ileana stana ionescu teatru radiofonic

Teatrul Naţional Radiofonic vă invită să ascultaţi, la Radio România Actualităţi, de la ora 23.05 trei spectacole din Fonoteca de Aur, cu Ileana Stana Ionescu în distribuţie: ”Colecţionarii” de Jiri Korbel (marți, 20 februarie 2018), ”Bolnava prefăcută” de Carlo Goldoni (miercuri, 21 februarie 2018) şi varianta, din anul 1979, a celei dintâi montări radiofonice difuzate la Radio România, la 18 februarie 1929, comedia ”Ce ştia satul” de V. Al. Jan (luni, 19 februarie 2018), în care Ileana Stana Ionescu îi dă replica lui Radu Beligan.

Ileana Stana Ionescu

Ileana Stana Ionescu

Născută la 14 septembrie 1936, în comuna Brad, din judeţul Hunedoara, Ileana Stana Ionescu a debutat la doar 19 ani, la  Teatrul din Reşiţa, cu rolul Agnes din spectacolul Şcoala femeilor de Molière. Tot pe acestă scenă a fost, mai apoi,  Natalia din Vassa Jeleznova” de Maxim Gorki, Kathleen din piesa omonimă a lui Michael Sayers,  Mariana dinNota zero la purtare” de Octavian Sava şi Virgil Stoenescu şi Făt-Frumos din feeria ”Înşir’te mărgărite” de Victor Eftimiu. Anii 1960 i-au dăruit  bucuria unui nou început, Ileana Stana Ionescu făcând parte, împreună cu soţul său, Andrei Ionescu, din trupa de tineri si entuziaşti actori care au înfiinţat Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Lady Torrance din Orfeu în infern” de Tennessee Williams, Celia din Casa cu două intrări” de Calderon de la Barca dar şi Lisette din Jocul dragostei şi al întâmplării” de Marivaux, în regia lui Lucian Giurchescu sunt doar câteva dintre partiturile cu care s-a întâlnit pe acestă scenă, importante provocări artistice şi deopotrivă răsunătoare succese într-o  carieră ce avea să se dovedească excepţională. Patru ani mai târziu, actriţa va intra în trupa celei dintâi scene a ţării, unde va juca în zeci şi zeci de spectacole şi unde poate fi aplaudată şi acum în spectacolele Micul infern” de Mircea Ştefănescu, sub bagheta lui Mircea Cornişteanu, Idolul şi Ion Anapoda” de G.-M. Zamfirescu, versiune scenică datorată  maestrului Ion Cojar şi ”Molto, gran’ impressione” de Romulus Vulpescu, spectacol în regia lui Dan Tudor, cel care a distribuit-o pe Ileana Stana Ionescu şi în ”Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, montare din repertoriul Teatrului Metropolis.

Talentul excepţional, farmecul irezistibil, verva şi spontaneitatea personalităţii sale artistice dar şi timbrul inconfundabil au făcut ca Ileana Stana Ionescu să devină o colaboratoare preţioasă a emisiunilor de televiziune, dar şi a Radioului, care a tezaurizat interpretările sale magistrale în montări de referinţă din istoria genului şi le oferă spre reascultare şi bucurie şi ascultătorilor începutului de mileniu trei.

Comunicat al Teatrului Național Radiofonic

logo-revista-teatrala-radioVezi: arhiva Teatrul Național Radiofonic

costintuchilaTEATRUL NAȚIONAL RADIOFONICcarlo goldoni,ileana stana ionescu,V Al jan
Teatrul Naţional Radiofonic vă invită să ascultaţi, la Radio România Actualităţi, de la ora 23.05 trei spectacole din Fonoteca de Aur, cu Ileana Stana Ionescu în distribuţie: ”Colecţionarii” de Jiri Korbel (marți, 20 februarie 2018), ”Bolnava prefăcută” de Carlo Goldoni (miercuri, 21 februarie 2018) şi varianta, din anul 1979, a celei...