de COSTIN TUCHILĂ

in pregatire la teatrul national radiofonic pisica verde elise wilk

În curând Teatrul Naţional Radiofonic va difuza în premieră spectacolul Pisica verde de Elise Wilk, adaptare radiofonică și regia artistică: Mihnea Chelaru. În distribuție: Bianca Babașa, Dan Clucinschi, Ciprian Chiricheș, Maria Alexandra Răduță, Lia Cristina Marin, Potop Alin. Înregistrari studio: Mihnea Chelariu și Mădălin Cristescu. Înregistrari teren: Bogdan Dumitrescu. Regia muzicală: Mădălin Cristescu. Regia de studio: Janina Dicu. Filmări: Mihai Filoneanu. Redactor: Costin Tuchilă.

teatrul national radiofonic

Piesa tinerei autoare Elise Wilk abordează într-o manieră foarte potrivită ca structură, construcție dramatică și construcție a personajelor universul adolescentin, cu temele, modul comportamental și iluziile de astăzi.

pisica verde elise wilk mihnea chelariu teatru radiofonic premiera

Într-un oraş românesc de provincie, șase elevi de liceu trăiesc o viaţă obişnuită, în care școala, relaţiile de prietenie, dorinţa de distracţie domină. Numitorul comun al acestor personaje cu vârste între 16 şi 19 ani și care aparțin unor clase sociale diferite este un plictis general provocat de ceea ce le poate oferi orașul în care trăiesc. La vârsta lor iluziile și mai ales senzația de nemurire sunt aproape palpabile iar responsabilitatea trece pe locul secund. Metafora care dă titlul piesei, pisica verde, are exact această semnificație a iluziei libertății pe care o caută acești tineri, a dorinței lor de depășire a unor constrângeri, toate reliefate cu naturalețe de autoare, fără gust pentru exces sau caricaturizare. Modul de a se comporta și limbajul personajelor sunt firești și nimic nu poate anticipa tragedia ce urmează să se petreacă.

Autoarea renunță deliberat la cronologie şi la acţiunea lineară, propunînd în schimb o compoziţie ingenioasă de dialoguri, introspecţii, rememorări, reveniri şi fragmente retroactive. Adaptarea și montarea sunt la rândul lor ingenioase, dinamice, cu planuri sonore bine gândite, cu efecte teatral-radiofonice imaginând spații sonore potrivite contextului – premise ale unui spectacol care va avea atributele specifice teatrului radiofonic modern.

elise wilk

Elise Wilk

Născută în 1981, la Braşov, Elise Wilk este absolventă a Facultăţii de Jurnalism de la Universitatea din Cluj-Napoca, a unui masterat de scriere dramatică la Universitatea din Târgu Mureş şi a beneficiat de o bursă la Berlin, unde a făcut asistenţă de regie şi dramaturgie. Încă de la prima piesă publicată a atras atenţia prin prospeţimea şi vigoarea scrisului său. Este autoarea pieselor: Agenţia matrimonială, Autostop, Camera 701, Durata medie de viaţă a maşinilor de spălat, Pisica, S-a întamplat într-o joi, Avioane de hârtie. Între reușitele sale se numără câştigarea concursului de dramaturgie organizat de Ambasada Irlandei la București (2014) și Premiul I la Concursul Național de Dramaturgie de la Timișoara (ediția 2015), pentru Avioane de hârtie, montată în premieră absolută la Teatrul Național din Timișoara (data premierei: 18 decembire 2015).

Piesa Pisica verde a fost scrisă în cadrul proiectului „Practică teatrală în regiunile Centru şi Nord Vest”, organizat de Teatrul ’74 din Târgu Mureş și publicată în volum în 2012. Piesa a fost montată cu succes de compania Incubator 13, în regia lui Rareş Budileanu.

