femeia marii ibsen

În continuarea demersului de a reașeza pe un loc firesc Teatrul Național de Televiziune, Casa de  Producție a TVR vă propune, in memoriam Henrik Ibsen (110 ani de la moarte), luni 23 mai 2016, pe TVR 2, la ora 20.10, spectacolul Femeia mării. Traducere de Sidonia Drăgușanu și Florin Murgescu. Adaptarea și regia tv: Olimpia Arghir. În distribuție: Valeria Seciu, Virgil Ogășanu, Alexandru Repan, Virgil Andriescu, Lelia Ciobanu, Delia Nartea, George Alexandru. Redactor: Ioana Prodan. Scenografie decor: Dumitru Georgescu. Scenografie costume: Ruxandra Bîrsan. Imaginea: Cristian Muller. Data premierei: 17 iunie 1991.

Henrik_Ibsen

Henrik Ibsen

Henrik Ibsen s-a născut în 20 martie 1828, la Skien (Suedia-Norvegia) şi a murit în 23 mai 1906, la Christiania (Norvegia).

Face parte dintre autorii ale căror scrieri au revoluționat teatrul de la sfârşitul secolului al XIX-lea. A fost nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură în 1902, în 1903 şi în 1904.

Câteva ghinioane i-au schimbat viaţa (în copilărie, falimentul tatăluiportret ibsen cu semnatura său, imposibilitatea de a mai merge la şcoală, iar în tinereţe, falimentul teatrului unde era angajat ca dramaturg) şi l-au împins pe Ibsen către sinceritatea totală şi nemiloasă cu care a privit în permanenţă societatea norvegiană si convenţiile ei. Majoritatea personajelor lui sunt autodistructive şi, indiferent că sunt idealiste sau moraliste, nu sunt deschise către compromis.

În ţara natală recunoaşterea ca dramaturg a venit mai greu. Contemporanii săi norvegieni nu erau foarte femeia marii ibsen editia princepsîncântaţi de piesele lui, care îndrăzneau să scoată la iveală trăsături morale și comportamentale în care se puteau regăsi cu uşurinţă și să le arate în adevărata lor lumină.

În schimb, în restul Europei, Ibsen era un scriitor a cărui valoare era recunoscută, iar piesele îi erau jucate.

La rândul său, Ibsen era nemulţumit de convenţiile societăţii norvegiene, drept pentru care şi-a trăit mai mult de jumătate din viaţă în străinătate.

Pornind de la textul dramaturgului norvegian, scris în 1888, Olimpia Arghir a gândit un spectacol a cărui acțiune nu este obligatoriu legată de coordonatele de spațiu și timp. Evoluția personajelor, situațiile dramatice, implică un adevăr de viață pe care autorii spectacolului au vrut să îl trateze artistic în dimensiunile lui contemporane.

femeia marii tvr ibsen olimpia arghir

Imagini din spectacol. Sursa foto: TVR

Program de difuzare (orientativ; canalele TVR își rezervă dreptul de a opera modificări în program):

• TVR 2: 23 mai 2016, ora 20.10; reluare: 30 mai 2016, ora 1.10

• TVR 3: 28 mai 2016, ora 20.00, 29 mai 2016, ora 8.00

• TVR Moldova: 28 mai 2016, ora 17.00logo mic casa de productie tvr

Online pe www.tvrplus.ro

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.roProducător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR 

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea  

costintuchilaTEATRU TVcasa de producție a tvr,delia nartea,femeia marii,george alexandru,ibsen,olimpia arghir,teatru tv,valeria seciu
În continuarea demersului de a reașeza pe un loc firesc Teatrul Național de Televiziune, Casa de  Producție a TVR vă propune, in memoriam Henrik Ibsen (110 ani de la moarte), luni 23 mai 2016, pe TVR 2, la ora 20.10, spectacolul Femeia mării. Traducere de Sidonia Drăgușanu și Florin Murgescu....