Cronică de teatru de EDITH NEGULICI

cronica ileana principesa de romania

”Moralitatea nu este o materie de studiu, este o viață pusă la încercare în nenumărate momente.” – Paul Tillich

Admir destinele oamenilor pentru care singura formă de triumf este invincibilitatea și conservarea omenescului. Totul este secundar față de imperativul de a rămâne om. Bunătatea este superioară oricărei forme de război. Îmi plac oamenii valoroși nu prin ceea ce posedă, ci prin ceea ce sunt. ”Ileana, Principesă de România” transmite sentimentul profund că bunătatea este pretutindeni prezentă, camuflată uneori de cele mai prozaice activități și că, administrată zilnic, sub forma gesturilor de tandrețe, poate servi echilibrului și seninătății. Calitatea de a te păstra omenos și cald, imun la majoritatea inconvenientelor lumii este un lux într-o societate asfixiată de propria ei trivialitate.

liana ceterchi

Într-o lume cum este cea în care trăim noi, dominată de pasiunea pentru consum, de nebunia agonisirii permanente și a grandorii ostentative, zgomotoase, Liana Ceterchi denotă distincție rafinată, preferând să facă din decență o virtute. Actriță și regizor al spectacolului Ileana, Principesă de România”, ea oferă publicului lecția vitală de valoare, de noblețe  și de smerenie punând în scenă viața exemplară a unui  model al Casei Regale Române.

La fel ca Principesa Ileana, Liana își permite luxul de a fi om. Pentru Principesa Ileana, onoarea, datoria faţă de patrie şi faţă de semeni, cinstea şi curajul au fost virtuţile supreme pe care Regina Maria i le-a transmis încă din copilărie. Conștientă că regalitatea era prima slujitoare a statului, încă de la șapte ani Principesa Ileana vizita spitalele pline de soldaţi răniţi şi muribunzi, pentru a oferi alimente şi ţigări şi pentru a încerca să-i înveselească. ”Era de datoria mea să îi servesc pe ceilalţi, în acord cu regulile strict stabilite pentru toţi cei în poziţia mea: să fiu acolo unde eram chemată, să îmi plec urechea la nevoile altora, să plâng cu ei sau să mă bucur cu ei, după cum erau împrejurările” (Principesa Ileana).

spectacol de liana ceterchi

Ca şi mama sa în timpul Primului Război Mondial, Principesa Ileana a fost infirmieră pentru răniţii din cel de-Al Doilea Război Mondial şi a asistat inclusiv la operaţii. Tot parcursul vieții ei a fost unul exemplar, a fost traiectoria unei luptătoarea, Principesa Ileana s-a luptat pentru alţii, a fost în slujba poporului ei, în slujba celor în nevoie. A  făcut tot ce a putut pentru a ajuta românii răniţi în război. A donat în scop caritabil o bucată de pământ din apropierea castelului şi a înfiinţat spitalul ”Inima Reginei” pentru soldaţii răniţi. Ileana s-a ocupat şi de dotarea spitalului. A realizat spitale, cantine, școli de infirmiere, tot felul de modalităţi de a strânge fonduri pentru răniţi, orfani, bolnavi, săraci, cei mai puţin norocoşi decât ea, care era fiica Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. Nu a cedat niciodată pentru că avea forţa demnă de rangul său, dar a îndurat umilinţe şi coborâri în abisul groazei, greu de imaginat. Dincolo de nenorociri, există însă o demnitate morală pe care Principesa nu și-a pierdut-o niciodată.

principesa ileana

Viața Principesei Ileana a fost, într-adevăr, un sacerdoțiu și doar urmărindu-i destinul nemilos putem afla ce înseamnă de fapt un caracter puternic și înțelepciunea de a trăi frumos indiferent de statutul social, trecător. Ce frumos este să trăiești sub spectrul infinit al bucuriei de a (te) dărui! Calitatea de a te păstra bun și blând, senin și nobil, de a-ti iubi țara, de a-ți face datoria până la capăt și de a-ți păstra credința este singurul lux atunci când în jurul tău întâlnești răutatea, încruntarea și snobismul. Individualismul exacerbat, lăcomia marilor bancheri, criza financiară care a secătuit lumea, limbajul de lemn al politicienilor – sunt factori ce au determinat şi determină, în continuare, răsturnarea scalei de valori (mai ales a valorilor morale, generatoare de stabilitate şi dezvoltare umană) și sunt, în ultimă instanță, forme ale incapacității. La Liana Ceterchi, eleganța rostirii, calitatea intensă a trăirii și simțul cristalin al metaforei scenice sunt superioare falsului patriotism de fațadă și minciunilor rostite cu superioritate. Oamenii profunzi, care au atins o înțelegere superioară a lucrurilor și a vieții pot transmite simplu principalele valori morale: responsabilitate, respect, demnitate, solidaritate, onoare şi patriotism, în ideea că omul debusolat care ignoră cuceririle marii culturi, îşi poate salva condiţia umană prin revenirea la autenticele valori morale care formează patrimoniul cultural al omenirii, şi prin îmbogăţirea acestuia cu propria sa contribuţie.

liana ceterchi principesa ileana

”Ileana, Principesă de România” conține întreaga dimensiune umană a unui spirit ataşat istoriei, culturii şi tradiţiilor naţionale, reactualizat azi graţie  interpretării perfecte a Lianei Ceterchi. Exprimă obiectivitatea şi curajul unei mari actrițe – prin frecventele trimiteri critice la multitudinea actelor imorale şi de corupţie –, dar dezvăluie și personalitatea unui regizor de geniu care se situează, fără rezerve, pe poziţia robustă a spiritului patriotic şi naţional, în limitele adevărului şi care valorifică filonul umanist al unui model al culturii şi eticii româneşti.

