irina movila teatru radiofonic

Premiul ”Cea mai valoroasă speranţă a cinematografului european” pentru rolul din pelicula Pepe şi Fifi, regizat de Dan Piţa (1993), Premiul pentru Cea mai bună actriţă la Festivalul Lumilor Latine, Arcachonn / Franţa, 1992 și la Festivalul de Film Geneva / Elveţia, 1993, dar și Premiul  PRO VICTORIA –  ”Placheta de aur”, acordat de Asociaţia Producătorilor, Autorilor şi Realizatorilor de Film pentru interpretare feminină sunt doar cateva distincţii din impresionantul palmares al actriţei Irina Movilă.

Irina Movilă

Irina Movilă

Personalitate unică în peisajul teatral românesc, actriţă de film, teatru, televiziune şi Radio, Irina Movilă a făcut primii paşi în carieră încă înainte de a-şi definitiva studiile. Debutul său, în cinematografie, se datorează regizorului Horea Popescu, cel care a distribuit-o în rolul Cristina din Zbor inalt, ecranizare din 1988 după piesa lui Horia Lovinescu, Moartea unui artist. Irina Movilă a absolvit Academia de Teatru şi Film, Bucureşti, în anul 1991, la clasa profesorului Mircea Albulescu. Un an mai târziu, Irina Movilă intra în trupa Teatrului Mic, scenă care i-a prilejuit întâlnirea cu roluri frumoase şi diverse sub bagheta unor mari regizori precum: Cătălin Buzoianu, Vlad Mugur sau Alexandru Dabija, care i-au marcat fundamental devenirea artistică. Irina Movilă a fost Hipolita şi Titania din Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare, Veta din O noapte furtunoasă a lui Ion Luca Caragiale, Martha din Neînţelegerea de Albert Camus sau Varia din Livada de vişini de Cehov, Zemlianika din Revizorul de N.V. Gogol, spectacole semnate de Felix Alexa, Dora în Lut de Marijke Schermer, în regia lui Vlad Massaci, pe scena Teatrului Naţional, dar a putut fi aplaudată şi pe scena Teatrului Metropolis în spectacolul O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord de Edvard Radzinski, montare realizată de Mihai Constantin.

Irina Movilă a interpretat însă şi importante partituri în spectacole radiofonice, inspirate din dramaturgia universală, sub bagheta maeştrilor teatrului radiofonic. În perioada 6–9 februarie 2017, Teatrul Naţional Radiofonic vă invită să ascultaţi, la Radio România Actualităţi, la ora 23.05, patru spectacole din creaţia sa radiofonică: Marfa vie de Anton Pavlovici Cehov, regia artistică: Vasile Manta (luni, 6 februarie), Platonov – un Hamlet de provincie de Anton Pavlovici Cehov (marți, 7 februarie), Ce mai e nou după Cehov (miercuri, 8 februarie), spectacole semnate de regizorul Dan Puican şi Atelierul de reparat amintiri de Valeriu Sârbu, montare realizată de regizorul Cristian Munteanu (joi, 9 februarie).

logo revista teatrala radioVezi: arhiva Teatrul Național Radiofonic

costintuchilaTEATRUL NAȚIONAL RADIOFONICcristian munteanu,dan pița,dan puican,Irina Movilă,lut de Marijke Schermer,Marfa vie,Neînţelegerea de Albert Camus,platonov,teatrul national radiofonic,valeriu sîrbu,visul unei nopti de vară
Premiul ”Cea mai valoroasă speranţă a cinematografului european” pentru rolul din pelicula Pepe şi Fifi, regizat de Dan Piţa (1993), Premiul pentru Cea mai bună actriţă la Festivalul Lumilor Latine, Arcachonn / Franţa, 1992 și la Festivalul de Film Geneva / Elveţia, 1993, dar și Premiul  PRO VICTORIA –  ”Placheta de aur”, acordat de Asociaţia Producătorilor, Autorilor şi Realizatorilor de...