elena negreanu regizor deces

Teatrul Naţional Radiofonic anunţă cu profund regret încetarea din viaţă a doamnei Elena Negreanu, personalitate marcantă a Societăţii Române de Radiodifuziune, regizor artistic, autoare a unor spectacole de mare fineţe a expresiei radiofonice, dascăl competent şi intelectual de autentică vocaţie.    

elena-negreanu

Elena Negreanu

Elena Negreanu a murit în seara zilei de marți, 26 ianuarie 2016, la Spitalul Floreasca din București. Născută în 13 februarie 1918, la Iaşi, opt ani mai târziu s-a mutat la Bucureşti, unde, după absolvirea liceului, a frecventat cursul de actorie la clasa reputatei profesoare Beate Fredanov. În anul 1945, este angajată crainic la Radiodifuziunea Română până în anul 1947, când, prin concurs, devine actriţă la Teatrul Naţional. În paralel, la propunerea Aurei Buzescu, intră în activitatea pedagogică, devenind conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică. Din anul 1956, optează pentru activitatea de regizor artistic în Redacţia Teatru a Radiodifuziunii Române, unde montează numeroase spectacole din dramaturgia clasică şi contemporană, naţională şi universală. În anii 2006 şi 2008, a prezentat, în foaierul sălii Radio, două expoziţii de grafică personală, care s-au bucurat de succes din partea publicului şi a criticii de specialitate.

Din creaţia radiofonică a doamnei Elena Negreanu, Teatrul Național Radiofonic va difuza spectacolele: Candida de George Bernard Shaw (joi, 28 ianuarie, la ora 0.30, la Radio România Cultural), Fiul preşedintelui de Eva Curie (duminică, 7 februarie, la ora 19.00, la Radio România Cultural) şi Neînţelegerea de Albert Camus (joi, 11 februarie, la ora 19.00, la Radio România Cultural şi, în reluare, sâmbătă, 13 februarie, la ora 13.30, la Radio România Internaţional).

Înmormântarea va avea loc vineri, 29 ianuarie 2016, la ora 12.00, la Cimitirul Evreiesc de pe Șos. Giurgiului, București.

Dumnezeu s-o odihnească în pace.

Comunicat al Teatrului Național Radiofonic

Candida de George Bernard Shaw, regia: Elena Negreanu. Data difuzării în premieră: 28 februarie 1983 – fragment

Neînțelegerea de Albert Camus, regia: Elena Negreanu. Data difuzării în premieră: 9 septembrie 1981 – fragment

logo revista teatrala radio

Vezi: Arhiva rubricii Necrolog 

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

costintuchilaNECROLOGbeate fredanov,candida de bernard shaw,elena negreanu a incetat din viata,george constantin,necrolog,neintelegerea albert camus,regizori teatru radiofonic,ștefan iordache,teatrul national radiofonic
Teatrul Naţional Radiofonic anunţă cu profund regret încetarea din viaţă a doamnei Elena Negreanu, personalitate marcantă a Societăţii Române de Radiodifuziune, regizor artistic, autoare a unor spectacole de mare fineţe a expresiei radiofonice, dascăl competent şi intelectual de autentică vocaţie.     Elena Negreanu Elena Negreanu a murit în seara zilei de...