improvizatie la alma

Miercuri, 13 iunie 2018, ora 19.00, la Sala Mică a Teatrului Național din București, va avea loc prima reprezentație a spectacolului ”Improvizație la Alma” de Eugène Ionesco, examen de Licență UNATC 2017 (Premiul pentru cel mai bun spectacol, Gala Absolvenților 2017). Regia: Andreea Ciocârlan. Traducere de Vlad Zografi și Vlad Russo. Distribuția: Ionesco – Vlad Nicolici / Eduard Burghelea; Bartholomeus I – Mircea Băluță; Bartholomeus II – Adrian Piciorea; Bartholomeus III – Kostas Mincu; Marie – Cosmina Olariu. Sound design: Mircea Băluță, Adrian Piciorea. Light design: Daniel Buglea. Scenografia: Florentina Burcea.

Venind în întâmpinarea tinerilor creatori de teatru, TNB în parteneriat cu UNATC vă prezintă o serie de spectacole realizate de studenți.

Improviz.Alma_DSCF

Fotografie din spectacol de © Bogdan Grigore

Improvizatie la Alma este o piesă în care încerc să-l imit pe Molière, fiind, de asemenea, o critică a unor critici. Le reproșez criticilor dogmatismul, neînţelegerea artei, refuzul lor de a întelege teatrul. Criticii pe care-i pun în scenă în această piesă sunt niște critici militanți. Dacă răul pe care oamenii și-l fac unii altora își schimbă aparența, natura lui profundă ramâne aceeași. Am scris ca să mă întreb la rândul meu despre această problemă, despre acest mister.” – Eugène Ionesco.

”Departe de a fi o discuție pretențioasă despre filosofie și teatru, este o parabolă încă actuală despre societatea care nu te vrea altfel, ci te vrea spălat pe creier, te vrea să gândești și să trăiești după cum îți dictează ea. Iar de cele mai multe ori, societatea învinge. Ăsta e coșmarul lumii în care trăim și ăsta a fost și coșmarul lui Eugène Ionesco. Spectacolul vrea să fie un semnal de alarmă, tras pentru noi toți (indiferent că suntem artiști sau corporatiști), care trebuie să ne întrebăm dacă am încetat vreodată să mai spunem adevărul nostru și de ce am început să-l propovăduim pe al altora.”Andreea Ciocârlan, regizor.

— Unde?
— În camera de lucru a lui Ionesco.
— Când?
— Într-un vis de-al lui Ionesco.
— Cine?
— Trei critici în căutarea unui autor, un autor în căutarea libertății de exprimare și o menajeră în căutarea normalității.
— Ce?
— O discuție despre teatru și filosofie care culminează cu manipularea autorului de către critici.
— De ce?
— Ca să devenim conștienți de ce ne paște când vrem să fim ca fluturii… liberi.

Comunicat al  Teatrului Național din București

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva rubricii Știri

costintuchilaȘTIRIeugene ionesco,Improvizație la Alma,teatrul național bucurești
Miercuri, 13 iunie 2018, ora 19.00, la Sala Mică a Teatrului Național din București, va avea loc prima reprezentație a spectacolului ”Improvizație la Alma” de Eugène Ionesco, examen de Licență UNATC 2017 (Premiul pentru cel mai bun spectacol, Gala Absolvenților 2017). Regia: Andreea Ciocârlan. Traducere de Vlad Zografi și...