fnt 2013 teatrul odeon alice georgescu

Un detaliu reușește să transforme o deschidere banală de festival într-una specială. În foaierul Teatrului Odeon, un „podium” roșu te așteaptă exact în mijloc și promite ceva, știi că va fi folosit, dar nu știi cum. În timp ce foaierul se umple, zumzetul celor care discută creează atmosferă perfectă pentru un nou START. În aventura teatrală ce așteaptă să ia naștere ne introduc chiar de pe podiumul cel roșu Alice Georgescu, directorul artistic al festivalului și Andrei Șerban, regizorul spectacolului-deschidere.. Idee, marca celui din urmă, foarte practică și altfel. Practică, pentru că-i puteam vedea, altfel, pentru că au ieșit din convenție și au pregătit astfel atmosfera spectacolului care urma, Troienele după Euripide, producție actuală a Operei Naționale Române din Iași.

alice georgescu andrei serban deschiderea fnt

Cu o treaptă mai sus, dar foarte aproape de ascultători, Alice Georgescu reușește cu mare eleganță să transmită mesajul ochilor ce o priveau de jur împrejur. „Am avut senzația că atunci se năștea teatrul”, spune Alice Georgescu. Atunci? Atunci înseamnă momentul în care a ajuns la repetiția spectacolului Troienele din aceeași zi. Poate cea mai importantă observație, teatrul e încă viu și rezistă, în ciuda tuturor dificultăților.

alice georgescu deschiderea fnt 2013

Alice Georgescu. Foto: Ana Maria Iordache, Revista Teatrală

Și totuși urma un spectacol. „O piesă despre tensiuni, atât în societate, cât și în noi înșine”, ne anunță Andrei Șerban, subliniind că spectacolul a fost recreat în special pentru tineri, pentru a putea vedea ceva ce puteau numai citi… până acum. Acest efort se datorează mai ales lui Beatrice Rancea, cea care a venit cu propunerea unei asemenea montări. Regizorul ține să precizeze că spectacolul este dedicat doamnei Ellen Stewart, fondatoarea teatrului „La Mama” din New York, acolo unde a și fost creat inițial.

andrei serban la deschiderea festivalului national de teatru editia 2013

Andrei Șerban. Foto: Ana Maria Iordache, Revista Teatrală

Cu un început promițător și un spectacol pe măsura așteptarii, invitația la teatru este deschisă… dacă aveți bilet sau invitație. Sau… aici, unde informația va fi actualizată zilnic!

Maria Seiculescu

Programul Festivalului Național de Teatru 2013

FNT Programul zilei: 26 octombrie 2013

Alice Georgescu despre Troienele lui Andrei Șerban la „Vorba de cultură”, emisiune realizată de Attila Vizauer

 

costintuchilaFNT 2013alice georgescu la deschiderea fnt 2013,andrei șerban,cum se face teatru,foaier teatru,maria seiculescu,nașterea teatrului,podium roșu,starea teatrului de azi,start fnt 2013,teatrul odeon,troienele deschidere fnt
Un detaliu reușește să transforme o deschidere banală de festival într-una specială. În foaierul Teatrului Odeon, un „podium” roșu te așteaptă exact în mijloc și promite ceva, știi că va fi folosit, dar nu știi cum. În timp ce foaierul se umple, zumzetul celor care discută creează atmosferă perfectă...