intalnirile cluj 2018

Cea de-a VIII-a ediție a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, organizată de Teatrul Naţional din Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația Conexio, se va desfăşura, anul acesta, în perioada 9 – 14 octombrie 2018.

În acest an, tema Viziuni propune iubitorilor de teatru o vedere panoramică asupra spiritualității românești printr-o selecție de adaptări și dramatizări ale operelor scriitorilor noștri din secolul al XIX-lea și până astăzi, în momentul istoric în care ne aflăm și care marchează Centenarul Marii Uniri și crearea României moderne.

În cadrul evenimentului veți fi martori la punerea în scenă în viziuni noi, originale ale unor teme majore precum drama artistului și mitul sacrificiului întemeietor – Meșterul Manole” după Lucian Blaga, în regia lui Andrei Măjeri –, rafinamentul și decadența societății românești de la începutul secolului XX – ”Craii de Curtea-Veche” după Mateiu Caragiale, în regia lui Răzvan Mureșan – ori destinul unui popor devenit națiune – ”Țiganiada” după Ion-Budai Deleanu, în regia lui Alexandru Dabija. Dramaturgia contemporană este reprezentată în festival cu viziuni asupra istoriei recente a României. Astfel, la Studioul ”Euphorion“ va fi prezentată piesa lui Matei Vișniec ”Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre” în regia lui Răzvan Mureșan, la Reactor de Creație și Experiment M.I.S.A.PĂRUT de Alexa Băcanu și ”Miracolul de la Cluj” de Petro Ionescu iar la Studioul Teatrului Maghiar de Stat, ”Ilegitim” de Adrian Sitaru și Alina Grigore, regia Adrian Sitaru. Acestor povești dramatice ale societății românești li se alătură istoriile individuale, pline de culoare și tandrețe ale ”Poveștilor de dragoste la prima vedere”, scrise de nume mari ale culturii noastre Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana, Adriana Bittel, Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu și adaptate scenic de Tudor Lucanu.

Afis Viziuni

Alte spectacole, atât ale Teatrului Național din Cluj-Napoca, cât și invitate de la Teatrul Maghiar de Stat și de la Teatrul Național din Timișoara, vin să completeze viziunile românești cu teme care ating și societatea noastră în context european: problema dorinței de parvenire și a formelor fără fond (”Burghezul gentilom” de Molière), a singurătății și a neputinței, a izolării și marginalizării (”Emigranții” de Sławomir Mrożek și ”Angajare de clovn” de Matei Vișniec), puterea iubirii în confruntarea cu trecutul, moartea și transcendentul (”Rambuku” de Jon Fosse).

PROGRAM ÎNTÂLNIRILE INTERNAȚIONALE DE LA CLUJ

Anul Centenar înseamnă sărbătorirea culturii române în ansamblul său. Așa încât au fost invitate la eveniment un număr important de personalități marcante, care vor intra în dialog cu toți cei prezenți și cu regizorii spectacolelor realizate la Teatrul Național. Ne vor onora astfel cu prezența doamnele Ana Blandiana, Adriana Bittel, Ioana Pârvulescu, Diana Rufolo, Anca Măniuțiu, și domnii Mircea Cărtărescu, Andrei Oișteanu, Sorin Alexandrescu, Matei Vișniec, Ion Caramitru, Ion Pop, Radu Paraschivescu și Ioan Pop-Curșeu.

Evenimentul, organizat de Teatrul Național Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația Conexio, este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, Ministerului Culturii și Identității Naționale, al UNITER.

Comunicat al Teatrului Național din Cluj-Napoca

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca

Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALURIÎntâlnirile Internaționale de la Cluj,lucian blaga,teatrul national cluj
Cea de-a VIII-a ediție a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, organizată de Teatrul Naţional din Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația Conexio, se va desfăşura, anul acesta, în perioada 9 – 14 octombrie 2018. În acest an, tema Viziuni propune iubitorilor de teatru o vedere panoramică asupra spiritualității românești printr-o selecție...