Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ

premiera divina sarah praga teatrul kalich

Marți, 15 decembrie 2015 la Teatrul Kalich din Praga a avut loc premiera spectacolului Divina Sarah de John Murrell, în traducerea și regia lui Alice Nellis.

afis-divina-sarah

Dramaturgul americano-canadian John Murrell a scris piesa Memoir în anul 1977, aceasta fiind cea mai reuşită lucrare a sa, tradusă în 15 limbi şi prezentată în 30 de ţări din lume. De-a lungul anilor, autorul a modificat textul, la Teatrul Kalich Alice Nellis optând pentru ultima versiune a originalului. În rolul legendarei Sarah Bernhardt: actriţa Iva Janžurová alături de Kryštof Hádek și Igor Orozovič (alternativ) în rolul secretarului George Pitou.

sarah bernhardt

Sarah Bernhardt

Fragilă, fermecătoare, obscenă şi capricioasă. Aşa a fost celebra actriţă franceză Sarah Bernhardt. Acțiunea se desfăşoară pe insula de pe litoralul din Bretagne, unde actriţa îşi petrece ultima vară. Scrie memorii cu care asistentul trebuie s-o ajute puţin, într-un mod neobişnuit.

divina sarah teatrul kalich praga

Divina Sarah, Teatrul Kalich din Praga

„Ca să-şi amintească lucrurile pe care vrea să le scrie în memorii, îl obligă să-i joace unele personaje. Consideră că trebuie să le includă dar nu ştie exact nucleul amintirii. Trebuie să o joace pe mama, pe maica stareţa a mănăstirii, pe menajerul ei – spune Iva Janžurová despre acest rol. Piesa evită orice sentiment. M-a atras soluţia de comedie, deoarece piesele biografice sunt o temă delicată.” 

Alice Nellis, Iva Janžurová si Igor Orozovič Sarah foto richard Kocourek

Alice Nellis, Iva Janžurová și Igor Orozovič. Foto: Richard Kocourek

Pe Iva Janžurová o atrage la personajul ei autocritica: „Reuşeşte să spună pur şi simplu că de fapt n-a realizat nimic. Prin asta îmi e simpatică.” 

Sarah Bernhardt a inspirat numeroşi artişti şi scriitori. De pildă fost la baza personajului actriţei din romanul lui Proust, În căutarea timpului pierdut. În acea perioadă, necunoscutul Alfons Mucha, care a creat pentru ea o serie de afişe de teatru, a devenit celebru în Franţa datorită ei. În 1976, s-a turnat filmul Incredibila Sarah cu Glenda Jackson în rolul principal. 

divina sarah

Piesa lui John Murrell Divina Sarah se joacă și la teatrul praghez V Řeznické, sub titlul Şopârla la soare. Iva Janžurová evită însă orice eventuală influenţă. „Nici regina cu Helen Mirren n-am urmărit-o, înainte de Audienţă, de teamă ca să nu avem cumva aceeaşi idee şi să mă ruşinez că lumea va zice c-am imitat-o”, a explicat actrița. 

iva zanzurova sarah bernhardt teatrul kalich

Iva Janžurová

sigla rubrica teatru si teatre la pragaCu Alice Nellis Iva Janžurová a colaborat şi la spectacolul de mare succes de la Teatrul Naţional din Praga, Audienţă la regină. Pentru rolul Elisabetei a II-a a obţinut premiul Revistei de teatru şi a fost propusă pentru Premiul „Thálie”. 


Teatrul  Kalich
, una dintre cele mai căutate scene din Praga, şi-a început activitatea chiar în centrul capitalei la 1 noiembrie 1999. Clădirea istorică în care se află a ajuns după lungi decenii să deservească scopul iniţial (pe vremuri aici se juca teatru). Din fostul depozit în ruină a crescut o sală de teatru de cameră, modernă, echipată cu tehnologie la cel mai înalt nivel.

teatrul kalich praga

Teatrul Kalich din Praga


Teatrul Kalich și-a început activitatea cu musicalul ceh Hamlet, gen foarte frecventat în această instituție de spectacole în prezent. Totuși, spectacolele gen musical reprezintă doar o parte a repertoriului variat al acestui teatru. În programul său apar în fiecare stagiune titluri diverse: spectacole de dramă ale autorilor contemporani străini şi cehi, spectacole de dans ale unor coregrafi cunoscuți,logo teatrul kalich praga concerte şi piese pentru copii. 

O altă caracteristică a repertoriului Teatrului Kalich o constituie accentul pe cooperarea internaţioanlă, prin invitarea unor artişti de frunte din alte ţări.

Adesea actorii teatrului participă la activităţi de caritate, colaborează
strâns cu fundaţia VIZE 97, cu proiectul Casa de copii Cup, cu spitale şi alte instituţii. Tot aici se înregistrează diverse emisiuni de televiziune, Teatrului Kalich fiind un centru de activităţi de societate. 

Teatrul a obținut prestigiosul Premiu „Thálie” pentru Jan Kříž în tolul lui Danny Zuk în spectacolul muzical Pomáda.

Corespondență de la Praga

lidia nasincova

Lidia Našincová

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Teatru și teatre la Praga

Marele actor slovac Ladislav Chudík a încetat din viață

costintuchilaTEATRU ȘI TEATRE LA PRAGAAlfons Mucha,Alice Nellis,Audienţă la regină,divina sarah,George Pitou,Igor Orozovič,În căutarea timpului pierdut,Iva Janžurová,John Murrell,lidia nasincova,Memoir,Premiul „Thálie”,sarah bernhardt,teatre la praga,Teatrul Kalich
Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ Marți, 15 decembrie 2015 la Teatrul Kalich din Praga a avut loc premiera spectacolului Divina Sarah de John Murrell, în traducerea și regia lui Alice Nellis. Dramaturgul americano-canadian John Murrell a scris piesa Memoir în anul 1977, aceasta fiind cea mai reuşită...