Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ

teatru stradal la praga

sigla-rubrica-teatru-si-teatre-la-praga.150 jpgLa Praga se desfăşoară între 10 şi 13 iulie 2017 ediţia a IX-a a Festivalului de teatru stradal ”Za dveřmi” (”În spatele uşilor)”. Trupe cehe şi internaţionale le vor prezenta spectatorilor cele mai bune numere de ”clauniadă“ şi circ de tip nou. Festivalul a început în centrul Pragăi cu o procesiune multicoloră, însoţită de acrobaţi pe picioroange.

circ teatru stradal praga

Organizatoarea Michaela Holbíková a promis că „în metropola estivală aducem tot ce e mai bun de la festivalurile cehe şi internaţionale, cum ar fi trupa de clauni La Industrial Teatrera din Spania, energicul showman Adrian Schvarzstein, care va interpreta oneman show-ul improvizat «Greenman» iar în proiectul «Arrived», împreună cu colega sa din Lituania, creează situaţii absurde şi ireale pentru trecători. Membrii ansamblului Le Cabaret Nomade îi vor distra pe cei interesaţi cu un cabaret ambulant polivalent de genul teatrului pentru un singur spectator,  cu spectacole-concert sau laboratoare fotografice.”

Frații tric

Bratři v tricku

Dintre artiştii cehi, se va prezenta duo-ul de jongleri Bratři v tricku (Fraţii de tric), pentru care nu este nicio problemă să schieze în mijlocul lui iulie. Vor mai participa Amanitas Fire Theatre, V.O.S.A. Theatre, care au reprezentat Cehia la Expo 2010 la Şanghai şi Teatrul Continuo.

Intrarea la majoritatea spectacolelor este liberă.

cirkus charms

Singurul spectacol cu plată este cel prezentat în premieră cehă la Festivalul de teatru ”În spatele uşilor!” de legendara trupă slovacă Teatro Tatro, Cirkus Charms”. Vom vedea o femelă de rechin dresată, o balerină pe frânghie şi jongleri care neagă legile fizicii. Scenariul şi regia: Ondrej Spišák (după piesa pentru teatru de marionete a lui Daniil Harms, Circul Șardam”). Distribuţia: Róbert Jakab/Peter Oszlík, Martin Nahálka, Martin Šalacha/Šimon Spišák, Agáta Spišáková, Zuzana Konečná/Katarína Petrusová, Andrea Ballayová, Milan Vojtela, Lucia Korená, Martin Geišberg, Dano Špiner. Scenografia şi costumele: František Lipták. Muzica: Martin Geišberg şi Dano Špiner – Sandonoriko. Realizarea scenei: Peter Kostroň. Măşti: Martin Blizniak. Colaborare artistică: Jakub Šulík. Coreografia: Ladislav Cmorej. Colaborare tehnică la acrobaţie: Peter Marciš. Sunet: Radoslav Šabík. Lumini: Ivan Vnuk/Karel Czech. Producţia: Mana, SRL. Banská Bystrica.

Institutul Cultural Român de la Praga şi ART Prometheus vă invită la spectacolul de păpuşi pentru copii al Companiei de teatru Continuo, intitulat ”Murgilă şi Zorilă” şi inspirat de binecunoscutele personificări ale ipostazelor orelor nocturne din basmele româneşti: Murgilă (Amurgul), Miezilă (Miază Noapte) şi Zorilă (De către Ziuă). Cele două reprezentaţii vor avea loc:

Marţi, 11 iulie 2017, ora 16.30, în parcul Mlýnská strouha din Plzeň – în cadrul secţiunii ”Za Dveřmi je divadlo” (”În spatele uşii este teatrul”) a Festivalului Internaţional în Aer Liber ”Živá ulice” (”Strada Vie”).

Joi, 13 iulie 2017, ora 16.00, Výstaviště Holešovice, Praga – în cadrul Festivalului Internaţional ”Za Dveřmi”.

”Murgilă şi Zorilă”. Sursa foto ICR Praga

”Murgilă şi Zorilă”. Sursa foto: ICR Praga

În spectacolul Companiei de teatru Continuo, ”Murgilă şi Zorilă”, trei guri, şase ochi, treizeci de degete şi o barbă vă vor spune o poveste zămislită la amurg şi născută în zori de zi într-un peisaj de păduri întunecate şi munţi înalţi, unde oamenii şi animalele conviețuiesc şi vorbesc aceeași limbă, unde dragostea și ura, viața și moartea, speranță și durerea rătăcesc mână în mână prin sate îndepărtate. Povestea plină de răsturnări de situații se joacă în interiorul unui cerc, cu păpuși care vorbesc despre bunătate, fericire, noroc și despre puterea voinței care într-o singură împărăție nu lasă pe nimeni să doarmă, nici pe bogați, nici pe săraci. Spectacolul este acompaniat de instrumente muzicale inspirate de instrumentele tradiţionale româneşti.

Compania de teatru Continuo este un teatru independent internaţional, condus de regizorul ceh Pavel Štourač. Teatrul şi-a început activitatea în 1993, iar din anul 1995, şi-a stabilit sediul în Malovice, un sat situat la 25 km de České Budejovice, în Boemia de Sud, într-o fostă fermă numită Curtea cu Pruni. Repertoriul teatrului conține spectacole de mișcare, muzică live, teatru fizic, tehnici de circ contemporan, instalaţii vii şi păpuşi.

Corespondență de la Praga

lidia nasincova

Lidia Našincová

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Teatru și teatre la Praga

Marele actor slovac Ladislav Chudík a încetat din viață

Arhiva rubricii Aniversare

costintuchilaTEATRU ȘI TEATRE LA PRAGAacrobatie,Amanitas Fire Theatre,Bratři v tricku (Fraţii de tric),circ,Circul Șardam,Daniil Harms,Festivalul de teatru stradal ”Za dveřmi” (”În spatele uşilor)”,praga,Teatro Tatro,teatru de stradă,Teatrul Continuo,V.O.S.A. Theatre
Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ La Praga se desfăşoară între 10 şi 13 iulie 2017 ediţia a IX-a a Festivalului de teatru stradal ”Za dveřmi” (”În spatele uşilor)”. Trupe cehe şi internaţionale le vor prezenta spectatorilor cele mai bune numere de ”clauniadă“ şi circ de tip...