festival i d fest bacau 2016

10 zile de teatru la liber: 13 trupe și 8 one man show-uri în concurs • 6 scenarii originale scrise de adolescenți • 4 spectacole invitate: de la poeziile lui Emil Botta la un show de comedie 100% improvizat • Coca Bloos, Isabela Neamțu, Horia Suru și Doru Mareș revin în juriul ID Fest, alături de Marian Râlea, aflat pentru prima dată la festival

The Ingenious Drama Festival – Festivalul Național de Teatru pentru Tineri revine la Teatrul Municipal Bacovia din Bacău, cu cea de-a XVII-a ediție.

Între 10–19 iulie 2016, peste 250 de tineri din toată țara vin să se joace așa cum știu ei cel mai bine și transformă zilele obișnuite de iulie într-o sărbătoare aparte.

Spiritul tinerilor organizatori și participanți se va face simțit anul acesta printr-o veritabilă atmosferă de carnaval. Cele 10 zile vor purta spectatorii printr-un carusel de reprezentații scenice: 13 spectacole și 8 one man show-uri de teatru tânăr și 4 spectacole profesioniste.

idfest_2016

Cele 13 trupe de adolescenți (dintre care multe cu o tradiție de peste 10 ani) vor aduce pe scena de la Bacău totul de la clasic la contemporan, cu multă originalitate între care: Spectatorul condamnat la moarte de Matei Vișniec (A.C.T. – Bacău); Un spectacol pamfomatic de Anamaria Codiță (Atelierul de Teatru – Botoșani); Împăratul muștelor după William Golding (Drama Club – Botoșani); Circus Olympus după Lindsay Price (Nobody’s Group – Bacău); The Breakfast Club, după un film de John Hughes (Brainstorming – București); Cerere în căsătorie după A.P. Cehov (The Hooleelogans – Timișoara); Pe aici nu se trece. Stradă închisă pentru reparații după Cristina Iancu (In The Spot – Bacău); Harap-Albuș de Luiza Dabija (Transparency – Bacău); Oz după L. Frank Baum (Heavenly Hell – Timișoara); Colecția după Iorestina Florea (The Knockers – Suceava); Deșteptarea primăverii de Frank Wedekind (AICI – Constanța); Cercul poeților dispăruți după filmul lui Peter Weir și Bob Schulman (Teatrul Pi – Suceava); Break the Wall (Victoria Art – București).

Secțiunea de One man show, înființată acum 3 ani și susținută de Festivalul Internațional al Recitalurilor Dramatice „GALA STAR”, a prins aripi cu fiecare nouă ediție, iar anul acesta de selecție au trecut 8 recitaluri: Despre cochilii și clești după Alessandro Boffa (Constantin Grigorescu); Rușinea de Claire Castillon (Cristine Hambaseanu); Fiicei mele, text scris și susținut de Alexandru Ivănoiu; București–Constanța, susținut și scris de Șerban Melnic; Lena, adaptare după Avioane de hartie de Elise Wilk (Maria Moroșan); Gabriel de Dumitru Georgescu (Tudor Nicorici); Medeea Redux de Neil LaBute (Mara Oprea); Da, sunt nebună, susținut și scris de Bianca Trandafir.

Textele scrise de către Bianca Trandafir și Alexandru Ivănoiu intră în concursul de Dramaturgie alături de următoarele scenarii originale (care deși nu au trecut de selecția pentru spectacole, au dat dovadă de calitate la nivelul textului): Marfa de Diana Smeu; Respirație de Andreea Carabulea; Când dragostea nu moare de Constantin Grigorescu; 80 sau mai puțin de Carla Lăzău; Defecțiuni printre pasageri de Andreea Tănăsie.

