iasii-in-carnaval-spectacol-interzis-cluj-1989

Sâmbătă, 3 decembrie 2016, la ora 19.50 și duminică, 4 decembrie 2016, la ora 7.50, la TVR 3 puteți vedea Iașii în carnaval de Vasile Alecsandri, adaptarea scenică și regia artistică: Victor Ioan Frunză. Cu: Dorin Andone, Petre Băcioiu, Octavian Lăluţ, Marius Bodochi, Grigore Chiriţescu, Anda Chirpelean, Miriam Cuibus, Ion Marian, Călin Nemeş, Victor Nicolae, Marius Olteanu, Bucur Stan, Daniel Szallosi, Lucia Wanda Toma, Melania Ursu. Decor și costume: Adriana Grand. Muzica: Călin Apostol, Traian Hudea, Marius Simiti. Ilustraţia muzicală: Bucur Stan. Lumini: Ion Vuşcan. Spectacol preluat de la Teatrul Național din Cluj. Premiul UNITER pentru regie și scenografie pe anul 1989. Redactor: Lucia Hossu Longin.

iasii-in-carnaval-foto-tvr-spectacol-v-i-frunza

„Am avut un vis care m-a încrețit din talpă pân-în creștet […] O revoluție! Un complot înfricoșat!” (Tachi Lunătescu).

Acțiunea piesei pleacă de la coșmarul personajului principal – postelnicul Tachi Lunătescu – și de la spaima acestuia de… revoluție! Comicul de situație și cel de limbaj conturează portretul unei lumi refractare la schimbare. „Iaşii în carnaval a iritat şi mai mult pe unele înalte ipokimene; căci ea loveşte în acei ce au mare interes a nu se forma la noi o opinie publică, menită de a condamna faptele lor.” (Vasile Alecsandri, într-o scrisoare către un amic – Opere complete, partea I, Editura Socec & Co, București, 1875).

iasii-in-carnaval-1989-cluj

Spectacolul realizat la Teatrul Național din Cluj de Victor Ioan Frunză după Iașii în carnaval (premiera: 1 decembrie 1989) s-a constituit într-un fel de preambul al evenimentelor Revoluției Române. Subiectul piesei, ca și montarea l-au determinat pe reprezentantul cenzurii comuniste să fugă din sala de spectacol. Deşi spectacolul a fost interzis, înregistrarea, care surprinde întreaga atmosferă a serii teatrale, atât pe scenă cât şi în sală, a fost difuzată de către Televiziunea Română Liberă după Revoluția din decembrie.

foto-iasii-in-carnaval-victor-ioan-frunza

Fotografii din spectacol. Sursa: TVR

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro. Producător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Revoluția păpușilor, cronică de teatru tv de Ani Bradea

Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea 

costintuchilaTEATRU TVcasa de productie tvr,iasii in carnaval,spectacol interzis in 1989,teatru tv,vasile alecsandri,victor ioan frunză
Sâmbătă, 3 decembrie 2016, la ora 19.50 și duminică, 4 decembrie 2016, la ora 7.50, la TVR 3 puteți vedea Iașii în carnaval de Vasile Alecsandri, adaptarea scenică și regia artistică: Victor Ioan Frunză. Cu: Dorin Andone, Petre Băcioiu, Octavian Lăluţ, Marius Bodochi, Grigore Chiriţescu, Anda Chirpelean, Miriam Cuibus,...