Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ

actorul cornel coman

eterne-reveniri-in-luna-lui-ianuar-annie-musca1Astăzi, 16 ianuarie 2015, ne amintim de Cornel Coman (14 iunie 1936–16 ianuarie 1981).

Acum 34 de ani, într-o zi aspră de ianuarie, ne părăsea actorul Cornel Coman, cel care întruchipase zeci de roluri pe scena Teatrului „Bulandra” sau pe Marele Ecran, în Teatrul Radiofonic sau la Televiziune. Cel care iubise profesia așa cum își iubise locul de unde plecase în lume. Cel care pe scenă era mereu elegant și carismatic, iar tăcerea lui făcea mai mult decât o mie de cuvinte. Cel care în film se detașa parcă de personajul pe care îl juca, rămânând mereu el, Cornel Coman, omul, nu actorul. Privirea sa – un paradox între seninătate și cute adâncite – amplifica de fiecare dată personalitatea eroului de teatru sau de film. Iar vocea lui era un dar de preț.

cornel coman annie musca biografie

Cornel Coman

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anul 1963, la clasa profesorului Constantin Moruzan, fiind coleg de promoție cu: Irina Petrescu, Ștefan Iordache, Valentin Uritescu, Grigore Gonța, Sanda Țăranu, Șerban Cantacuzino, Nae Cosmescu, Violeta Berbiuc, Dionisie Vitcu și alții. Cei mai mulți dintre ei își vor construi o strălucită carieră în teatru și film.

Zi de Cireșar. 14. Anul 1936. Locul: Minunat. Satul Livezile, din Vrancea Arhaică, zonărubrica-remember-annie-musca-revista-teatrala-radio1 geografică-simbol de unde au descins și alți nobili ai scenei. Mă opresc pentru câteva secunde la Leopoldina Bălănuță. Nu-mi permit să-l uit nici pe Simion Mehedinți, savant european și om însemnat pe care, astăzi, din păcate, îl mai pomenim doar pe la simpozioane. Referitor la utilitatea spectacolului de teatru radiofonic, se pare că savantul geograf avea o vorbă: „Decât să meargă omul la club sau la cafenea unde fumul e gros să-l tai cu cuțitul – ori la cârciumă – unde boala e în toate sticlele cu rachiu, mai bine stă la gura sobei și ascultă de la Radio câte-n lună și-n stele.”

Actorul nostru a fost unul dintre cei șapte copii ai cuplului Alexandru și Magdalena Coman, botezat Alexandru-Corneliu de către o familie de învățători din sat. Doar Cornel, Theodor și Rodica au supraviețuit. Theodor, fratele mai mare, a lucrat o perioadă și în Televiziunea Română; se ocupa de ilustrația muzicală a multor emisiuni, printre care și Spectacolul lumii a lui Ioan Grigorescu. Rodica, sora cea mică a actorului lucra ca biolog la Institutul Cantacuzino din București. Citește integral: Remember: Cornel Coman, Revista Teatrală Radio, 16 ianuarie 2014. Fragmente din Colonia cea nouă de Luigi Pirandello, 1978; Cornel Coman în filmul Serata, regia: Malvina Urșianu, 1971 – filmul integral.

cornel coman annie-musca

Annie Muscă

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Remember de Annie Muscă

Alte articole și interviuri de Annie Muscă: 

Sandu Sticlaru

Vasilica Tastaman

Lucia Sturdza și Tony Bulandra jucau în primul film românesc înainte de a se căsători

Evocări: Leopoldina Bălănuţă

Evocări – Elia Kazan

De la rugby la film: Ilarion Ciobanu

Ingrid Bergman, actrița care s-a născut și a murit în aceeași zi

Prima femeie-pilot din lume cu brevet de zbor a fost actriță

Portrete – Jean Constantin – actorul care nu și-a stăpânit niciodată umorul

„Anda Călugăreanu a plecat departe”

Portrete – Dan Mihăescu: „Ar fi o glumă să devin octogenar”

Silvia Popovici, în premieră în presă

Oana Anagnoste: „Secretul armoniei dintre părinții mei a fost însăși pasiunea pentru profesia lor”– interviu realizat de Annie Muscă

Oana Anagnoste: „Gina Patrichi, o flacără, un fluture, o adiere…” – interviu realizat de Annie Muscă

costintuchilaREMEMBER16 ianuarie 1881,actori morti in ianuarie,annie muscă,cornel coman,data mortii lui cornel coman,livezile vrancea,pirandello,remember,serata,simion mehedinti,teatru radiofonic
Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ Astăzi, 16 ianuarie 2015, ne amintim de Cornel Coman (14 iunie 1936–16 ianuarie 1981). Acum 34 de ani, într-o zi aspră de ianuarie, ne părăsea actorul Cornel Coman, cel care întruchipase zeci de roluri pe scena Teatrului „Bulandra” sau pe Marele Ecran, în Teatrul Radiofonic sau...