premiera teatrul national bucuresti

sigla tnbVineri, 12 şi sâmbătă, 13 decembrie 2014, de la ora 19.30, în Sala Studio a Teatrului Naţional I. L. Caragiale” din București va avea loc premiera absolută a piesei Dumnezeu se îmbracă de la second-hand de Iulian Margu, montată de regizorul Ion Caramitru.  În distribuţia spectacolului: Dorin Andone, Lari Giorgescu, Carmen Ungureanu, Teodora Mareş, Eduard Adam, Armand Calotă, Fulvia Folosea, Ioan Andrei Ionescu şi copiii Emma și Theodora Calotă. Cu participarea extraordinară a Florinei Cercel. La reuşita montării contribuie şi light-designul semnat de Chris Jaeger, precum şi scenografia Mariei Miu, valorificând posibilităţile excepţionalei scene de teatru de la Sala Studio.

dumnezeu se imbraca de la second hand

Piesă românească în două acte, satiră învăluită în ritmurile valsului, Dumnezeu se îmbracă de la second-hand este o surprinzătoare poveste a unei familii traversând deceniile, și a unui pian de marcă, pe turnanta istoriei.

Ion Caramitru, directorul Teatrul Naţional din București, mărturiseşte că se afla în căutarea unui text provocator cum este acesta. Eu am fost mâna a doua care a atins textul, la second-hand cum s-ar zice, prima dată aflându-se în mâinile lui Horațiu Mălăele, care ar fi montat-o probabil la Râmnicu Vâlcea. Cred că Dumnezeu a vrut să ajungă la mine. O piesă cu o structură de text în puzzle, cel puțin așa am văzut-o eu. Povestea de bază este desfăcută în mai multe compartimente, reprodusă în mai multe epoci, refăcută abia în final pentru înțelegerea deplină a poveștii. Ca stil, are și un soi de umor frust și unul de derivat, are foarte multe trimiteri într-o simbolistică ce sparge tiparele timpului și spaţiului.”

second hand

Piesa este o scurtă istorie a României moderne povestită cu ajutorul unui pian fermecat, spune Iulian Margu. Premiera aceasta este o mare mândrie a mea. Suprema consacrare a unui dramaturg, cum spunea Tudor Popescu, este să fie jucat de Teatrul Naţional, alături de clasicii universali.”

piesa de iulian margu sala studio tnb

Fotografii din spectacol de Florin Ghioca

Preferând să-i privească pe ceilalţi şi nu să fie el în centrul atenţiei, puţină lume ştie că dramaturgul Iulian Margu este născut pe plaiuri vâlcene, la 15 ianuarie 1958. Scrie teatru şi regizează încă din anii ’80. În timpul liceului a înfiinţat o trupă de teatru de tineret. Şi-a construit cariera între două pasiuni, balansând cu simţ artistic între teatru şi film. Din 1991 lucrează la televiziunea Etalon, un alt proiect al său de succes, cu filme văzute în toată lumea. Între primele piese, scrise la încurajarea dramaturgului Tudor Popescu, se numără Avantajul liftului asupra scărilor, Caria dintelui de aur, Cântec de leagăn pe muzică rock, Lovitura de pedeapsă. De dată mai recentă sunt: Statuia căreia îi miroseau picioarele (Un poet şi 1/2), pusă în scenă la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, Dumnezeu se îmbracă de la second hand (2012), Despre Satana numai de bine, Harta turistică a iadului, Un oaspete neaşteptat şi Ghidul sinucigașului, cea mai recentă realizare – care a văzut luminile rampei în acest an, la Teatrul Ariel din Râmnicu-Vâlcea, în regia autorului. Majoritatea sunt comedii satirice, autorul fiind permanent atent cu rolul teatrului ca oglindă a societăţii, o oglindă care nu doar reflectă, dar te şi obligă să interacţionezi.

costintuchilaPREMIERĂ ABSOLUTĂanton pann,dumnezeu se imbraca de la second hand,ion caramitru,iulian margu,sala studio tnb,teatrul national i l caragiale bucurești

Vineri, 12 şi sâmbătă, 13 decembrie 2014, de la ora 19.30, în Sala Studio a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din București va avea loc premiera absolută a piesei Dumnezeu se îmbracă de la second-hand de Iulian Margu, montată de regizorul Ion Caramitru.  În distribuţia spectacolului: Dorin Andone, Lari Giorgescu,...