ion lucian amintiri despre eugen ionescu si rinocerii paris

„Datorită vouă, am realizat și eu dimensiunile piesei mele”– Eugen Ionescu despre spectacolul Rinocerii, montat la Teatrul de Comedie din București în 1964

În 1965, la Teatrul Națiunilor de la Paris s-a jucat cu mare succes spectacolul Teatrului de Comedie din București cu Rinocerii de Eugen Ionescu, avându-i în distribuție pe Ion Lucian și Radu Beligan, în regia lui Lucian Giurchescu (premiera bucureșteană: 10 aprilie 1964). La Paris a fost un adevărat triumf, spectacolul fiind foarte apreciat și de autorul prezent în sală.

ion-lucian

Ion Lucian

Prima piesă de Eugen Ionescu montată la Teatrul Naţional Radiofonic este Lecţia, difuzată în premieră în 19 martie 1968, cu Octavian Cotescu, Rodica Tapalagă, Dodi Caian în regia lui Lucian Giurchescu, folosind traducerea Elenei Vianu. După această dată, din motive uşor de imaginat, dramaturgia lui Eugène Ionesco nu a mai putut intra în repertoriu. Abia în toamna lui 2003, este transmisă în premieră Rinocerii, în regia lui Lucian Giurchescu, varianta radiofonică a spectacolului din 1964, de la Teatrul de Comedie din Bucureşti.

rinocerii eugen ionescu ion lucian

În iunie 1967, scriitorul Manase Radnev, redactor pe atunci al emisiunilor teatrale TV, i-a luat un interviu lui Eugen Ionescu pentru Televiziunea Română, interviu care urma să prefaţeze montarea piesei Noul locatar, în regia lui Cornel Todea, cu Ştefan Mihăilescu-Brăila în rolul principal. Această convorbire, înregistrată în studiourile Televiziunii Franceze şi nu în locuinţa dramaturgului din Bulevardul Montparnasse, este singurul interviu acordat de Eugen Ionescu nu numai televiziunii, ci întregii prese româneşti după război până la revoluţia din Decembrie 1989.

rinocerii foto-amir-kholoosi

Rinocerii. Foto: Amir Kholoosi

Folosind și înregistrarea sonoră a acestui interviu unicat, Manase Radnev și Pușa Roth au realizat în 2004 emisiunea Eugen Ionescu – ieri și azi (difuzată la Radio România Actualități, 26 aprilie 2004, ora 23.03), pe care o veți asculta integral în curând, pe acest site.

Astăzi, 7 ianuarie 2014, vă oferim prețioasa mărturie a lui Ion Lucian (22 aprilie 1924–31 martie 2012, București), făcută în această emisiune.

Costin Tuchilă

 Grafică și ilustrații: Costin Tuchilă. Editare multimedia: Maria Andronache.

 

costintuchilaINTERVIUelena vianu,eugen ionescu despre rinocerii,ion lucian,lucian giurchescu,manase radnev singurul interviu cu eugen ionescu pana in 1989,mărturie a lui ion lucian despre rinocerii la paris,montări ionesco la tnr,octavian cotescu,pusa roth,radu beligan,rinocerizare,rodica tapalagă,teatrul națiunilor,triumf al teatrului românesc,tv
„Datorită vouă, am realizat și eu dimensiunile piesei mele”– Eugen Ionescu despre spectacolul Rinocerii, montat la Teatrul de Comedie din București în 1964 În 1965, la Teatrul Națiunilor de la Paris s-a jucat cu mare succes spectacolul Teatrului de Comedie din București cu Rinocerii de Eugen Ionescu, avându-i în distribuție...