irina rachiteanu batrana si hotul teatru tv

logo mic casa de productie tvrÎn amintirea Irinei Răchițeanu (1920, Brăila–15 octombrie 1993), care a marcat, printr-o prezență de peste o jumătate de secol, scena românească, Casa de producție a TVR propune luni, 12 octombrie 2015, la ora 20.10, la TVR 2 spectacolul preluat de la Teatrul Mic, Bătrâna și hoțul de Viorel Savin, în regia lui Cristian Hadjiculea. Interpretează: Irina Răchiţeanu, Sorin Medeleni, Petre Moraru, Niculae Ieremciuc. Director de producţie:  Viorel Suciu. Decoruri: Virgil Luscov, Gheorghe Cazan. Costume: Daniela Mirea. Imaginea: Radu Popescu, Cristian Neacşu, Mihai Naghy, Andrei Marinescu. Director de imagine: Cristian Nicolau. Regia de montaj: Marga Niţă. Regia artistică TV:  Olimpia Arghir.

irina rachiteanu mari actori romani

Irina Răchițeanu

Irina Răchițeanu mărturisea că rolul Bătrânei din textul lui Viorel Savin era o încercare pentru ea: „Autorul a propus o bătrână de peste 80 de ani. Eu am 65 – și sunt încă în formă. Umeri cărnoși, sâni, șolduri. Și nu am darul «compozițiilor de vârstă» à la Leopoldina Bălănuță sau Olga Tudorache.” Îndoielile din timpul repetițiilor au fost, însă, depășite în spectacolul memorabil al Teatrului Mic. 

La puțin timp după premiera absolută la Bacău, în 1983, Cristian Hadjiculea propune Teatrului Mic textul dramaturgului Viorel Savin, cu marea tragediană Irina Răchițeanu în rolul principal și față în față cu Sorin Medeleni – Hoțul. Intriga simplă: un hoț pătrunde într-un muzeu pentru a fura un tablou și dă peste custodele și proprietarul muzeului, o bătrână de 80 de ani, incapabilă să îl oprească, fizic, dar perfect capabilă de un întreg arsenal de «trucuri, prefăcătorii și amânări».” (Constantin Radu-Maria, revista „Teatrul”, nr. 4, aprilie 1987, p. 35).

irina rachiteanu sorin medeleni batrana si hotul teatrul mic

Irina Răchițeanu și Sorin Medeleni în Bătrâna și hoțul, Teatrul Mic din București, data premierei: 29 ianuarie 1987. Sursa foto: revista „Teatrul”, nr. 4, aprilie 1987

Irina Răchițeanu descoperă cheia rolului, se regăsește pe ea însăși și depășește handicapul primelor repetiții devenind punctul central al reușitei spectacolului, după cum o descrie criticul de teatru Valentin Silvestru în cronica sa de la premieră: „Ea făurește personajul cu o fermecătoare bogăție de detalii. Schimbă cursiv numeroasele măști, inducând în eroare nu numai oaspetele, ci și spectatorii, asupra invitabilelor intenții. Joacă fără greș și cu distincție senilitatea, candoarea, cinismul, răutatea sadică, ironia veninoasă, prestanța, trufia ciocoiască, deznădejdea, curajul, inconștiența, viclenia, indiferența, pictând magistral un portret saturat de tonuri tulburi, de o savantă imprecizie, pe care l-ar fi semnat, cred, Derain. […] E o plăcere s-o vezi pe Irina Răchițeanu practicând un atare teatru modern – sigur în intonații și mișcări, fluid în atitudini și stări – stăpânind scena cu autoritatea pe care o dă întotdeauna complexitatea sufletească realizată cu lapidaritate expresivă.” 

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de Casa de producție a TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

Comunicat al Casei de producție a TVR

logo revista teatrala radio

Vezi: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

costintuchilaTEATRU TVbatrana si hotul de viorel savin,casa de productie tvr,cristian hadjiculea,derain,in memoriam irina rachiteanu,irina rachiteanu,revista teatrul,sorin medeleni,teatru tv,teatrul mic,valentin silvestru
În amintirea Irinei Răchițeanu (1920, Brăila–15 octombrie 1993), care a marcat, printr-o prezență de peste o jumătate de secol, scena românească, Casa de producție a TVR propune luni, 12 octombrie 2015, la ora 20.10, la TVR 2 spectacolul preluat de la Teatrul Mic, Bătrâna și hoțul de Viorel Savin, în...