de RALUCA NIȚĂ

teatro povero Monticchiello

De 50 de ani, la Monticchiello, în regiunea Toscana, toţi locuitorii „coboară în piaţă” ca să joace teatru.

Toate personajele pieselor reprezentate sunt ei înşişi. Eroi contemporani care se oglindesc în complexitatea societăţii italiene de astăzi. Felul lor de a face teatru nu constă în simpla realizare a unui spectacol, ci este un mod de a trăi, de a fi naturali, de a se cunoaşte şi de a se recunoaşte, de a rămâne în picioare în faţa greutăţilor vieţii, cu mândrie şi curaj. Un gen simplu, sărac, dar plin de bogăţia ambiţiei de a demonstra că toţi putem fi martorii şi povestitorii întâmplărilor pe care le trăim.

Monticchiello val d orcia

Monticchiello și Val d’Orcia

Monticchiello se află aproape de Pienza, în Val d’Orcia, lângă Siena. Este un orăşel  medieval cu un turn, o poartă de intrare, două biserici, două pieţe, câteva zeci de străduţe, un grup de case parcă agăţate de piatra dealurilor, 200 de locuitori şi un teatru care a devenit legendă.

Teatrul Sărac din Monticchiello este recunoscut pentru una dintre cele mai îndelungate experienţe teatrale internaţionale unde spectacolul se întâlneşte cu viaţa zilnică. Un experiment care rezistă de jumătate de secol şi care, de fiecare dată, îşi reafirmă concepţia identitară, atât în plan personal cât şi universal. Un proiect cultural, social şi chiar politic, în sensul nobil al cuvântului, care a fost gândit, structurat şi s-a afirmat prin teatru. Totul este conceput, scris şi interpretat de locuitorii cetăţii, care în majoritatea cazurilor joacă propriul rol real pe care îl au în comunitate.

teatro povero monticcchello

Povestea s-a născut în 1967 când, în luna iulie, timp de trei seri a fost reevocat un episod istoric din 1553, din timpul războiului dintre Republica din Siena şi Spania. Apoi, de-a lungul anilor, au fost transpuse istorisiri despre demoni şi vrăjitoare, luna aprilie a anului 1944 şi despre ţărani, Surioara Apă şi Pâinea vrăjitorească. Toate acestea în spectacole memorabile ca Sfratti, Strappi, Il paese dei balocchi sau Tempi veleniferi.

teatropovero

Teatro Povero din Monticchiello

Anul acesta temele au fost Aşteptarea şi Asediul. Spectacolul s-a intitulat Notte di attesa. Este cel de al cincizecilea spectacol din istoria locului. Repetiţiile au început încă din luna ianuarie cu adunări publice pentru a decide subiectul „autodramei”, cum o numea Giorgio Strehler, părintele teatrului italian de după cel de-al doilea război mondial.

Manifesto-2016-Notte-di-Attesa

De 35 de ani textul este scris de Andrea Cresti care conduce şi repetiţiile. Tema centrală de anul acesta: Asediul. Dar cine asediază pe cine? Cine e înăuntrul zidurilor şi cine în afara lor? Ce anume trebuie să fie salvat? Are teama un impact decisiv asupra noastră? Ce anume aşteptăm?

Îmbinând trecutul şi viitorul, creaţiile inedite ale Teatrului Sărac de la Monticchiello continuă să vorbească despre noi şi despre lume.

Corespondenţă de la Roma

raluca-nita

Raluca Niță

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Alte articole de Raluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

Viaţa lui Aung San Suu Kyi pe scena Teatrului din Ravenna

Peter Brook explorează nuanţele necunoscute ale minţii

Roman Polanski, regizor de musical la Paris

Eduardo De Filippo, 30 de ani de la moarte

Dario Fo se întoarce în televiziune cu povestea Sfântului Ambrozie

Filmul „Casablanca”, un mit născut dintr-o piesă de teatru

Jeroen Verbruggen, un coregraf pop care urăşte comparaţiile

Cazul Lehman Brothers la Piccolo Teatro din Milano

„Antigona” africană în interpretarea tinerilor actori din Senegal la Prato

Lindsay Kemp: 76 de ani fără un pas greşit

S-a stins din viaţă Luca Ronconi, ultimul regizor vizionar din teatrul contemporan

„Segreti d’autore”, Festivalul Mediului, Ştiinţelor şi Artelor de la Cilento (Salerno) 

Marcidofilm!, un nou teatru la Torino

Nouvelle Vague pe scena Teatrului Carignano din Torino

Globe Theatre prezintă „Hamlet” în 197 de teatre din lume

Shakespeare: un spectacol, o epocă, un afiş

„Numele trandafirului”, ultimul text teatral gândit de Umberto Eco

Pacienţii în sală, medicii pe scenă!

Daţi-i un teatru şi vă construieşte o lume – povestea unui dramaturg de succes

La Milano, „Regele Lear” se joacă în piscină

logo revista teatrala radio

Vezi: Arhiva rubricii Corespondență 

costintuchilaCORESPONDENȚĂAndrea Cresti,asediu,autodrama,giorgio strehler,notte di attesa,raluca niță,rol din realitate,Teatro Povero din Monticchiello,teatru italian,toscana
de RALUCA NIȚĂ De 50 de ani, la Monticchiello, în regiunea Toscana, toţi locuitorii „coboară în piaţă” ca să joace teatru. Toate personajele pieselor reprezentate sunt ei înşişi. Eroi contemporani care se oglindesc în complexitatea societăţii italiene de astăzi. Felul lor de a face teatru nu constă în simpla realizare a...