ioana craciunescu matei visniec sufleorul fricii

sigla teatrul din sibiuTeatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu anunță premiera spectacolului Sufleorul fricii de Matei Vişniec, monolog în interpretarea Ioanei Crăciunescu, la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu. Avanpremiera a avut loc vineri, 20 decembrie 2013, iar premiera este programată miercuri, 15 ianuarie 2014, la ora 19.00.

ioana craciunescu matei visniec

Matei Vișniec și Ioana Crăciunescu

Ioana Crăciunescu revine pe scena Teatrului Naţional din Sibiu într-un one woman show tulburător, despre o lume supusă fricii, despre împărăţia groazei învelită în catifea, despre coşmarul ce s-a adeverit a fi utopia comunistă. Scris de Matei Vişniec, în vremea studenţiei sale, Sufleorul fricii (1977) este un monolog construit asemenea unei parabole, combinând, în mod inedit, absurdul, comicul şi tragicul. Ioana Crăciunescu propune o lectură graţioasă şi simplă a acestui monolog, într-o formulă care se adaptează nu doar spaţiilor clasice, dar şi teatrului de stradă sau teatrului de cafenea. Spectacolul este regizat de Gérard Audax, directorul Companiei independente de teatru „Clin d’Œeil” din Orléans şi cel căruia i se datorează debutul acestei aventuri teatrale. Decorul spectacolului de la Sibiu poartă semnătura scenografului Alin Gavrilă.

ioana craciunescu premiera sibiu

Ioana Crăciunescu, poetă şi actriţă, s-a născut în 1950, la Bucureşti. După ce a studiat la Institutul de Teatru şi Cinema din Bucureşti, a fost angajată de unul dintre cele mai prestigioase teatre din ţară, Teatrul „Nottara”, unde a jucat peste patruzeci de roluri principale şi peste treizeci de roluri din repertoriul clasic şi modern român. Ea a primit de două ori premiul pentru interpretare feminină decernat de A.C.I.N. (echivalentul premiului César), precum şi Unicornul de Aur la Festivalul de film de la Amiens. Stabillită în Franţa după 1990, a jucat în numeroase teatre şi festivaluri: Cartoucherie de Vincennes, Teatrul din Lucernaire, Teatrul din L’Isle Saint Louis, Teatrul Sudden, Teatrul Mouffetard, Festivalul de la Avignon, Teatrul din Grandville, Teatrul din Limoges, Festivalul Châlon sur Saone. Ioana Crăciunescu este una dintre cele mai originale voci ale poeziei româneşti din generaţia sa. A publicat peste zece volume de poezie, majoritatea fiind traduse în franceză, germană, rusă, poloneză, spaniolă, etc. Activitatea de actriţă de teatru şi de cinema vine să întregească personalitate literară, „sfâşiată între nostalgia unui viitor agonizant şi regretul ironic al unui pământ pierdut”.

actrita ioana craciunescu

Ioana Crăciunescu

Sursa: site-ul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu.

 

 

costintuchilaPREMIERĂabsurd,gerard audax,ioana crăciunescu,parabolă,sufleorul fricii monolog de matei vișniec,teatrul radu stanca sibiu,tragic,utopie comunistă
Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu anunță premiera spectacolului Sufleorul fricii de Matei Vişniec, monolog în interpretarea Ioanei Crăciunescu, la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu. Avanpremiera a avut loc vineri, 20 decembrie 2013, iar premiera este programată miercuri, 15 ianuarie 2014, la ora...