În perioada 2 – 7 iunie, în Bucureşti, Radio România organizează cea de a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovaţiei în creaţia radiofonică.

În acest an, evenimentul va fi găzduit de Teatrul Naţional din Bucureşti – o colaborare onorantă, între două instituţii ale artei teatrale, cu tradiţie şi valoare în peisajul cultural românesc.

Conferinţa de presă şi deschiderea oficială a Festivalului vor avea loc luni, 3 iunie, de la ora 12.00, în foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Audiţiile producţiilor în concurs se vor desfăşura în perioada 2-6 iunie, începând cu ora 9.00, la Sala Mică a Teatrului Naţional din Bucureşti, la care sunt aşteptaţi profesionişti şi iubitori ai teatrului radiofonic, deopotrivă. Vă reamintim că limba oficială a festivalului este engleza.

Gala de premiere va fi găzduită de spaţiul elegant şi primitor al Foaierului Tapiseriei (la etajul Sălii Mari), vineri, 7 iunie, de la ora 16.00.

Competiția

Grand Prix Nova este un eveniment unic în România, dedicat creativităţii în lumea sonoră, pe care o face accesibilă atât oamenilor de teatru interesaţi de fenomen, cât şi publicului larg. Tematica orientată spre inovaţie (tehnică, interpretativă, conceptuală ş.a.) în domeniul teatrului radiofonic este o marcă de originalitate în rândul competiţiilor europene şi nu numai, Grand Prix Nova fiind unul dintre puţinele contexte culturale în care experimentul nu este doar invitat să se expună, ci este şi premiat la nivel internaţional.

În această ediţie, 41 de producţii de teatru radiofonic, din 19 ţări din toată lumea, au fost selectate pentru a concura pentru Marele Premiu, la una dintre cele trei secţiuni de concurs: drama (maximum 60 minute), forma scurtă (maximum 10 minute) şi binaural (secţiune inaugurată cu succes în ediţia 2018, ce oferă ascultătorilor un nou nivel de experienţă audio, audiţia 3D în căşti).

Mai mult, pasionaţii de teatru radiofonic vor putea accesa, în toată perioada festivalului, pe site-ul www.eteatru.ro, producţiile radiofonice în concurs, însoţite de textele în limba engleză ale acestora (în format pdf).

Festivalul Grand Prix Nova se prezintă, în fond, şi ca o călătorie pasionantă înconjurul lumii, pe calea undelor. De la subiectul spectacolelor, la limba vorbită de actori şi la ţările de producţie, ascultătorii descoperă o imagine bogată şi grăitoare a spiritului inovator şi profesionist din creaţia sonoră internaţională. Dintre ţările participante, amintim: Georgia, Iran, Canada, Argentina, Slovacia, Islanda, Germania, Franţa, Marea Britanie ş.a.

Juriul

Şi în acest an, competiţia va fi jurizată de cei mai importanţi specialişti din domeniu. Juriul este format din cinci nume recunoscute ale creaţiei radiofonice internaţionale. Preşedintele juriului este Mathias Calmeyer, actor  norvegian, autorul şi regizorul mai multor spectacole de teatru şi operă, seriale tv şi filme de scurt-metraj şi, în ultimii şase ani, director al nrkRadioteatret. Alături de el, vor decide care sunt cele mai bune producţii ale acestei ediţii: Jasna Mesarić (regizor artistic la departamentul de teatru al Radioteleviziunii Croate şi laureată a mai multor concursuri internaţionale de prestigiu), Alexandre Plank (dramaturg francez, traducător, compozitor, realizator de producţii radiofonice, absolvent de filosofie al Universităţii Bauhaus din Weimar), Akim Mogaji (producător, regizor şi formator în domeniul creaţiilor audio-vizuale, de artă şi documentare, fiind recunoscut pentru importanta sa contribuţie în cadrul Asia-Pacific Broadcasting Union) și Ilinca Stihi (regizor cu un palmares impresionant de premii internaţionale, recunoscută pentru stilul experimental în care îşi construieşte spectacolele, unul dintre fondatorii Festivalului Grand Prix Nova şi membră a numeroase jurii ale festivalurilor de profil).

Premiile Teatrului Național Radiofonic

Radio România îşi onorează în fiecare an actorii, recompensând ingredientul esențial în reuşita unui spectacol sonor, interpretarea la microfon. Oferim anual, distincţii pentru interpretările cele mai valoroase ale stagiunii Teatrului Naţional Radiofonic din anul precedent, pentru cea mai bună actriţă, el mai bun actor şi debut. Decernarea premiilor TNR va avea loc în cadrul ceremoniei de premiere a competiţiei internaţionale Grand Prix Nova 2019, de vineri, 7 iunie, la ora 16.00, în Foaierului Tapiseriei (de la etajul Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti).

Atelierele

Festivalul Grand Prix Nova îşi asumă rolul de mediu al comunicării şi al schimbului de idei creative. De aceea, atelierele sunt o tradiţie în evenimentul nostru. Workshopurile ediţiei a VII-a sunt concepute sub forma unor întâlniri informale, în limba engleză, cu membrii juriului, pe firul unei teme actuale: Reality and fiction / New technologies challenge the aesthetics of the audio dramas.

Mathias Calmeyer, Akim Mogaji, Jasna Mesarić, Alexandre Plank împreună cu Anamaria Pravicencu (atelier realizat în parteneriat cu ”Sâmbăta sonoră”) aşteaptă profesionişti în domeniu, artişti interesaţi de noi direcţii estetice, dar şi publicul preocupat de fenomenul radiofonic, la aceste sesiuni de dialog, profund marcate de personalitatea fiecăruia dintre ei.

Atelierele se vor desfăşura zilnic (în perioada 2 – 6 iunie), începând cu ora 20.00, la  Grădina Eden din Calea Victoriei nr.107, iar accesul e liber. 

Pentru ultima întâlnire joi, 6 iunie, ora 20.00, Ilinca Stihi & Amandine Casadamont propun audiția, în premieră absolută, a spectacolului Imperiul bicefal / L’Empire bicephale” (varianta în limba română) – o coproducție Radio România Cultural – France Culture. Producţia e realizată în cadrul Sezonului Cultural Franța – România 2019 şi comentează în cheie comică, sub forma unei satire ficționale, felul în care două societăți, care împărtășesc în același timp diferențe și asemănări, construiesc imaginea unui viitor distopic prin deturnarea valorilor democrației. Spectacolul va fi difuzat şi pe Radio Romania Cultural, vineri, 7 iunie, la ora 00.00.

În 2019, Grand Prix Nova, ediţia a VII-a este, din nou, un punct de intersecţie culturală în domeniul teatrului radiofonic şi al creaţiilor audio inedite cu cele mai diverse identităţi. Programul festivalului poate fi găsit pe site-ul evenimentului: www.grandprixnova.ro sau pe pagina de facebook: @gpnromania.

Comunicat al Teatrului Național Radiofonic

logo revista teatrala radioVezi: arhiva Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic „Grand Prix Nova”

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

costintuchilaGRAND PRIX NOVAteatrul national radiofonic
În perioada 2 – 7 iunie, în Bucureşti, Radio România organizează cea de a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovaţiei în creaţia radiofonică. În acest an, evenimentul va fi găzduit de Teatrul Naţional din Bucureşti – o colaborare onorantă, între două instituţii ale...