Teaser Pisica verde

logo revista teatrala radioVezi: Alte știri despre Elise Wilk

Arhiva rubricii În pregătire

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

costin tuchila

Costin Tuchilă

logo revista teatrala radioAlte articole de Costin Tuchilă:

„Muntele” de D. R. Popescu, la Teatrul Național Radiofonic

„Scene din viaţa lumii mari” de N. V. Gogol

Domnișoara Iulia

De la teatru la operă sau câteva curiozităţi

„Șambelan la viezuri” de Pușa Roth, la Teatrul Național Radiofonic

Shakespeare şi Ziua Sfântului Valentin

Colecție de mușatisme

Gina Patrichi în „Livada de vișini”

Semicentenar George Vraca

20 de ani de la plecarea lui George Constantin

„Insomniile lui Gregor” de Nicolae Sirius, în premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic

Coca Andronescu sau „tainica minune a râsului”

Sică Alexandrescu – vocația capodoperei

Coca Andronescu în „Câinele grădinarului” de Lope de Vega

Coca Andronescu în sceneta „Un scos din pepeni”

„Roman de Bucureşti” de Pușa Roth, la Teatrul Național Radiofonic

Mihai Popescu în „Egmont” de Goethe

Ștefan Iordache în „Richard al III-lea” de William Shakespeare

Ștefan Iordache în rolul lui Costache Caragiale

Mircea Albulescu în piesa „Ieri după Shakespeare” de Puşa Roth

Evocare Adrian Pintea la Majestic

„Hagi-Tudose”, cel mai vechi spectacol de teatru radiofonic pe bandă magnetică, păstrat în Fonoteca de Aur

„Martori ai istoriei” de Pușa Roth, singurul serial de teatru radiofonic dedicat Revoluției din decembrie 1989

Édouard de Max, „Prințul tuturor celor ce nu trebuie făcute”

Cehov – 155

Medalion Cristian Munteanu 

Moartea lui Ivan Ilici

„Stăpân pe mine sunt, stăpân pe Univers”

Pagina Istoria Teatrului Național Radiofonic

În pregătire la Teatrul Național Radiofonic: „Dialog imaginar cu Anton Pann” de Pușa Roth

Eminescu la Radio România

Ruxandra Sireteanu în „Discurs într-un ciorap”, dramatizare radiofonică de Pușa Roth după volumul „Confidențe fictive” de Nina Cassian

V-ar plăcea un stat condus exclusiv de femei?

„La Vulpea Roşie” de Puşa Roth la Radio România Cultural

Un monolog tulburător: „Aiax” de Hristos Ziatas

Teatrul Național Radiofonic: „Mantaua”, dramatizare de Pușa Roth după nuvela lui N. V. Gogol

Bravul soldat Švejk

Aniversare Dumitru Radu Popescu la Teatrul Național Radiofonic

Privire asupra teatrului lui D. R. Popescu

Reîntâlnire cu Édith Piaf

Actorul poet

Un „nevinovat” ringhişpil…

Lumea ca moft

Ion Vova, „Domnul Radio”

„Praznicul ciubotarului” de Thomas Dekker la Teatrul Naţional Radiofonic

costintuchilaÎN PREGĂTIREBianca Babașa,ciprian chiriches,Dan Clucinschi,elise wilk,iluzie,Lia Cristina Marin,madalin cristescu,Maria Alexandra Răduță,mihnea chelariu,oras de provincie,pisica verde,pisica verde in pregatire la teatrul radiofonic,Potop Alin,teatrul national national radiofonic,univers adolescentin
de COSTIN TUCHILĂ În curând Teatrul Naţional Radiofonic va difuza în premieră spectacolul Pisica verde de Elise Wilk, adaptare radiofonică și regia artistică: Mihnea Chelaru. În distribuție: Bianca Babașa, Dan Clucinschi, Ciprian Chiricheș, Maria Alexandra Răduță, Lia Cristina Marin, Potop Alin. Înregistrari studio: Mihnea Chelariu și Mădălin Cristescu. Înregistrari teren:...