de MAGDA DUȚU

in memoriam sorin saguna tnr

Tânărul actor Sorin Şaguna, născut la Buzău, în 23 februarie 1989, a trecut la cele veşnice în vara anului 2014, la doar 25 de ani, măcinat de o boală teribilă. Absolvise Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, la clasa profesorului Florin Zamfirescu.

sorin saguna - urmasul mitropolitului saguna

Sorin Şaguna

Sunt şocat până la Dumnezeu. A murit un copil care era foarte talentat, ca dovadă că l-am recomandat multor actori. Am şi jucat împreună în piesa O noapte furtunoasă la TVR 2. Am rămas stupefiat. Nu ştiu ce s-a întâmplat. Era un copil subţirel, era un copil bolnăvicios, dar nu mă aşteptam la aşa ceva… Mă aşteptam la orice, dar să moară Sorin Şaguna… nu mă aşteptam. Mor actorii, dar mor cei bătrâni… Să-ţi moară un fost elev care a terminat acum doi ani facultatea…. Sunt şocat. Era un geniu… Să-ţi moară studenţii?! Sunt şocat… Ceea ce mai vreau să zic despre Sorin Şaguna este că avea câteva cărţi de poezie publicate. Era strănepotul Mitropolitului Şaguna. Sorin Şaguna se trăgea dintr-o familie extraordinară. Avea o minte sclipitoare. Sorin Șaguna era un om care putea să ţină discursuri, era un spirit viu şi curios. Era ce trebuie şi uite că s-a sfârşit.”, mărturisea profesorul său Florin Zamfirescu, la aflarea veştii cutremurătoare pentru toţi cei care l-au cunoscut pe Sorin.

sorin-saguna

Sorin Şaguna şi-a dorit foarte mult să joace  şi la teatrul radiofonic… Și s-a întâmplat, în urmă cu patru ani, în spectacolul Hronicul Găinarilor (2011), cu emoția debutului şi totodată, cu seriozitatea şi responsabilitatea unui profesionist adevărat; cu o înțelepciune pe care puțini actori tineri o au atunci când sunt la început de drum, înțelegând importanţa fiecărui  cuvânt, fiecărei replici, relaţia cu partenerii în studio şi mai ales cu microfonul… Au urmat apoi alte două roluri, în spectacolele Ion Valjan – Fascinația Teatrului (2012) și Anița Nandriş- Cudla – 20 de ani în Siberia (2013) – toate în regia lui Petru Hadârcă, în proiectele pe care le-am construit împreună… şi câte ar fi urmat!… Sunt convinsă că aştepta cu mare bucurie un telefon de la noi… o invitație… o nouă colaborare… pentru că era deja, în viziunea realizatorilor, un anumit tip de personaj şi mai ales pentru că  îşi dorea foarte mult să vină la radio…

Și mai cred că scânteia  lui de iubire pentru teatrul radiofonic va străluci veşnic!

ion valjan sau fascinatia teatrului

În memoria lui Sorin Şaguna, a cărui zi de naştere ar fi fost luni, 23 februarie… postăm pe site-ul  eteatru unul dintre spectacolele în care a jucat la Teatrul Naţional Radiofonic: Ion Valjan sau Fascinaţia Teatrului (rolul Luică). Scenariu radiofonic de Michaela Gulea şi Magda Duţu. Regia artistică: Petru Hadârcă. Spectacolul a fost realizat în seria „Biografii, memorii”, în februarie 2012.

Ion Valjan sau Fascinaţia Teatrului se va şi difuza luni, 23 februarie 2015, de la ora 23.05, la Radio România Actualităţi.

 

costintuchilaTEATRUL NAȚIONAL RADIOFONICeteatru,florin zamfirescu,ion valjan,petru hadarca,sorin șaguna,tineri actori
de MAGDA DUȚU Tânărul actor Sorin Şaguna, născut la Buzău, în 23 februarie 1989, a trecut la cele veşnice în vara anului 2014, la doar 25 de ani, măcinat de o boală teribilă. Absolvise Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale' din Bucureşti, la clasa profesorului Florin...