turneu-teatru-romanesc-bucuresti-si-chisinau

În perioada 23–28 septembrie 2014, în cadrul turneului extraordinar Teatru românesc la București și Chișinău, va fi rândul Teatrului Naţional „I. L.Caragiale” din Bucureşti să prezinte pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău trei spectacole din repertoriul curent, cu câte două reprezentaţii fiecare, trei titluri semnificative din dramaturgia naţională şi universală, jucate de mari actori, sub prestigioase semnături regizorale. 

dineu-cu-prosti-teatru-pro-tnb

Dineu cu proști. Foto: Augustin Bucur

sigla tnbComedia de mare succes Dineu cu proști de Francis Veber, în regia lui Ion Caramitru deschide seria reprezentaţiilor în data de 23 septembrie, ora 19.00.

Tratând într-o savuroasă cheie comică tema larg răspândită a prostiei, piesa pleacă de la ideea năstruşnică a unui dineu organizat într-un grup de prieteni intelectuali, snobi şi sarcastici. Invitaţii lor candidează, fără s-o ştie, la titlul de prost perfect. La finalul unui astfel de dineu, amânat însă, şi al festinului comic desfăşurat cu tot tacâmul, autorul ne serveşte, spre desert, o lecţie de viaţă tratată cu rafinament şi subtilitate franţuzească: cine este, de fapt, prostul?… Un spectacol pe gustul tuturor, cu o distribuţie cum nu se poate mai inspirată: Horaţiu Mălăele, Ion Caramitru, Medeea Marinescu, Alexandru Bindea, Costina Ciuciulică, Dorin Andone, Alexandru Georgescu.

micul-infern-de-mircea-stefanescu-mircea-cornisteanu-tnb 

Micul infern. Foto: Augustin Bucur

Din 25 septembrie, publicul din Chişinău va putea vedea Micul infern de Mircea Ştefănescu, o comedie cu mare priză la public, cu recorduri de longevitate pe scenele româneşti, asemenea cuplului din piesă. O pledoarie pentru căsătoria care străbate, cu mare tact şi mult şarm, anticamera iadului conjugal, de unde însă se zăresc toate celelalte „încăperi”, de la un deceniu la altul şi de la o generaţie la alta. Un spectacol plin de culoare, adus în scenă de regizorul Mircea Cornişteanu, cu o distribuţie fermecătoare: Ileana Stana Ionescu, Ilinca Goia, Liviu Lucaci, Marius Rizea, Dragoş Stemate, Daniel Badale, Fulvia Folosea. 

sinucigasul

Sinucigașul

Sinucigașul de Nikolai Erdman, în regia lui Felix Alexa, va încheia turneul Naţionalului bucureştean, în zilele de 27 şi 28 septembrie. O comedie amară, un spectacol de o actualitate şocantă şi dureroasă, despre criza unui om aflat pe valurile crizei societăţii. O piesă de un curaj nebun scrisă în plin totalitarism, un strigăteveniment teatral sigla disperat pentru câştigarea dreptului la şoaptă. Alături de Dan Puric, în tolul titular, alte nume consacrate ale teatrului românesc: Costel Constantin, Adela Mărculescu, Ileana Olteanu, Marius Bodochi, Marius Manole, Tania Popa, Silviu Biriş, Florentina Ţilea, Andrei Finţi, Lamia Beligan, Rodica Ionescu, Mihai Călin, Tatiana Constantin, Vitalie Bichir.

Turneul Teatru românesc la București și Chișinău este cel mai amplu schimb cultural între două teatre naţionale de limbă română, iniţiativă culturală de anvergură susţinută de Institutul Cultural Român, de sponsorii: OMV Petrom, Biofarm, primăria Municipiului Chişinău, Moldindconbank, Hotel Capitol şi de partenerii media: Televiziunea Română, Teleradio Moldova, Societatea Română de Radiodifuziune, Caţavencii, Timpul, 24-FUN. 

Programul turneului:

Dineu cu proşti de Francis Veber, regia: Ion Caramitru

Marţi, 23 Septembrie 2014, 19.00

Miercuri, 24 Septembrie 2014, 19.00

Micul infern de Mircea Ştefănescu, regia: Mircea Cornişteanu

Joi, 25 Septembrie 2014, 19.00

Vineri, 26 Septembrie 2014, 19.00

Sinucigaşul de Nikolai Erdman, regia: Felix Alexa

Sâmbătă, 27 Septembrie 2014, 19.00

Duminică, 28 Septembrie 2014, 19.00

costintuchilaTURNEEadela mărculescu,dan puric,dineu cu prosti,felix alexa,micul infern,mircea stefănescu,teatrul național bucurești,tubă,turneu bucuresti chisinau
În perioada 23–28 septembrie 2014, în cadrul turneului extraordinar Teatru românesc la București și Chișinău, va fi rândul Teatrului Naţional „I. L.Caragiale” din Bucureşti să prezinte pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău trei spectacole din repertoriul curent, cu câte două reprezentaţii fiecare, trei titluri semnificative din dramaturgia...