fata fara zestre tvr

În continuarea demersului de a reașeza pe un loc firesc Teatrul Național de Televiziune, Casa de Producție a TVR vă propune o nouă difuzare a montării Fata fără zestre de Alexandr Nikolaevici Ostrovski, luni, 13 iunie 2016, la ora 20.10, la TVR 2 și, în reluare, sâmbătă, 18 iunie, de la ora 20.00, la TVR 3. Traducere de Alexandru Kirițescu și Sonia Filip. Adaptarea și regia artistică: Matei Alexandru. În distribuție: Tricy Abramovici, Florin Piersic, Ileana Stana Ionescu, Matei Alexandru, Alexandru Drăgan, Aurel Giurumia, Elena Sereda, Gheorghe Oprina, Alexandru Hasnaș, Mitzura Arghezi, Savel Știopul. Decoruri: Vasile Rotaru. Imaginea: Beatrice Drugă. Data premierei: 30 noiembrie 1976.

imagine fata fara zestre

Imagine din spectacolul Fata fără zestre

Anul acesta, în 14 iunie, comemorăm 130 de ani de la moartea dramaturgului Alexandr Nikolaevici Ostrovski (12 aprilie 1823, stil vechi, Moscova–14 iunie 1886, s.v.,  Șcelikovo).

A N Ostrovski

A. N. Ostrovski

Imediat după acest spectacol, la ora 22.30, la TVR 2 puteți vedea o nouă producție a programului „Portret, in memoriam”: Portret in memoriam Vlad Mugur.

Personalitatea lui Vlad Mugur este evocată de Magda Știef, Mircea Diaconu, Florin Zamfirescu, Dinu Cernescu, Horaţiu Mălăele. Echipa TVR: imagine, Geo Tuică; producător: Cătălin Mireuţă; realizator Daniela Ciolan.

Vlad Mugur

Vlad Mugur

Născut în 22 iunie 1927, Vlad Mugur a fost botezat de regele Mihai și ținut în brațe de regina Elena și de generalul Condeescu.

Celebrul său bunic, Gheorghe D. Mugur, a fost directorul Fundațiilor Regale și al Radiodifuziunii Române în perioada anilor 1930, până după război.

Tatăl său, Val Mugur, prolific dramaturg și regizor de teatru, a lucrat o perioadă la teatrul radiofonic.

Educat într-o atmosferă artistică, Vlad Mugur avea să se înscrie la Institutul de Teatru, pe care îl va absolvi în 1949, ca șef de promoție, cu spectacolul Unchiul Vanea de Cehov.

Format la clasa Aurei Buzescu și a lui Nicolae Bălțățeanu, Vlad Mugur s-a întâlnit de-a lungul carierei sale artistice cu nume mari ale scenei românești. A montat spectacole importante, pe textele unor autori clasici și contemporani, pe scenele teatrelor: Național din București, Nottara, Odeon, Bulandra, dar și la Craiova, Galați, Bacău, Cluj, Târgu Mureș.

A format trupa de teatru cu „generația de aur” din 1956, la Craiova și a reeditat acest succes la Naționalul din Cluj în perioada directoratului său, din 1964 până în 1971, când părăsește România. A activat ca regizor, timp de două decenii, în Germania și Elveția.

logo mic casa de productie tvrS-a întors în România în 1990, ca regizor și director al Teatrului Giulești, căruia i-a  schimbat numele în Teatrul Odeon.

Emisiunea va fi difuzată în reluare marţi, 14 iunie, la ora 2.30 și sâmbătă, 18 iunie 2016, ora 12.30.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.roProducător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR 

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea  

costintuchilaTEATRU TVa n ostrovski,fata fără zestre,generatia de aur 1956,teatru tv,vlad mugur
În continuarea demersului de a reașeza pe un loc firesc Teatrul Național de Televiziune, Casa de Producție a TVR vă propune o nouă difuzare a montării Fata fără zestre de Alexandr Nikolaevici Ostrovski, luni, 13 iunie 2016, la ora 20.10, la TVR 2 și, în reluare, sâmbătă, 18 iunie, de...