vicarul radu penciulescu ion caramitru tvr

Casa de Producție a TVR îi urează „La mulți ani!” lui Ion Caramitru, născut în 9 martie 1942 și vă invită să urmăriți la TVR 3, sâmbătă, 11 martie 2017, la ora 20.00, Vicarul de Rolf Hochhuth, în regia artistică și scenografia lui Radu Penciulescu. Traducere de Florin Tornea. Spectacol realizat în anul 1972 în colaborare cu Teatrul ”Lucia Sturdza Bulandra”. În distribuţie: Gheorghe Ionescu-Gion, Victor Rebengiuc, Emmerich Schäffer, Ion Caramitru, Fory Etterle, George Oancea, Nicolae Mavrodin, Jean Reder, Geta Măruță, Corneliu Coman, N. Luchian-Botez, Vasile Florescu, Mariella Petrescu, Gheorghe Ghițulescu, Cătălina Pintilie, Dorin Dron, Emil Reisenauer, Virginia Alexandru, Adrian Georgescu, George Andreescu, Dinu Dumitrescu, Ștefan Velniciuc, Dumitru Damian, Nicolae Popa, Mihai Vasile Boghita, Alexandru Martinescu, George Petreanu, Gheorghe Novac.
Echipa TV: Operator șef: Edwiga Adelman. Regia TV: Letiția Popescu.
Reluare: duminică, 12 martie, la ora 7.55, TVR 3.

Jucată pentru prima oară în 20 decembrie 1963, la Berlin, în regia lui Erwin Piscator, piesa lui Rolf Hochhuth, Vicarul, a stârnit imense controverse și a avut un impact major asupra lumii postbelice. Textul se bazează pe cercetările lui Hochhuth în arhivele Vaticanului privind activitățile din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și ia în discuție felul în care Papa Pius XII, reprezentantul lui Hristos pe pământ, și Biserica Catolică s-au abținut de la condamnarea publică a persecuțiilor naziste asupra evreilor. „Rolf Hochhuth a vrut să tulbure liniștea preaîmpăcatului cu sine secol XX , punându-ne sub ochi una dintre cele mai hidoase răni pricinuite civilizației: genocidul nazist împotriva evreilor.” – Ileana Popovici, revista ”Teatrul” (1972).

Față în față cu tăcerea papei Pius XII, martori și actori implicați în masacru sunt Gerstein (Victor Rebengiuc) care aduce vestea și părintele Ricardo Fontana (Ion Caramitru) care se internează de bunăvoie în lagăr, luând locul altui deținut.

„Văd în fiecare zi sosind din toate colțurile Europei, în aceste fabrici ale morții, transporturi după transporturi. Cei mai mulți tac. 25 de minute. Atât ține gazarea. Acuma este vorba să se accelereze procesul. În acest scop am și fost trimes acolo, sunt inginer și medic”, spune Gerstein la începutul piesei, încercând să obțină o audiență papală. Fontana îl întreabă direct: „D-le Gerstein, de ce ați admis să lucrați cu asasini?”. „Nu poți trage de hățuri decât stând în căruță. Dictaturile trebuiesc zdrobite dinăuntru”, vine răspunsul.

Radu Penciulescu

Radu Penciulescu

Regizorul a acceptat să acorde Casei de Producție a TVR o scurtă mărturie privind punerea în scenă a piesei Vicarul în 1972.

Radu Penciulescu: Una dintre marile mele bucurii la montarea spectacolului Vicarul a fost să lucrez cu echipa, cu trupa. A fost prima întâlnire esențială cu Ion Caramitru. Dar în distribuție mai erau și alți mari actori: Victor Rebengiuc, Fory Etterle, Ionescu-Gion, care era Papa. Retrăiesc plăcerea mare a producerii acestei piese. Era o perioadă glorioasă a vieții mele. Și Vicarul, și piesa pe care am ales-o pentru televiziune imediat după aceea, Cei din urmă de Maxim Gorki, au fost impulsuri dragi inimii mele, fără constrângeri profesionale. Numai dragoste. Vicarul a avut un mare succes. Angajamentul lui Hochhuth față de piesă era esențial în timpul acela.

