Cronică de teatru de RĂZVANA NIȚĂ

cronica de teatru poveste despre tatal meu

Radu F. Alexandru a publicat piesa Poveste despre tatăl meu în 2006 în volumul de teatru cu acelaşi titlu. Dramaturgul se reconfirmă fidel sursei sale de inspiraţie – mediul intelectual în România contemporană.

Gelu Nitu si Crina Muresan

Gelu Nițu și Crina Mureșan în Poveste despre tatăl meu

De această dată, istoria dramatică a personajului principal (Tatăl) este spusă, propusă de fiica sa, Irina. În faţa noastră se succed episoade tensionate care relevă personalitatea profund marcată a bărbatului a cărui femeie iubită a dispărut într-o bună zi, pe vremea regimului ceauşist, pentru a nu mai apărea niciodată. Eroul nostru nu se va împăca până la sfârşit cu absurdul, lipsa de logică a acestei disparţii. Aşa cum va refuza să îşi identifice soţia când i se va arăta la morgă un cadavru desfigurat.

ioana anastasia anton

Ioana Anastasia Anton (în prim-plan)

Se recăsătoreşte, are o fiică (cea care ne spune povestea, cea care leagă trecutul de prezent şi reface acest tragic parcurs prin destinul unui om, până la deznodământul fatal). Într-o bună zi trauma renaşte căci Andrei are senzaţia că şi-a zărit soţia la volanul unei maşini. Porneşte o investigaţie pe cont propriu, încearcă să afle adevărul sau măcar să pătrundă nişte înţelesuri.

Textul lui Radu F. Alexandru propune o explicare a destinelor individuale din perspectiva istoriei. Viaţa personajelor din Poveste despre tatăl meu este fundamental, inexorabil marcată de regimul comunist, de teroare şi de lipsa libertăţii, un regim pe care l-au traversat cu greu şi care a lăsat sechele majore.

mircea-constantinescu crina muresan

Mircea Constantinescu și Crina Mureșan

Spectacolul de la Teatrul Odeon, semnat de Gelu Colceag, este în primul rând o reverenţă în faţa propunerii dramatice, o punere în scenă de o manieră secvenţială a proceselor de conştiinţă ale personajului principal, dar şi ale celor din jur; cu alte cuvinte, teatru de idei, o analiză dramatică a felului în care fiecare dintre noi poate ajunge la un moment dat un simplu pion pe tabla de şah a istoriei.

Gelu Niţu împreună cu Crina Mureşan, Dan Bădărău, Mircea Constantinescu, Mircea N. Creţu şi Ioana Anastasia Anton oferă propriul unghi de vedere asupra unei perioade ce include încă foarte multe semne de întrebare. O tulburătoare posibilă radiografie a marii istorii văzută prin prisma micilor istorii, a destinelor individuale, a milioanelor de victime.

mircea constantinescu gelu nitu -poveste-despre-tatal-meu

Fotografii de Octavian Tibăr, Teatrul Odeon

O poveste adevărată adusă la lumina zilelor noastre, o posibilă evadare din coşmarul unei nopţi a trecutului tenebros, ce ne bântuie încă somnul, liniştea şi conştiinţa.

Videoclip

Vezi și: „Poveste despre tatăl meu” de Radu F. Alexandru, la Teatrul Odeon

Poveste despre tatăl meu, cronică de teatru de Pușa Roth

razvana nita

  Răzvana Niță. Foto: Petre Lupu

logo revista teatrala radio

Alte articole de Răzvana Niță: Va fi ora exactă 

Quo Vadis, Marie…cronică de teatru

„Port doliul vieţii mele…”, cronică de teatru 

Cu seriozitate, despre umor, cronică de teatru

Sub semnul creativităţii, cronică de teatru

Mozart rulz, cronică de teatru

Conformism şi nonconformism sau Viaţa pe brânci şi aplauzele în picioare, cronică de teatru

Dance me to the end of love

Istoria pe scenă

Seducţia vocilor şi actualitatea clasicilor, cronică de teatru radiofonic

Constantin Brâncoveanu – cu trei zile înaintea Învierii, cronică de teatru radiofonic

Tablouri într-o expoziţie, cronică de teatru radiofonic

Aventura care schimbă destine, cronică de teatru radiofonic

Moartea glumeşte până la capăt, cronică de teatru radiofonic

Taina întâmplării: Felix şi Pietro – Such a perfect day, cronică de teatru radiofonic

Între Mitică, prinţul mahalalei şi Hamlet, prinţul Danemarcei 

Teatru în grădină – Comedii, capriţuri, pamplezircronică de carte

Caragiale – între exces şi blestemul veşnicei actualităţi, cronică de carte

Există și întâmplări fericite

Arhiva rubricii Spectator, ca la teatru de Răzvana Niță

***

Vezi: arhiva rubricii Cronica de teatru

costintuchilaCRONICA DE TEATRUconștiință,crina mureșan,dan bădărău,gelu colceag,gelu nițu,ioana anastasia anton,mircea constantinescu,poveste despre tatăl meu,radu f alexandru,răzvana niță,teatrul odeon bucurești
Cronică de teatru de RĂZVANA NIȚĂ Radu F. Alexandru a publicat piesa Poveste despre tatăl meu în 2006 în volumul de teatru cu acelaşi titlu. Dramaturgul se reconfirmă fidel sursei sale de inspiraţie – mediul intelectual în România contemporană. Gelu Nițu și Crina Mureșan în Poveste despre tatăl meu De această dată,...