Spectacolul dedicat Centenarului Marii Uniri valorifică potenţialul valoric şi creator al românilor și rămâne o filosofie de viață și un îndemn vital pentru a ne face o viață demnă, utilă, care să merite trăită. Urmarea principiilor morale – onestitate, devotament, sacrificiu, empatie și iubire – vor duce la o lume mai bună.

liana ceterchi spectacol

Principesa Ileana/Maica Alexandra a înfruntat multe furtuni de-a lungul vieţii şi, privind neclintită în miezul fiecăreia dintre ele, a dobândit o profundă compasiune pentru fragilitatea umană şi o încredere neţărmurită în Dumnezeu. Maica Alexandra ne-a învăţat să tindem neîncetat spre realitatea Împărăţiei Cerurilor, în timp ce ne facem datoria aici şi acum, aşezând binele oamenilor mai presus de binele propriu şi de interesele personale.

”Ileana, principesă de România” identifică elemente de mărturie care pot reface, măcar parţial, o adevărată efigie de destin regal românesc întru credinţă. Spectacolul-mărturie reprezintă cheia înţelegerii unei vieţi de al cărei exemplu are nevoie orice român, deoarece cu toţii avem nevoie să ne limpezim minţile şi sufletele, să ne redefinim valorile şi modelele, să ne ”schimbăm la faţă” şi noi, primind în suflet povestea acestei Mari Doamne care a ştiut ce înseamnă să-ţi iubeşti ţara, ce înseamnă demnitatea în perioade de restrişte, datoria de om şi dăruirea de sine.  Viaţa Principesei Ileana, devenită Maica Alexandra, o impune ca model demn de urmat şi o legitimează în faţa posterităţii. Ultimii ei douăzeci de ani de viață, puși în slujba binelui sfânt, pot fi considerați încoronarea unui destin excepțional. Pentru comunitatea românilor din Pennsylvania, ea rămâne o sfântă. Pentru noi, un model de rezistență morală.

liana ceterchi spectacol muzeul literaturii romane

Liana Ceterchi în spectacolul „Ileana, Principesă de România. Fotografii de Steluța Popescu

Așa cum Ileana și-a luat o bucată de pământ românesc în exil, vă invit să veniți la spectacol si să-l păstrați mereu în inima voastră. Principesa Ileana/Maica Alexandra nu este departe de noi. Pilda de perseverenţă pe care ne-a arătat-o, capacitatea sa de a îndura vitregiile vieţii, curajul său, compasiunea faţă de cei aflaţi în grele încercări, smerenia sa născută din  suferinţă, credinţa, speranța – toate acestea ne dau forţa necesară de a merge înainte, cu dârzenie şi statornicie. Valorile și principiile sale morale ne pot ghida, inspira și motiva pentru a face ceva semnificativ cu viața noastră.

Următoarea reprezentație a spectacolului ”Ileana, Principesă de România”, dramatizare de Edith Negulici după romanul autobiografic ”Trăiesc din nou”: joi, 21 decembrie 2017, ora 19.00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.

Edith Negulici

Edith Negulici

logo revista teatrala radioAlte cronici de Edith Negulici: „Viaţa mea a fost un spectacol bun!”

„Sunt al dracu’ de fericită! Încă o vodcă!!!”

Totul despre sex

„E ca şi cum corpul meu ar simţi!”

„Am un chef incredibil să înjur şi acum am şi curaj. Te-am iubit mai mult decât orice pe lume!”

”Ținutul din miezul verii”/”cimitirul vesel” al familiei destrămate

Polina – danser sa vie

Să trăiești orice ar fi – Tribut Barbarei

Nopţi albe la Sankt Petersburg sau despre iubire până la ultima suflare

logo revista teatrala radioVezi și: Arhiva rubricii Cronica de teatru

 

costintuchilaCRONICA DE TEATRUCasa regală,credinţa,cronică de teatru rtr,edith negulici,liana ceterchi,Muzeul Naţional al Literaturii Române din București,Principesa Ileana/Maica Alexandra,speranță,suferinţă
    Cronică de teatru de EDITH NEGULICI ”Moralitatea nu este o materie de studiu, este o viață pusă la încercare în nenumărate momente.” – Paul Tillich Admir destinele oamenilor pentru care singura formă de triumf este invincibilitatea și conservarea omenescului. Totul este secundar față de imperativul de a rămâne om. Bunătatea este...