Juriul de anul acesta se află sub semnul câtorva noutăți de bun augur. În primul rând, vor reveni veteranii – actrița Isabela Neamțu, regizorul Horia Suru (unul dintre artiștii formați chiar de primele ediții ale festivalului) și criticul de teatru Doru Mareș. Apoi, aflat pentru prima dată la ID Fest, actorul Marian Râlea se alătură juriului cu aceeași energie cu care a crescut atâtea generații ce l-au urmărit ori ca „Magicianul” de la televizor, ori ca unul dintre cei mai versatili actori de teatru și film de la noi. Și nu în ultimul rând, după o pauză de câțiva ani, ID Fest o întâmpină din nou pe vechea sa prietenă, și președintele onorific al festivalului, actrița Coca Bloos. Și probabil una dintre cele mai bune dovezi că festivalul este o rampă de lansare, anul acesta juriul se va bucura și de prezența a doi tineri actori care au performat mulți ani pe scena ID Fest: Alexandru Voicu (nominalizat anul acesta la Premiul UNITER pentru Debut) și Vlad Bălan (unul dintre protagoniștii principali ai miniseriei Valea Mută, care urmează a fi lansată în toamnă de către HBO România).

Lungs

Proaspeții absolvenți și tinerii actori vin și ei la ID Fest în număr din ce în ce mai mare. Miercuri, 13 iulie, de la ora 20.00, va începe spectacolul Lungs de Duncan Mcmillan, în regia lui Nicolae Constantin Tănase, cu Denisa Nicolae și Liviu Romanescu. O producție a Companiei VANNER Collective, în colaborare cu Teatrul LUNI de la Green Hours, care spune povestea unui cuplu tânăr ce se luptă cu hotărârea de a face un copil într-o perioadă marcată, la nivel global, de anxietate, terorism, stări meteo instabile și vremuri politice nesigure.

Imagine din spectacolul Amadeus Bacau

Imagine din spectacolul Amadeus

Joi seară (14 iulie, ora 20.00) publicul băcăuan va putea savura o piesă de Peter Shaffer – Amadeus – o producție a clasei conf.univ.dr Ion Mircioagă (Arta Regizorului de Teatru, Anul III, UNATC, București), în regia Iuliei Grigoriu. Spectacolul parcurge viața compozitorului Antonio Salieri, invadat de fantomele trecutului și bântuit de cel în umbra căruia s-a aflat mereu, Wolfgang Amadeus Mozart.

Ultima seară de spectacole se va termina în două tonuri contrastante. Spectatorii vor putea alege dintre cele două reprezentații care vor avea loc în același timp. Astfel, vineri, 15 iulie, de la ora 20.00, la Berăria cu Noroc din Bacău, trupa de improvizație Backstage Boys vine să demonstreze ce înseamnă umorul în stare concentrată.

lari-giorgescu-poezia-visului-praga-lidia-nasincova

Lari Giorgescu în Poezia visului

Și tot de la ora 20.00, la Teatrul Municipal „Bacovia”, ID Fest găzduiește spectacolul Poezia visului de Miriam Răducanu. Lari Giorgescu va conduce spectactorii printr-un colaj de poezii ale actorului și scriitorului Emil Botta.

Participanții înscriși în festival se vor putea bucura și de o serie de spectacole cu circuit închis, aduse special pentru ei din facultățile de teatru din țară.

Una dintre provocările cele mai mari ale festivalului este dezvoltarea personală (și potențial profesională) a participanților, care se vor bucura din nou de ateliere special pregătite pentru ei, pe competențe artistice specifice. Acestea sunt susținute de studenți și absolvenți ai facultăților de profil din țară: Voicu Aniței, Doina Antohi, Vlad Bălan, Bianca Babașa, Andrei Bibire, Minodora Broscoi, Eduard Burghelea, Mădălin Hîncu, Ștefan Huluba, Cristina Juncu, Adi Loțcu, Andreea Lăcătuș, Silvana Mihai, Maria Negoiță, Catinca Nistor, Irina Ștefan, Alexandru Voicu, Veliko Velikov.

Și celelalte tradiții ale festivalului continuă: Searching For I.D. – o activitate de socializare între participanții din festival, care pregătesc scurte momente artistice pentru colegii lor de breaslă; Noaptea în Teatru – atelier alternativ de grup, susținut de formatorii festivalului chiar pe scena Teatrului.

PROGRAM SPECTACOLE I D FEST 2016

Între 10–19 iulie stagiunea se redeschide la Bacău pentru teatrul tânăr!

