumea cea bună a Europei Occidentale. Șapte scene în care găsim personajele în propriul purgatoriu creat de ei înșiși – un patriot bețiv, o curvă, tineri fugiți de acasă în luna de miere etc. Spectacolul îşi propune să răspundă la următoarele întrebări: Cu ce m-a ajutat pe mine Europa de Vest? Ce mi-a oferit mie ca individ? şi: Cum sunt eu privit în Europa?

9G-la-TNB-proiect-noua-generatie

La a doua ediție a Programului 9G la TNB au fost înscrise 52 de proiecte, iar 4 dintre ele au fost selectate pentru a intra în repetiţii: After Hours, un spectacol de Radu Iacoban, Hotel Europa după Goran Stefanovski, regia: Andrei Raicu, (D)efectul Placebo, coordonat de Ștefan Lupu, Beckett coupé, regia: Dragoş Alexandru Muşoiu.

Primele dintre acestea, intrate deja în repertoriul Sălii Mici, sunt premierele acestei luni: After Hours (6 şi 7 noiembrie 2015) şi Hotel Europa (18 şi 19 noiembrie 2015).

Programul 9G la TNB este un proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural „Ești București 2015”.

Programul 9G la TNB este realizat cu sprijinul MasterCard.

Comunicat al Teatrului Național din București

logo revista teatrala radioVezi: arhiva 9G la TNB

Umor negru și parodie amară la Sala Mică a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale”, cronică de Mirela Nicolae la spectacolul After Hours

Arhiva Teatrul Național din București

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂ9G la tnb,abdrei raicu,bizanț,dramaturgie balcani,eduard cîrlan,europa de est,goran stefanovski,hotel eurpoa,teatrul natioanal bucuresti
Hotel Europa după Goran Stefanovski, în regia lui Andrei Raicu, este noua premieră care va avea loc în cadrul Programului 9G la TNB, miercuri, 18 şi joi, 19 noiembrie 2015, ora 20.00, la Sala Mică a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București. Traducere de Ioana Ieronim. Regia şi...