teatru tv aimee iacobescu

Cu regret, Casa de Producție a TVR anunță programul In memoriam Aimée Iacobescu. Miercuri, 28 martie 2018, ne luăm rămas bun urmărind ”Vlaicu Vodă” de Al. Davila, o adaptare după spectacolul Teatrului Național din București. Regia artistică: Mihai Berechet. În distribuție: George Motoi, Carmen Stănescu, Aimée Iacobescu, Florin Piersic, Matei Gheorghiu, Traian Stănescu, Emil Mureșan, Ștefan Velniciuc, Andrei Ionescu, Eugen Cristea, Iulian Necșulescu, Mihai Niculescu, Emil Liptac, Anatolie Spânu, Gr. Mazecevschi, Gh. Oancea, Constantin Stănescu. Costume: Elena Pătrășcanu-Veakis. Decoruri: Paul Bortnovski, Teodora Dinulescu.

Program de difuzare:

TVR Internațional: miercuri, 28 martie 2018, ora 15.00
TVR 3: miercuri, 28 martie 2018, ora 20.00
TVR Moldova: miercuri, 28 martie 2018 ora 22.30.

Aimee Iacobescu

Aimée Iacobescu

Aimée Iacobescu s-a născut în 23 iunie 1946, însă a fost înregistrată la starea civilă abia în 1 iulie, la Buzău. A absolvit ca şefă de promoţie Secţia de Actorie a Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”Ion Luca Caragiale” din Bucureşti în 1968, la clasa profesoarei Beate Fredanov, avându-i ca asistenţi pe Octavian Cotescu şi Laurenţiu Azimioară.

Aimée Iacobescu, celebră, printre altele, pentru rolul principal din ”Zestrea domniţei Ralu” (1971) de Dinu Cocea, cu care a colaborat la mai multe filme, a fost şi una dintre actriţele preferate ale regretatului regizor Sergiu Nicolaescu.

Printre filmele în care a jucat se numără ”De-aş fi… Harap Alb” (1965), ”Haiducii” (1966) de Dinu Cocea, ”Şapte băieţi şi o ştrengăriţă” (1967) de Bernard Borderie, Răpirea fecioarelor” (1968) de Dinu Cocea, ”Haiducii lui Şaptecai” (1971) de Dinu Cocea, „Săptămâna nebunilor” (1971) de Dinu Cocea, ”Cu mâinile curate” (1972) de Sergiu Nicolaescu, ”Osânda” (1976), de Sergiu Nicolaescu, ”Revanşa” de Sergiu Nicolaescu, ”Ultima noapte de dragoste” (1980) de Sergiu Nicolaescu.

Aimée Iacobescu a debutat pe scenă la vârsta de 16 ani, la Teatrul Naţional Bucureşti, jucând în spectacolele ”Alizuna” de Tina Ionescu Demetrian şi ”Adam şi Eva” de Aurel Baranga. A mai jucat, printre altele, în ”Ulciorul sfărâmat” (1968), pe scena Teatrului din Craiova, în ”Furtuna”, de A. N. Ostrovski, ”Apus de soare” de Barbu Ştefănescu Delavrancea, ”Richard al III-lea” de William Shakespeare, ”Coana Chiriţa” de Tudor Muşatescu, ”Vlaicu Vodă” de Alexandru Davila, ”Titanic Vals” de Tudor Muşatescu.

În 2004, Aimée Iacobescu a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – ”Arta Spectacolului”, ”în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro. Producător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

costintuchilaTEATRU TVaimee iacobescu,al davila,carmen stanescu,casa de producție a tvr,furtuna,george motoi,ostrovski,vlaicu vodă
Cu regret, Casa de Producție a TVR anunță programul In memoriam Aimée Iacobescu. Miercuri, 28 martie 2018, ne luăm rămas bun urmărind ”Vlaicu Vodă” de Al. Davila, o adaptare după spectacolul Teatrului Național din București. Regia artistică: Mihai Berechet. În distribuție: George Motoi, Carmen Stănescu, Aimée Iacobescu, Florin Piersic,...