Intrarea la toate spectacolele este liberă! Accesul la toate spectacolele invitate este deasemenea gratuit, dar se face pe bază de rezervare telefonică la 0723 378 300 și 0756 304 105

În cazul spectacolelor care necesită rezervare, locurile rămase libere vor fi distribuite la fața locului în funcție de ordinea sosirii.

Organizator: Asociația „Ingenious Drama”.

Parteneri: Primăria Municipiului Bacău; Teatrul Municipal Bacovia; Colegiul Tehnic de Comunicaţii „N.V. Karpen” Bacău; Logotip Print & Graphics; Berăria cu Noroc; Leo Alpha Young & Smart Club Bacău; Club The Stage; Praktiker; Asociația Oblio; Café du Théâtre Bacău; Club Principe; Cafeneaua Bliss Coffee.

Sponsor de tradiție: Grafit Invest.

Sponsori: Agricola International; Aqua Carpatica; UniCredit Bank; Banca Comercială Română; The One Caffe & Club; Pambac; Selgros Cash & Carry; Autobild Service Auto Multimarcă; CLD Wit; TCE 3 Brazi; Luca; CAR Prietenia-IFN; Galeriile Karo; Aerostar S.A; Zip Print; Pensiunea Studio; Beauty Palace by Floarea de Colț; Moldoglass; Salon Loredana Tigler Koncept; Arena Fitness Club; Flando Copy Center; Ro-Ma Food Impex; Sephora; Mini Brezel; Mineli Boutique; Orange; Sisters’ Grill Bacău; Restaurant 10 Tavoli; Planet Burger; Florida Service Auto; The Summer Experience.

Parteneri media: Deșteptarea, Yorick.ro; LiterNet.ro; Radio Guerrilla; Kristofer.ro; Suplimentul de Cultură; ȘapteSeri; SUB25.ro; Plic, o revistă; DissolvedMagazine.com; Umblat.ro; Bacău.Net; stiriong.ro.

i d fest 2016 bacau

The Ingenious Drama Festival – Festivalul Naţional de Teatru pentru Tineri este organizat în totalitate de către cei aproximativ 50 de liceeni voluntari ai asociației Asociaţiei Ingenious Drama. Fondat în 1997 și preluat de Asociația proaspăt înființată în 2009, acesta este unul dintre primele festivaluri de teatru tânăr din țară și prima inițiativă de educație non-formală prin practicarea artelor spectacolului și a managementului și organizării de evenimente culturale. O lungă periodă de timp s-a desfășurat în limba engleză, iar din 2014 se desfășoară în limba română. De cel puțin 10 ediții a devenit unul dintre cele mai importante evenimente culturale locale și a adus comunitatea din nou aproape de arta teatrală, indiferent de vârstă. În fiecare an evenimentul a continuat să crească, iar generațiile de organizatori au predat ștafeta, formându-se astfel un sistem organic de educare prin competențe specifice, care vin în completarea educației academice. I.D. Fest a fost mereu un festival profesionist organizat de amatori pentru amatori. De-a lungul anilor prin juriul festivalului au trecut nume importante din lumea teatrului: Victor Ioan Frunză, Coca Bloos, Dana Voicu, Dana Dogaru, Isabela Neamțu, Ștefan Peca, Mihaela Ularu, Doru Mareș. I.D. Fest a devenit o rampă de lansare pentru tinerii interesați de artele spectacolului, ca dovadă fiind faptul că aceștia revin mereu în calitate de formatori sau membrii ai juriului, din dorința de a da ceva înapoi generațiilor următoare.

www.idfest.ro
facebook.com/idfest
https://www.youtube.com/user/IngeniousDramaFest

LOGO RT CU CHENARVezi: Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALURIamadeus,Asociația „Ingenious Drama”,bacau teatrul bacovia,coca bloos,lari giorgescu,marian râlea,poezia visului,The Ingenious Drama Festival – Festivalul Naţional de Teatru pentru Tineri
10 zile de teatru la liber: 13 trupe și 8 one man show-uri în concurs • 6 scenarii originale scrise de adolescenți • 4 spectacole invitate: de la poeziile lui Emil Botta la un show de comedie 100% improvizat • Coca Bloos, Isabela Neamțu, Horia Suru și Doru Mareș revin în juriul...