Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ

festival made in jail roma

rubrica roma caput culturaeDetenţie şi cultură: nu este un oximoron. Printre cei dintâi care au înţeles acest lucru se numără fraţii regizori Paolo și Vittorio Taviani, autorii documentarului cinematografic de mare succes Cesare deve morire (Cezar trebuie să moară), un exemplu concret şi o ocazie pentru cei închişi de a descoperi lumea teatrului, literatura, arta în general. 

cesare-deve-morire-di-paolo-vittorio-taviani

Imagine din filmul Cesare deve morire

Astăzi pe urmele lor se află şi organizatorii Festivalului „Made in Jail”, manifestare condusă de Valentina Venturini, profesor docent de Istoria teatrului la Universitatea Roma Tre. 

Ideea a luat naştere din dorinţa de a da vizibilitate realităţilor culturale din penitenciarele regiunii Lazio. 

Festivalul este promovat de Departamentul de Filozofie, Comunicare şi Spectacol al Universităţii Roma Tre, sub înaltul patronaj al primăriei Romei şi realizat cu sprijinul Regiunii Lazio şi al Oficiului pentru garantarea drepturilor deţinuților din regiunea Lazio. 

Timp de patru zile (11–14 decembrie 2014), la Teatrul Paladium din Roma, publicul interesat a participat în număr mare la spectacole teatrale, lansări de carte şi de dvd-uri, filme, concerte. Toate, forme artistice născute în închisoare. 

Sasa-dentro-lavventura afis

Festivalul s-a deschis cu Sasà dentro l’avventura, dramaturgia și regia: Fabio Cavalli, la pian: Franco Morettispectacol interpretat de Salvatore Striano, fost deţinut şi actor în varianta pentru cinema a romanului lui Roberto Saviano, Gomorra, protagonist şi în deja amintitul Cesare deve morire

Au fost prezentate şi o serie de scurtmetraje realizate de minorii deţinuţi la Casal del Marmo, unde se vorbeşte şi despre activitatea laboratorului teatral activ în închisoarea pentru femei de la Civitavecchia. 

Festivalul s-a încheiat cu concertul grupului „Presi per caso” („Luaţi din întâmplare”), format din foşti şi actuali deţinuţi şi personal al închisorii Rebibbia din Roma, care cu ironie dar şi o undă de amar comentează – în cheie rock – condiţiile de detenţie.

Corespondenţă de la Roma

 Cesare deve morire – trailer


raluca-nita

Raluca Niță

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Alte articole de Raluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000  

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

Viaţa lui Aung San Suu Kyi pe scena Teatrului din Ravenna

Peter Brook explorează nuanţele necunoscute ale minţii

Roman Polanski, regizor de musical la Paris

Eduardo De Filippo, 30 de ani de la moarte

Dario Fo se întoarce în televiziune cu povestea Sfântului Ambrozie

Filmul „Casablanca”, un mit născut dintr-o piesă de teatru

Jeroen Verbruggen, un coregraf pop care urăşte comparaţiile

costintuchilaROMA CAPUT CULTURAEcarcere e cultura,detentie,Festivalul „Made in Jail”,lazio,Paolo și Vittorio Taviani,raluca niță,roma,teatro palladium roma,universita roma tre
Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ Detenţie şi cultură: nu este un oximoron. Printre cei dintâi care au înţeles acest lucru se numără fraţii regizori Paolo și Vittorio Taviani, autorii documentarului cinematografic de mare succes Cesare deve morire (Cezar trebuie să moară), un exemplu concret şi o ocazie pentru...