promo

tnr-logoPentru mulți, teatrul radiofonic reprezintă un miraj încă de la începuturile sale, care în România coincid cu cele ale radioului. În viziunea unuia dintre marii regizori ai „teatrului invizibil”, Cristian Munteanu (25 august 1936–31 ianuarie 2008), teatrul radiofonic „este cel mai rafinat teatru”, exact pentru că are unică dimensiune. Să recreezi întreaga atmosferă pe care un text dramatic o impune, doar prin voce și decor sonor este, fără îndoială, o performanță artistică. „Când joci în faţa microfonului, scrie Radu Beligan, ai o singură armă: vocea, şi ea trebuie să țină locul întregului arsenal al teatrului […] Dar oare faptul că auditoriul poate să-şi închipuie reprezentaţia după gustul propriu, dând frâu liber imaginaţiei, nu e tocmai una din atracțiile specifice teatrului la microfon?” (Rolurile mele la teatrul radiofonic, în Teatrul radiofonic, vol. I, Bucureşti, Oficiul de presă şi tipărituri al Radioteleviziunii Române, 1972).

marturisiri despre teatrul national radiofonic

În cele două volume intitulate Teatrul radiofonic (1972 și 1998), cei interesați pot citi o serie amplă de amintiri și mărturisiri despre teatrul la microfon semnate de actori, regizori, dramaturgi, muzicieni, critici de teatru.

rubrica teatrul radiofonic marturisiri renata rusu revista teatrala radio

Rubrica pe care o veți putea vedea în curând în Revista Teatrală Radio va cuprinde mărturisiri, profesiuni de credință, amintiri ale colaboratorilor de astăzi ai Teatrului Național Radiofonic.

sigla rubrica teatrul radiofonic marturisiriAm spus vedea pentru că Renata Rusu, colega mea din Redacția Teatru a Radiodifuziunii Române, a avut inițiativa de a filma aceste mărturisiri cu caracter de unicat, făcute de actori, regizori, dramaturgi în clipele prețioase din timpul repetițiilor sau înregistrărilor în studiourile de teatru. …Și iată cum, grație mijloacelor tehnice de azi, teatrul invizibil, prin oamenii care îl fac cu exemplară dăruire, devine o mărturie vizibilă.

C. T.

Renata Rusu

Renata Rusu

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Promo

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

costintuchilaPROMOcristian munteanu,promo,radu beligan,renata rusu,rubrici revista teatrală radio,teatrul invizibil,teatrul national radiofonic,teatrul radiofonic marturisiri
Pentru mulți, teatrul radiofonic reprezintă un miraj încă de la începuturile sale, care în România coincid cu cele ale radioului. În viziunea unuia dintre marii regizori ai „teatrului invizibil”, Cristian Munteanu (25 august 1936–31 ianuarie 2008), teatrul radiofonic „este cel mai rafinat teatru”, exact pentru că are unică dimensiune....