inamicul poporului dupa ibsen teatrul foarte mic

Când lupta dintre cei cu bani și cei cu idei se ascute, o societate ajunge în pericol de explozie. Pornind de la realități prezente în mai multe locuri din România, acolo unde comunitățile încearcă – de cele mai multe ori zadarnic – să se apere de presiunea venită odată cu investitorii cărora nu le pasă ce efect au fabricile lor asupra mediului, regizoarea Ioana Păun aduce în contemporaneitate un cunoscut text ibsenian.

02. Inamicul poporului_foto Adi Bulboaca

Premiera spectacolului Inamicul poporului după Henrik Ibsen va loc pe 29 și 30 septembrie, ora 19.00, la Teatrul Foarte Mic din București și marchează reîntoarcerea pe scena de teatru a unei actrițe cunoscute din film, Ioana Flora, alături de Emilia Dobrin, Mihaela Rădescu, Ilinca Manolache și Cătălina Bălălău. Regia: Ioana Păun. Texte de Smaranda Nicolau. Scenografie și muzică live: Cătălin Rulea. Mișcare scenică: Carmen Coţofană. Asistență de regie: Cristian Gheorghe.

04. Inamicul poporului_foto Adi Bulboaca

Suntem într-un oraș a cărui prosperitate este strâns legată de complexul balnear și în care primărița Stockmann (Emilia Dobrin) este prinsă între Consiliul Investitorilor de la complexul balnear și adevărul relevat de medicul balneolog al băilor, Martha Stockmann (Ioana Flora): apa cu care oamenii se tratează este contaminată. Se închid băile (cu toate consecințele aferente) sau nu? Cine își asumă costurile și riscurile? Presa locală, reprezentată de Hovstad (Cătălina Bălălău), jurnalista în căutarea adevărului, și Aslaksen (Mihaela Rădescu), proprietara ziarului și a tipografiei, trebuie să facă o alegere: dezvăluie sau mușamalizează? Martha rămâne singură, așa cum rămân de obicei cei ce spun adevărul cu orice preț. Dar mai are are o idee.

03. Inamicul poporului_foto Adi Bulboaca

Fotografii de Adi Bulboacă

Spectacolul păstrează structura textului lui Ibsen, problematica fiind mai mult decit actuală – ecologia, comunitatea divizată între nevoia economică și pericolul de mediu la care este expusă, independența presei, influența investitorilor asupra mediului politic, corupția la toate nivelurile.

Viziunea Ioanei Păun militează pentru un spectacol deschis, care expune visceral problemele și lasă spectatorul să își aleagă propriile rezolvări.

Coproducție Teatrul Mic şi Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, cu susținerea Ibsen Scholarship, în cadrul proiectului „Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist din România și Estul Europei” (curator: Cristina Modreanu).

Comunicat al Teatrului Mic din București

Vezi: noul site al Teatrului Mic

logo revista teatrala radioVezi: arhiva Teatrul Mic din București

Arhiva rubricii Premieră

 

costintuchilaPREMIERĂemilia dobrin.,ibsen,inamicul poporului,ioana flora,ioana paun,teatrul foarte mic,teatrul mic,un dusman al poporului

Când lupta dintre cei cu bani și cei cu idei se ascute, o societate ajunge în pericol de explozie. Pornind de la realități prezente în mai multe locuri din România, acolo unde comunitățile încearcă – de cele mai multe ori zadarnic – să se apere de presiunea venită odată...