inocentul ion baiesu

Marți, 18 septembrie 2018, începând cu ora 17.00, Teatrul Național Radiofonic şi Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită la un eveniment inedit. Actorul Dan Tudor va interpreta piesa de teatru ”Inocentul”, după Ion Băieşu, în regia artistică a lui Radu Băieșu, după care veți putea audia varianta radiofonică, în avanpremieră, producţie a Teatrului Național Radiofonic. Spectacolul va avea loc la sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române, de pe strada Nicolae Creţulescu, nr. 8, din Bucureşti. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Premiera radiofonică a piesei se va difuza joi, 20 septembrie 2018, de la ora 23.05, la Radio România Actualități.

Producţia radiofonică îl are ca interpret pe Dan Tudor – în rolul ”Inocentului”, căruia i se alătură Florin Dobre – ”o voce”. Adaptarea radiofonică: Manuella Popescu. Regia artistică: Radu Băieşu. Regia de montaj, Florin Bădic; regia de studio, Renata Rusu; regia tehnică şi muzicală, Mădălin Cristescu. Realizator: Manuella Popescu.

Pentru Teatrul Naţional Radiofonic, a transpune în imagini sonore o piesă după Ion Băieşu reprezintă atât o bucurie, cât şi o satisfacţie profesională.

Ion Băieșu a fost scriitor, dramaturg, autor de scenarii pentru televiziune și film. A lansat celebrul cuplu comic Tanța și Costel, în interpretarea a doi mari actori de teatru și film, Coca Andronescu și Octavian Cotescu. A scris multe volume de schițe cu subiecte umoristice, explorând şi genul dramatic. A publicat un singur roman, ”Balanța”, ecranizat de Lucian Pintilie, iar postum i-a apărut şi un Jurnal.

Dan Tudor și Radu Băieșu încearcă și reușesc  în demersul lor teatral intitulat, nu întâmplător, ”Inocentul”, folosind replicile lui Ion Băieșu, să-l descopere pe omul de lângă noi (Caragiale l-ar fi numit ”rrromânul”). Vecin, coleg de serviciu sau chiar rudă, debitând gogomănii cu o imensă seriozitate, stabilind reguli de viață și chiar idealuri, într-o halucinantă confuzie a termenilor și sărind adesea ”pârleazul” spre absurd. Personajul ni se spovedește cu mândrie, convins fiind de justețea raționamentelor sale aberante și, în final, chiar ne cere să fim de acord cu el. Între două trenuri, unde altundeva decât în bufetul gării, în admirația navetiștilor, el, își povestește viața cu ingenuitate, făcându-ne martorii unei existențe care ar părea banală, dacă n-ar fi bântuită de absurdul unei societăți abstracte și totuși reale. 

Dan Tudor, regizor consacrat și actor îndrăgit de publicul de teatru, a reușit să se confunde cu personajul din ”Inocentul”, prin tot ceea ce e omenesc, firesc, spontan, fără morgă de vedetă, fără ostentație. Dan Tudor și regizorul Radu Băieșu, fiul lui Ion Băieșu, au reușit să creeze un adevărat fenomen la Muzeul Național al Literaturii Române. Succesul spectacolului „Inocentul” a demonstrat că acest personaj, esență a personajelor masculine ale operei lui Ion Băieșu, este la fel de actual ca și atunci când a fost creat, adică acum 60 de ani.

Varianta radiofonică a piesei ”Inocentul” reușește, cu umor și eleganță, să creeze, prin bogăția de imagini sonore și muzicale, atmosfera gării de provincie și a unei boeme cârciumi de navetiști. Personajul Inocentul nu are vârstă, însă are șmecheria, îngâmfarea, naivitatea, candoarea nonșalantă, dar și obsesia pentru onorabilitate care îl conduce, cu tandrețe, către sfera ridicolului.

”Inocentul” – o poveste savuroasă, plină de umor, profund umană și mereu actuală.

Manuella Popescu

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva Teatrul Național Radiofonic

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂdan tudor,ion baiesu,radu baiesu
Marți, 18 septembrie 2018, începând cu ora 17.00, Teatrul Național Radiofonic şi Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită la un eveniment inedit. Actorul Dan Tudor va interpreta piesa de teatru ”Inocentul”, după Ion Băieşu, în regia artistică a lui Radu Băieșu, după care veți putea audia varianta radiofonică,...