premiera ibsen incorporated teatrul de comedie

Începe anul academic. La Teatrul de Comedie (Sala Nouă) se deschide școala corporație „Ibsen incorporated”, în care omul contemporan învață că într-o societate capitalistă regula de bază este urmărirea propriului interes. Ai face bine să te înscrii și tu la cursuri, altfel riști să rămâi în urmă, ca „omul cu principii”, o categorie demodată, pe cale să iasă din uz.

Premiera spectacolului Ibsen Incorporated, concept și regie: Catinca Drăgănescu/ dramaturgie Mihaela Michailov, o coproducție Teatrul de Comedie & Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), va avea loc sâmbătă, 3 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Nouă a Teatrului de Comedie (strada Sf. Vineri, nr. 11).

ibsen incorporated

Un exemplu rar de devised theater pe scena românească, Ibsen Incorporated are ca punct de plecare mai multe scene din piesele lui Ibsen, din care dramaturgul Mihaela Michailov a derivat textul final, cu contribuția actrițelor și a regizoarei. Satira devine aici o armă potrivită pentru critica socială.

Regizoarea Catinca Drăgănescu susține că spectacolul este „o modalitate de a investiga influența societății capitaliste asupra relațiilor interumane fundamentale și felul în care aceste relații sunt reconfigurate astăzi.”

Ibsen Incorporated 4

Fotografii de Adi Bulboacă

Un accent important cade asupra femeii, motiv pentru care au fost alese personajele feminine din piesele ibseniene. Regizoarea explică: „În mare parte grila de valori a rămas una a patriarhatului. Presiunea exercitată asupra femeilor astăzi este aceea de «a livra» în fiecare dintre multiplele roluri sociale pe care le exercită. Ea trebuie să fie un competitor redutabil în mediul profesional pentru a putea emite pretenții, fără însă a neglija rolul de simbol al sexului frumos și cel de soție sau mamă. Această înmulțire a rolurilor sociale, rezultată din egalizarea drepturilor celor două sexe, pune femeile deseori în situația de renunța sau «a falsifica» unele dintre aceste roluri, pentru a se ridica la standardele ideale ale societății.”

Spectacolul Ibsen Incorporated are ca piese focus: Nora, Hedda Gabler, Rața sălbatică, Un dușman al poporului, Strigoii, Stâlpii societății. 

Echipa proiectului:

Regizor – Catinca Drăgănescu. Dramaturgie – Mihaela Michailov. În distribuție: Dana Voicu, Elena Popa, Valentina Zaharia, Silvana Negruțiu, Ana Turos. Coregraf – Mihaela Culda. Scenografie – Bogdan Costea și Andrei Morariu. Video – Andrei Morariu. Asistent regie – Dani Buglea.

Spectacolul face parte din proiectul Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist din România și Estul Europei, susținut de Ibsen Scholarship. Curatoarea proiectului: Cristina Modreanu.

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂcatinca drăgănescu,ibsen incorporated,mihael mihailov,premiere teatru,surorile heddei,teatrul de comedie
Începe anul academic. La Teatrul de Comedie (Sala Nouă) se deschide școala corporație „Ibsen incorporated”, în care omul contemporan învață că într-o societate capitalistă regula de bază este urmărirea propriului interes. Ai face bine să te înscrii și tu la cursuri, altfel riști să rămâi în urmă, ca „omul...