de MARIA TIMUC

ion chelaru 70 de ani articol maria timuc

„De ce te sărbătorești cu o zi înainte, Ioane?”, l-am întrebat zilele trecute pe Ion Chelaru, care împlinește 70 de ani astăzi, 29 august 2016.

„Păi… Nu sărbătoresc împlinirea a 70 de ani, ci despărțirea de 69 de ani”, mi-a spus el, zâmbind ștrengărește pe sub mustățile prelungi, care – privindu-le – îți amintesc că actorul l-a întruchipat pe Stalin, ce-i drept, pe scenă.

Aniversare Ion Chelaru

Ion Chelaru

Umorul nu e punctul forte al marilor actori care au umplut inimile celorlalți cu râsete și bucurie (ba, parcă tocmai ei sunt străbătuți de fiorul dramatic al existenței), dar Ion Chelaru are momente de viață la fel ca cele de pe scenă. Deși are o fire înclinată spre seriozitate, mai degrabă contemplativă, sensibilă și călătoare prin tainicele umbre ale ființei umane, omul Ion Chelaru e înzestrat cu umor, un umor fin, inteligent, care răzbate din spatele măștii sale de „om dur”. Acest om, aparent „mărunt” din punct de vedere fizic, emană o putere fantastică, una ascunsă înlăuntru, în partea ascunsă a minții și a sufletului său, o putere care l-a purtat prin această viață ca pe un om demn, capabil să treacă peste furtunile propriei existențe. Hărăzit pentru actorie, Ion Chelaru nu s-a lăsat până când n-a ajuns la facultatea dragă sufletului său. Timp de șapte ani la rând a dat la facultate. Era tânăr pe atunci, dar – pe cât de tânăr – pe atât de perseverent în a-și urma visul și vocația. 

Ion Chelaru

Eu cred că, dacă ar fi fost nevoie, Ion Chelaru ar fi făcut la fel ca Edison, care a încercat de 999 de ori să inventeze becul și a reușit la încercarea numărul 1000. O asemenea determinare este posibilă doar pentru acei oameni care „au intuiția” că ceea ce caută există deja. Este o cunoaștere, ascunsă în profunzimile ființei, o intuiție formidabilă, care îl motivează pe căutător, așa încât eșecul nu-i decât o întârziere pozitivă, care mobilizează și mai mult resursele frumoase, precum forța, inteligența și talentul. O asemenea cunoaștere a avut Ion Chelaru despre vocația sa fundamentală: aceea de a fi actor și a aduce la viață nenumărate personaje. Cei născuți actori, precum este Ion Chelaru, au știut dintotdeauna că sunt actori și au demonstrat aceasta de-a lungul întregii vieți. Iată-l și pe Ion Chelaru la 70 de ani, purtând cununa frumoasă a unei vieți împlinite prin talent, muncă, răbdare, perseverență, inteligență, intuiție, îndrăzneală, dar și modestie. A jucat în nenumărate piese de teatru (v. Wikipedia) și în nenumărate filme, făcând roluri magistrale.

actorul ion chelaru

Unul dintre cele mai solicitante roluri ale maestrului Chelaru a fost Stalin (în spectacolul Master Class de D. Pownall regia: Dinu Cernescu, Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București, 1995), un personaj complex, straniu, în sufletul căruia actorul a descoperit – trăindu-i emoțiile – slăbiciunea, lacrimile, puterea, sadismul și sensibilitatea, frica, ura și dragostea de putere. „Repetând pentru rolul lui Stalin mă cuprindea un plâns teribil, o stare ciudată, de parcă preluam o suferință interioară tainică a personajului. Au fost zile și momente grele pentru mine”, mi-a mărturisit Ion Chelaru într-o zi. Așa se întâmplă cu marii actori: ei intră în pielea personajelor, devin chiar acele personaje și sfârșesc prin a retrăi complet emoțiile lor. În această identificare totală cu personajul se ascunde forța marelui actor, puterea lui de a trăi în aceeași viață mai multe vieți, puterea lui de a fi… mereu altul, mereu altcineva. Poate că actorul este singura ființă care, într-o viață, poate fi și rege, și sclav, și dictator, și ucigaș, și salvator de suflete, și terapeut, și bețiv, și afemeiat, și bărbatul perfect, și omul angelic, și cel frumos, și cel urât. Experiența emoțională a actorului nu poate fi – cred – egalată de nimeni altcineva, căci cu toții trăim în limitele propriului nostru Eu, a propriei experiențe emoționale, un singur personaj, pe noi înșine, așa cum suntem. Actorul, însă, ne trăiește pe noi toți și poate deveni oricare dintre noi, cunoscându-ne prin forța sa misterioasă de a pătrunde în trăirile noastre ca și cum ar fi ale sale. Aceasta a făcut și Ion Chelaru, cum au făcut toți marii actori.

