spectacol lectura insula gellu naum viena centenar gellu naum

Institutul Cultural Român de la Viena şi Teatrul „Pygmalion” din Viena prezintă spectacolul-lectură Insula (Die Insel) de Gellu Naum vineri, 31 iulie 2015, de la ora 20.00. Evenimentul marchează împlinirea a 100 de ani de la naşterea poetului, prozatorului, dramaturgului şi eseistului român. Gellu Naum (1 august 1915–29 septembrie 2001) este considerat cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist și unul dintre ultimii mari reprezentanți ai acestuia pe plan european.

Gellu Naum-sursa Fundatia Gellu Naum

Gellu Naum. Sursa foto: Fundația „Gellu Naum”

În regia lui Tino Geirun, spectacolul susţinut la Teatrul „Pygmalion” are următoarea distribuţie: Ingeborg Mammerler, Julia Prock-Schauer, Viktoria Deixler, Philipp Kaplan, David Igniatovic şi Paul Gruber. Traducerea în limba germană a piesei de teatru a fost realizată de Kerstin Ahlers şi a fost inclusă pe ebook-ul lansat în 2011 de Centrul Naţional al Cărţii. Lectura scenică de la Viena se desfăşoară cu sprijinul Fundaţiei „Gellu Naum”.

insula gellu naum viena

„La prima impresie, Insula par odiază, cu delicii, celebrul roman de aventuri Robinson Crusoe al lui Daniel Defoe. De fapt, Gellu Naum lucrează pe un program suprarealist în zona literaturii pentru copii. […] Aventurosul infantil devine marcă stilistică şi program estetic. Subiectul este abracadabrant, intriga stufoasă şi complicată în stilul romanelor de aventuri, iar genealogiile funambuleşti sunt mai ceva decât în romanele de familie engleze. Gellu Naum contestă nu numai întreaga civilizaţie literară, dar şi una vizuală mai mult influentă. Exhibiţionismul literar este pus în cea mai jenantă lumină […]. Omul Robinson este despuiat de orice iluzii de grandoare. Este ridicol, teatrul pygmalion vienasatisfăcut de sine, arogant şi filistin. Naufragiul noului Robinson este comic şi nu creator. O geneză burlescă echivalentă cu apariţia unei specii umane rapace care ia totul în posesie […].” – Mircea Ghiţulescu, Avangarda silenţioasă a lui Gellu Naum.

Teatrul „Pygmalion” din Viena, condus de regizorul de origine română Tino Geirun, promovează prin spectacolele organizate interculturalitatea şi dramaturgia europeană cu puternice accente pe schimbul cultural între România şi Austria. Teatrul împlinește în stagiunea 2015–2016 douăzeci de ani de existență. Repertoriul cuprinde atât producţiile de succes din perioada 1995–2015, cât şi piese reprezentative pentru teatrul românesc.

gellu-naum

Gellu Naum s-a născut la 1 august 1915 la Bucureşti. A absolvit în 1937 filosofia la Universitatea din Bucureşti. În 1938 pleacă la Paris la îndemnul prietenului său, pictorul Victor Brauner, unde îşi continuă studiile de filosofie la Sorbona. Prin calea searpelui gellu naum intermediul lui Brauner ia contact cu grupul suprarealist francez animat de André Breton. În 1941 se constituie grupul suprarealist român (alcătuit din Gellu Naum, Gherasim Luca, D. Trost, Virgil Teodorescu şi Paul Păun), a cărui activitate, deosebit de intensă între anii 1945–1947, îl va face pe Breton să afirme: „Centrul lumii s-a mutat la Bucureşti”. După 1947, grupul se destramă. Între 1948 şi 1949, Gellu Naum scrie poemul cu tentă filosofică şi ezoterică, intitulat Calea şearpelui, experienţă care îi va marca definitiv stilul. În anii ʼ50 şi ʼ60, publică mai multe cărţi de literatură pentru copii. Continuă să scrie, pe ascuns, poeme suprarealiste. Odată cu perioada destinderii regimului, în 1968, publică volumul Athanor. Cu acest volum şi cu următoarele (Copacul-animal, Tatăl meu oboist etc.), Gellu Naum reuşeşte să stârnească unele reacţii în rândul criticilor, dar începe să fie recunoscut ca scriitor important abia după publicarea romanului Zenobia (1985). În numai câţiva ani, apar numeroase ediţii traduse din poemele lui Gellu Naum. Se stinge din viaţă la 29 septembrie 2001.

Comunicat al Institutului Cultural Român de la Viena

logo revista teatrala radioVezi și: Drumul acesta… De ce?, cronică de teatru de Răzvana Niță la spectacolul N(AUM)

Spectacolul „Insula” de Gellu Naum revine pe scena Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu


Arhiva rubricii Spectacol-lectură

 

costintuchilaSPECTACOL-LECTURĂathanor,calea searpeului,centenar gellu naum,icr viena,insula gellu naum,teatrul pygmalion viena,Tino Geirun
Institutul Cultural Român de la Viena şi Teatrul „Pygmalion” din Viena prezintă spectacolul-lectură Insula (Die Insel) de Gellu Naum vineri, 31 iulie 2015, de la ora 20.00. Evenimentul marchează împlinirea a 100 de ani de la naşterea poetului, prozatorului, dramaturgului şi eseistului român. Gellu Naum (1 august 1915–29 septembrie...