ion caramitru ambasador cultural shakespeare

Lansarea oficială, în România, a programului de evenimente consacrate – sub motto-ul „Shakespeare Lives” („Shakespeare trăiește”) – împlinirii a 400 de ani de la dispariția celui mai important creator al culturii britanice, William Shakespeare, a avut loc joi, 4 februarie 2016, la Teatrul Național „I. L. Caragiale” (Sala Media) sub auspiciile Ambasadei britanice și a Consiliului Britanic din București.

În deschiderea serii, Excelența Sa, ambasadorul britanic Paul Brummel a prezentat (în limba română!), semnificația acestui program consacrat comemorării, pe plan mondial, a marelui Will. Una dintre inițiativele lansate în acest context este desemnarea, în fiecare țară unde se desfășoară programul, a unei personalități drept „Ambasador Shakespeare”.

Titlul de Ambasador Cultural Shakespeare

„…Ion Caramitru, este o onoare și o plăcere să îți înmânez această medalie ca simbol al respectului nostru și al recunoașterii oficiale că ești, fără îndoială, cel mai de seamă ambasador Shakespeare al României” – au fost cuvintele directorului Consiliului Britanic București, Nigel Townson, care au însoțit ceremonia desemnării actorului Ion Caramitru drept Ambasador Cultural Shakespeare în cadrul programului „Shakespeare Lives” – ceremonie care a constituit momentul central al serii.

Ion Caramitru si Nigel Townson.la TNB

Ion Caramitru și Nigel Townson la Teatrul Național din București, 4 februarie 2016

Un montaj video cu imagini din spectacolele în care Ion Caramitru a interpretat variate roluri din dramaturgia lui Shakespeare, de la Romeo și Julieta (1967!), Hamlet (rol pentru care actorul român a fost nominalizat printre cei mai buni 10 interpreți ai rolului care au existat vreodată, de către Michael Boyd, directorul artistic al Royal Shakespeare Company) până la Eduard al III-lea, Macbeth sau Prospero (2015); un fragment video dintr-un dialog cu Michael Pennington dintr-un workshop susținut cu ani în urmă la Craiova, precum și un mini-recital live, bilingv – în română și engleză, susținut de actor și îndelung aplaudat de cei prezenți – au fost tot atâtea argumente venite să susțină, cu asupră de măsură, opțiunea înaltelor foruri oficiale britanice de a-l desemna pe Ion Caramitru drept Ambasador Cultural Shakespeare în România.

„…Peste 50 de ani de carieră shakespeariană și, în tot acest timp, a menținut o relație extrem de strânsă cu teatrul britanic și cultura britanică în sensul cel mai cuprinzător…”, a încheiat Nigel Townson discursul său de însoțire a acordării titlului de Ambasador Cultural Shakespeare lui Ion Caramitru.

Ion Caramitru & Shakespeare. la TNB

Fotografii de Florin Ghioca. Sursa foto: TNB

„Un ambasador are menirea de a sluji interesele teritoriului pe care îl reprezintă. Mă angajez, așadar, să port de grijă… intereselor Marelui Will și să-l slujesc în continuare” – a declarat, cu emoție firească, Ion Caramitru, exemplarul interpret al marilor partituri shakespeariene.

Evenimentul din seara zilei de 4 februarie 2016, moderat de Marius Constantinescu, la care au participat numeroși invitați, s-a desfășurat într-o ambianță scenografică menită să îl evoce pe marele dramaturg englez: afișe ale spectacolelor shakespeariene din repertoriul TNB, o selecție de costume de epocă, precum și un superb bust în bronz semnat de Dimitrie Paciurea, din colecția Muzeului TNB. Ambianța sonoră a serii a fost asigurată live de Cvartetul Adrian Naidin (Adrian Naidin, Sorin Zlat, Giani Amarandei, Gabriel Bălașa).

Comunicat al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București

logo revista teatrala radio

Arhiva Teatrul Național din București

Arhiva rubricii Eveniment

costintuchilaEVENIMENTanul shakespeare 400,duard al III-lea,ion caramitru ambasador cultural shakespeare,ion caramitru in hamlet,macbeth,Nigel Townson,prospero,shakespeare bornz dimitrie paciurea,teatrul național bucurești
Lansarea oficială, în România, a programului de evenimente consacrate – sub motto-ul „Shakespeare Lives” („Shakespeare trăiește”) – împlinirii a 400 de ani de la dispariția celui mai important creator al culturii britanice, William Shakespeare, a avut loc joi, 4 februarie 2016, la Teatrul Național „I. L. Caragiale” (Sala Media)...