Ion Chelaru avarul indragostit

Ion Chelaru în Avarul îndrăgostit de Cristian Juncu după Molière, regia: Vlad Massaci, Teatrul de Comedie din București. Data premierei: 7 mai 2005

Piesele în care îl puteți vedea pe Ion Chelaru acum sunt: Avarul îndrăgostit de Cristian Juncu după Molière, …escu, Scorpia îmblânzită, Revizorul, Suflete moarte, dramatizare de Mihail Bulgakov după Gogol, toate la Teatrul de Comedie din București și Tango, o piesă în care joacă alături de soția sa minunată, Mirela Gorea, la Teatrul „Bulandra”. Trei dintre aceste piese, respectiv Scorpia îmblânzită, Suflete moarte și Tango, au avut premiera în ultima stagiune teatrală.

Ion Chelaru 2

În Avarul îndrăgostit

Ion Chelaru (Ioan Chelaru) este și scriitor – dramaturg și poet –, unul talentat și preocupat de destinul ființei umane, al speciei, al lumii. Piesele sale trădează căutarea frenetică a răspunsurilor la întrebările fundamentale ale vieții, la întrebările legate de existența lui Dumnezeu, de existența unui sens și a justificării existenței. În Dialoguri dramatice este pregnantă această aplecare a autorului asupra profunzimilor conștiinței umane, unde Raiul, Iadul, Dumnezeu, răul și binele se împletesc cu un scop precis, întru gloria divină și descoperirea sensului vieții noastre. Spiritul învinge în viziunea dramaturgului Chelaru, spiritul este mereu viu și întruparea lui prin noi e doar o călătorie prin vis.

Mirela Gorea și Ion Chelaru în Tango

Mirela Gorea și Ion Chelaru în Tango de Sławomir Mrożek, regia: Laura Vlad, Teatrul „Bulandra” din București. Data premierei: 28 martie 2006

La 70 de ani Ion Chelaru este un om care și-a împlinit destinul: a făcut în această viață tot ce a dorit cu adevărat să facă, a trăit cum a dorit cu adevărat să trăiască și a realizat ceea ce și-a dorit să realizeze. Dincolo de obstacole, norocul, ajutorul divin, talentul, perseverența, încrederea, speranța, frumusețea, grația și bucuria i-au colorat experiențele. El are astăzi o vârstă de aur, o vârstă matură, din interiorul căreia se pot naște vise noi și împliniri mai mari.

Ar fi multe de spus, probabil chiar un roman în câteva volume despre o viață atât de intensă și de frumoasă ca a lui Ion Chelaru, dar poate că ne va spune/va scrie chiar el într-o zi… acest roman. 

La mulți ani, Ion Chelaru!

Prietenii care te iubesc îți doresc acum drum frumos și mulți ani fericiți, în care alte vise minunate să-ți devină realitate!

Ion Chelaru, video de Ioan Busuioc  

Fragmente de teatru radiofonic

Ion Chelaru în Sodoma și Gomora de Jean Giraudoux, regia: Toma Enache, 2005

Ion Chelaru și Dorina Lazăr în Căsătoria de Gogol, fragment din recitalul „Peţitoare şi cumetre”. Cinci personaje în interpretarea actriţei Dorina Lazăr, regia artistică: Cristian Munteanu. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Data difuzării în premieră: duminică 27 martie 2005

Camillus, piesă pentru teatru radiofonic de Ioan Chelaru, regia: Dan Micu, 1993. Spectacolul a fost redifuzat luni, 29 august 2016, ora 0.30, la Radio România Cultural. Vezi: Teatrul Național Radiofonic

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

Maria Timuc

Maria Timuc

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Aniversare

costintuchilaANIVERSAREaniversare ion chelaru 70 de ani,dan micu,Fiokla Ivanovna,gogol,ion chelaru,jean giraudoux,maria timuc,mirela gorea,moliere,piese de ion chelaru,podkoliosin,sodoma si gomora,stalin,tango de mrozek
de MARIA TIMUC „De ce te sărbătorești cu o zi înainte, Ioane?”, l-am întrebat zilele trecute pe Ion Chelaru, care împlinește 70 de ani astăzi, 29 august 2016. „Păi... Nu sărbătoresc împlinirea a 70 de ani, ci despărțirea de 69 de ani”, mi-a spus el, zâmbind ștrengărește pe sub mustățile prelungi,...