rudy rosenfeld necrolog

Marele nostru actor Rudy Rosenfeld ne-a părăsit în cursul zilei de ieri (24 august 2018), luând cu sine o parte esenţială din istoria Teatrului Evreiesc de Stat din București, dar şi a teatrului de limbă idiş.

Rudy Rosenfeld s-a născut la Cernăuți, în 4 august 1941. S-a dedicat deopotrivă teatrului și filmului, performând în numeroase spectacole și producții cinematografice de renume, însă inima sa a rămas întotdeauna la TES, unde a debutat la vârsta de 18 ani, cu rolul Efimcic, din spectacolul ”Tinerețea părinților” de Boris Gorbatov, în regia lui David Esrig. A jucat alături de nume mari ale Teatrului Evreiesc de Stat, precum Sevilla Pastor, Dina König, Lia König, Mauriciu Sekler, Isac Havis, Samuel Fischler, Mano Rippel, Seidy Glück, Sonia Gurman, Eugenia Balaure, Leonie Waldman Eliad și Theodor Danetti.

Rudy Rosenfeld. Fotografie de Oana Monica Nae

Rudy Rosenfeld. Fotografie de Oana Monica Nae

Printre rolurile importante realizate de Rudy Rosenfeld la TES se numără Allen în ”Cum se cuceresc femeile” de Woody Allen, regia Adrian Lupu (1985), Michael Sand în ”Castelana” de Lea Goldberg, regia Ludmila Szekely Anton (1990), Şimale în ”Lozul cel mare” de Șalom Alehem, regia Harry Eliad (1993), Reb Azriel în ”Dibuk” de S. Anski, regia Cătălina Buzoianu (1994), Rabbi Löw în ”Golem” de H. Leivik, regia Cătălina Buzoianu (1997), Frank al V-lea în ”Frank al V-lea sau Povestea unei bănci particulare” de Friederich Dürrenmatt, regia Kincses Elemer (2002). Ultimul spectacol în care am avut bucuria să-l vedem jucând pe scena TES a fost ”Dumnezeul răzbunării” de Shalom Ash, în regia lui Alexander Hasuvater.

Rudy Rosenfeld a interpretat și numeroase „partituri cinematografice”, în filme precum ”Actorul și sălbaticii” (1975), ”Bătălia din umbră” (1988), ”Marea sfidare” (1990), ”Golem” (2001) sau ”Nunta mută” (2008).

Rudy Rosenfeld

Distins cu Ordinul Naţional „Pentru Merit“ în grad de Ofiţer, de către Președintele României, în urmă cu două săptămâni, Rudy Rosenfeld a fost una din marile personalităţi ale teatrului nostru, dedicată trup şi suflet acestei instituţii şi fenomenului teatral de limbă idiş.

Înmormântarea va avea loc duminică, 26 august 2018, de la ora 13.00, la Cimitirul Sefard (str. Giurgiului, nr. 2, vizavi de Cimitirul Bellu Ortodox, stația de metrou Eroii Revoluției).

Fie-i memoria binecuvântată!

Comunicat al Teatrului Evreiesc de Stat din București

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva Teatrul Evreiesc de Stat

Arhiva rubricii Necrolog

costintuchilaNECROLOGnecrolog rtr,Rudy Rosenfeld,teatrul evreiesc de stat
Marele nostru actor Rudy Rosenfeld ne-a părăsit în cursul zilei de ieri (24 august 2018), luând cu sine o parte esenţială din istoria Teatrului Evreiesc de Stat din București, dar şi a teatrului de limbă idiş. Rudy Rosenfeld s-a născut la Cernăuți, în 4 august 1941. S-a dedicat deopotrivă teatrului...