parintii teribili mircea anca teatru tv teatrul national bucuresti

Mircea Anca, actorul și regizorul de teatru, s-a stins din viață după o îndelungată luptă cu boala, sâmbătă, 28 noiembrie. Actor al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, Mircea Anca a colaborat cu o serie lungă de regizori, printre care Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, în teatru, sau Lucian Pintilie, Dan Pița și Stere Gulea în film.  Ca regizor a montat spectacole în București și în țară. Casa de Producție TVR vă invită să păstrați un moment de aducere aminte vineri, 4 decembrie 2015, la ora 10.00, pe TVR 2, când va fi difuzat spectacolul Părinții teribili de Jean Cocteau. Traducere de Nicolae Carandino. Direcția de scenă: Andreea Vulpe. În distribuție: Carmen Stănescu, Adela Mărculescu, Damian Crâșmaru, Tatiana Constantin, Mircea Anca. Scenografia: Constantin Russu. Costume Mona Massaci. Ilustrația muzicală: Alexandru Preda.

Echipa TV – Regia și adaptarea TV: Constantin Dicu. Director de producție: Viorel Suciu. Scenografia: TV Ruxandra Bârsan. Sunetul: Traian Banu, Ștefan Gheorghiu. Montajul: Constantin Marciuc, Daniel Niță. Regia de montaj: Emilia Andreescu. Director de imagine: Beatrice Drugă. 

Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național din București. Data premierei spectacolului la Teatrul Național din București: 6 martie 1993.

Mircea Anca

Mircea Anca

Evocându-l pe Mircea Anca, Andra Gavril spune: „Cinci ani s-a luptat cu boala. Cu demnitate, fără să ceară nimic. În plină viață, în plină carieră, fericit alături de o familie frumoasă, de colegi, de studenții pe care i-a format. Oamenii au aflat și au încercat să îl ajute. Fiecare cum a putut și cum s-a priceput. Părea că după transplantul de măduvă e mai bine. Că a apărut speranța. Își dorea să lucreze, să revină în teatru. A repetat acasă, fără să fie împiedicat de masca pe care trebuia să o poarte din cauza imunității scăzute. Dar… a pierdut. 

Actorii dăruiți pot fi orice pe scenă. Pot fi eroi, pot fi regi peste o miemircea anca teatrul national bucuresti de ținuturi, pot învia suflete și pot zdrobi dușmanul cel mai aprig. Dar cortina cade peste aplauze și actorul rămâne un om despre care noi, cei din sală, nu știm nimic. Nu știm ce îl doare, nu știm ce îl frământă, nu știm ce îl omoară.

Nimeni nu știe de unde vine răul și cum alege oamenii pe care să îi doboare. În boală, în moarte, în accident, nu există nici răspunsuri, nici logică. Nu cred că Dumnezeu organizează spectacole în ceruri. Nici concerte rock. Nici într-un Dumnezeu care aduce durere și neputință nu cred. Nu știu ce mână ne alege, nu știu de ce pleacă atât de mulți oameni frumoși. Dar cred că divinitatea, oricum se numește ea pentru fiecare dintre noi, e în har, e în amintire, e în emoție, în puterea de a zâmbi unui moment frumos pe care cineva l-a dăruit, cândva.

Rămas bun, Mircea Anca!”

afis-spectacol-parintii-teribili-cocteau-tnb-1993-andreea-vulpe

Afișul spectacolului Părinții teribili de Jean Cocteau, Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București, 1993

„Te am și acum în fața ochilor, ca atunci când veneai neobosit în anii mei de studenție la școala târgu-mureșeană de teatru: un bărbat logo mic casa de productie tvrîndrăgostit, învăluit în mister, un om discret și distins deopotrivă. Orbit de iubire pentru Iuliana Moise, soția ta, dar atent la tot și la toate, la fiecare viitor coleg.” – spune actorul Demeter András.

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de Casa de producție a TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

Comunicat al Casei de producție a TVR

Vezi și: Actorul și regizorul Mircea Anca a încetat din viață 

logo revista teatrala radio

Vezi: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea 

costintuchilaTEATRU TVadela mărculescu,andra gavril,andras demeter,andreea vulpe,carmen stanescu,casa de productie tvr,constantin dicu,Damian Crâșmaru,in memoriam mircea anca,jean cocteau,mircea anca,parintii teribili
Mircea Anca, actorul și regizorul de teatru, s-a stins din viață după o îndelungată luptă cu boala, sâmbătă, 28 noiembrie. Actor al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, Mircea Anca a colaborat cu o serie lungă de regizori, printre care Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, în teatru, sau Lucian...