Reporter: Hochhuth s-a temut să permită ca textul să fie jucat în Europa de Est. Socotea că ar putea fi considerat un text împotriva religiei catolice, împotriva religiei în general. Cum ați evitat această piedică?

R. P.: Nu e o piesă anti-catolică. Este o piesă împotriva unui anume Papă care a fost laș și nu a făcut publică crima nemților, deși avea informații despre ea. Textul era enorm, 600 de pagini, am tăiat jumătate. A fost nevoie să îl esențializez. Munca mea cea mare a fost prelucrarea textului și scenografia.

Rep.: … care era pe scena dificilă, en ronde, de la sala Grădina Icoanei a Teatrului ”Bulandra”?

R. P. : Acțiunea era concomitent pe mai multe planuri și spectatorul își alegea singur planul de urmărit. De exemplu, tot timpul spectacolului era un personaj, un actor sau figurant, slăbuț, care, timp de trei ore, în planul întâi, sorta un maldăr imens de haine, pantofi, ciorapi. Iar acțiunea se petrecea în planul doi.

Ion Caramitru în Vicarul

Ion Caramitru în Vicarul

Actorul Ion Caramitru rememorează acel început de carieră:

Reporter: Ce a însemnat acest rol pentru dumneavoastră?

Ion Caramitru: A  fost al doilea mare rol pe care l-am primit, ca tânăr angajat al Teatrului ”Bulandra”. Mai jucasem în Candida de George Bernard Shaw, dar acest rol – într-o piesă de atitudine politică, cu combustie istorică şi cu trasee apropiate de destinul lumii noastre moderne – nu primisem şi nu speram să primesc. Marea bucurie a fost întâlnirea cu Radu Penciulescu, regizorul pe care îl admiram, pedagog extraordinar care mi-a încredinţat partitura lui Riccardo Fontana. Profesorul Penciulescu mă cunoştea din Institut, unde eram student şi jucam Hamlet. Mă ştia, nu m-a luat ca din oală. Pentru mine a contat enorm acest spectacol excepţional, plin de energie şi atitudine, estetică dar şi programatică. Spectacolul a fost primit cu un imens entuziasm în epoca. Era o dezbatere teatrală despre ceea ce s-a întâmplat în cel de-Al Doilea Război Mondial. Erau lucruri de care lumea ştia, dar nu atât de intens şi artistic puse în valoare că în spectacolul respectiv.

Rep.: Ce vă amintiţi din acea montare? Cum era scenă, cum era scenografia, cum era atmosfera?

I. C.: Practic podiumul sălii de la Grădina Icoanei era scenă pentru toate momentele, pentru toate scenele piesei, astfel încât era un spectacol deschis, fără ascunzişurile de culise ale teatrului clasic, un spectacol-manifest, spectacol-dezbatere, folosind numai destine umane în conjunctura istorică reală din care se născuse piesa.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea 

costintuchilaTEATRU TVAdrian Georgescu,Alexandru Martinescu,aniversare ion caramitru,Biserica Catolică,casa de productie tvr,Cătălina Pintilie,Corneliu Coman,Dinu Dumitrescu,Dorin Dron,Dumitru Damian,Emil Reisenauer,Emmerich Schäffer,Erwin Piscator,fory etterle,George Andreescu,George Oancea,George Petreanu,Geta Măruță,Gheorghe Ghițulescu,Gheorghe Ionescu-Gion,Gheorghe Novac.,ion caramitru,Jean Reder,Mariella Petrescu,Mihai Vasile Boghita,N. Luchian-Botez,Nicolae Mavrodin,Nicolae Popa,Papa Pius XII,radu penciulescu,Rolf Hochhuth,stefan velniciuc,Vasile Florescu,vatican,vicarul,victor rebengiuc,Virginia Alexandru
Casa de Producție a TVR îi urează „La mulți ani!” lui Ion Caramitru, născut în 9 martie 1942 și vă invită să urmăriți la TVR 3, sâmbătă, 11 martie 2017, la ora 20.00, Vicarul de Rolf Hochhuth, în regia artistică și scenografia lui Radu Penciulescu. Traducere de Florin Tornea....