fest-fdr-2015

festival-dramaturgie-romaneascaMiercuri, 15 aprilie 2015, începe cea de a XX-a ediție a singurului festival din România dedicat dramaturgiei românești. Astfel, între 15 și 22 aprilie și 6–13 iunie 2015, într-o formulă care plasează teatrul românesc contemporan în context internațional în cel mai concret mod, FEST-FDR (Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești) se derulează la Timișoara, evenimentul fiind organizat de Teatrul Naţional, cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primăriei Municipiului și Consiliului Local Timişoara.

În această primă etapă vor fi prezentate treisprezece producții. Modulul FDR va fi completat în luna iunie cu celelalte spectacole, despre care vă vom ține la curent.

BalazsAttilaPhoto_2

Viața-i mai frumoasă după ce mori

Secțiunea FDR se deschide cu spectacolul Viața-i mai frumoasă după ce mori (Teatrul „Tomcsa Sándor” din Odorheiul Secuiesc), pus în scenă de Mihai Măniuțiu, programat miercuri, 15 aprilie, la ora 19.30, în Sala Mare a Teatrului Național.

BalazsAttilaPhoto

Viața-i mai frumoasă după ce mori. Fotografii de Balasz Attila

„Spectacolul e și o glumă, și o provocare, și o meditație, și o întrebare plină de tulburare. Și nu caută să ne dea un răspuns, ci ne prezintă, simplu, o lume imaginară a morților, una din multiplele posibile, în cheia «cabaretul metafizic». La prima vedere, în acest spectacol, lumea de după moarte nu diferă de viaţa de zi cu zi: ne aflăm într-o grădină de vară, cu scaune, mese, umbrele, cu un zid mare alcătuit din lăzi de bere. Totul pare a fi firesc, real şi, totuşi, din când în când, stranietatea se insinuează…”

Organic-2

Organic

Al doilea spectacol al serii, Organic de Saviana Stănescu, în regia lui Andrei Măjeri (Teatrul Național din București), va începe la ora 21.00, în Sala 2. Despre aceast text, selecționerul Festivalului, criticul de teatru Oana Borș, scria: „Traficul de organe. Viaţa imigranţilor. Visul american. Sunt temele acestui text scris de Saviana Stănescu, întregind preocuparea autoarei către «marginali», indiferent ce formă îmbracă aceştia. Într-un spectacol ce uzează de ironie şi umor.” O producţie care aduce în faţa publicului un subiect acut, desprins din ştirile zilnice și spune o poveste ruptă din realitate.

Organic-4

Organic. Fotografii de Florin Ghioca. Sursa: Teatrul Național din București

Ediția din acest an a FDR înglobează un alt eveniment în care Teatrul Național este organizator, The Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival, creat în cadrul Convenției Teatrale Europene. Vom reveni curând cu informații despre deschiderea The Art of Ageing.

Mai multe informații despre spectacolele FDR puteți găsi pe www.tnimisoara.com.

Biletele se pot achiziționa de la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești” , str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), de marți până duminică între orele 11 și 19, sau online, pe www.tnimisoara.com.

Comunicat al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara

logo revista teatrala radioVezi și: Spectacolele selecționate pentru Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timișoara

FEST – FDR 2014

Adrian Măjeri: „«Organic», un spectacol cu multe forme de manifestare artistică”, interviu realizat de Raluca Rădulescu

Când visul american devine un coșmar, cronică de teatru de Iulia Chivu

costintuchilaFESTIVALURIandrei măjeri,Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti,mihai maniutiu,organic saviana stănescu,teatrul national timisoara,Viața-i mai frumoasă după ce mori
Miercuri, 15 aprilie 2015, începe cea de a XX-a ediție a singurului festival din România dedicat dramaturgiei românești. Astfel, între 15 și 22 aprilie și 6–13 iunie 2015, într-o formulă care plasează teatrul românesc contemporan în context internațional în cel mai concret mod, FEST-FDR (Festivalul European al Spectacolului Timișoara...